Egenin Öğrencilerinden Görme Engellilere Dostluk Eli

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünde öğrenimlerine devam eden yabancı uyruklu bir grup öğrenci tarafından düzenlenen ve üç gün süren "Hayallere Açılan Kapı: Masallar" projesinin kapanışı Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu ortaklığı ile gerçekleşti.

  • 0
  • 539
Egenin Öğrencilerinden Görme Engellilere Dostluk Eli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünde öğrenimlerine devam eden yabancı uyruklu bir grup öğrenci tarafından düzenlenen ve üç gün süren "Hayallere Açılan Kapı: Masallar" projesinin kapanışı Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu ortaklığı ile gerçekleşti. Projenin kapanışa Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, Proje Sorumlusu Öğr. Gör. Ömür Özütemiz, üniversitede eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler ile Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri katıldı.


Proje hakkında konuşan Kadir Kadıoğlu, “Biz,  Aşık Veysel Görme Engelliler okulumuzdaki öğrencilerimizin daha güzel eğitim almaları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Onlar bizim için çok değerli, çok özel.  Sağ olsun, Ege Üniversitemiz üç gün süren bu proje ile bize bu katkıyı sundu. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürüne, yetkililere ve misafir olan yabancı uyruklu öğrencilere sunmuş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederim" dedi.

Prof. Dr. Nadim Macit ise, “Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu ile geliştirdiğimiz Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında bir araya geldik. Engelsiz olmak insani değildir, her insanın bir engeli vardır. Engelsiz olmak sınırlıdır, engelli olmak sınırsızdır. Bu nedenle insanlar engelli olmakta eşittir. Hiçbir insan diğerinden üstün değildir. Her insan bir âlem, her nefes bir candır. Hiçbir felsefe veya görüş hayatı kuşatamaz. Çünkü hayat sadece bir olgu değil, bir mucizedir ve çok değerlidir. Hiçbir engellilik insanın hayata anlam katmasını engelleyemez. Arkadaşlarımızın Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında geliştirdiği bu proje, Enstitümüzün bütün dünyaya açılan penceresi olarak tanımladığımız, farklı dünyalardan gelen dilimizi öğrenen ve konuşan öğrencilerimizin eğitime yönelik masal anlatıları oluşturmaktadır. Masallar, insan muhayyilesinin oluşturduğu sembolik evren üzerinden insan zihnine, gönlüne akan anlam ırmaklarıdır. Arkadaşlarımız her sınıfta görme engelli öğrencilerimize masal okuyacaklardır. Bu projede yer alan öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. Ayrıca proje sorumlumuz Öğr. Gör. Ömür Özütemiz’e, okul müdürümüze, bu projeyi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Öğr. Gör. Ömür Özütemiz, “Türkçe öğretimi gören uluslararası öğrencilerden oluşturduğumuz 9 kişilik bir grupla sosyal sorumluluk projesi olarak "Hayallere Açılan Kapı: Masallar" adlı projeyi gerçekleştirdik. Bu projede öğrenciler, kendi ülkelerine ait masalları ilk aşamada Türkçeye çevirdiler, daha sonra diksiyon, telaffuz ve masal teknikleriyle okuma çalışmaları yaparak hazırlandılar. Değişik yaş gruplarından oluşan sınıflarda geleneksel müzikler eşliğinde  görme engelli kardeşlerimize farklı hayatlardan ve kültürlerden kesitler olarak masallarını sundular,  onlara kendi ülkelerinin kapılarını açtılar. Çocukların ülkelere, masallara ilişkin farklı, meraklı sorularını ve onların gözlerindeki ışığı görmek hepimizi daha duyarlı olmak konusunda oldukça düşündürdü. Projemizin sürdürülebilir olmasının bu konuda daha çok katkı sağlayacağını umut ediyoruz. Proje konusunda destekleri için Rektörümüze; destek ve katılımlarından dolayı Enstitü Müdürümüze, katılımı için İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, işbirliği yaptığımız Âşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu Müdürüne ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.


Etkinliğe katılan Iraklı öğrenci Kovan Muhammed Amin, etkinlikte bulunmaktan dolayı memnuniyetini dile getirirken,  projeyi hazırlarken hocalarla ve öğrenci arkadaşlarıyla çok güzel vakit geçirdiklerini,  kendi ülkelerine ait olan kültürü ve müziklerini paylaşmak istediklerini söyledi.


Kazakistan’dan gelen Kamilla Nazhmaddinova,  "Biz, üç gündür Aşık Veysel Görme Engelliler okulundaki çocuklara kendi ülkemize ait masallar okuduk. Ömür Hocamız projeyi ilk anlattığında biraz korkmuştum, çünkü daha önce Kazakistan’da engelli çocuklarla hiç çalışmamıştım, ama çocukları çok sevdim. Çok tatlı, zeki, meraklı ve akıllı çocuklar. Böyle bir projeye katıldığım için çok mutluyum. Hocalarımıza ve Âşık Veysel Görme Engelliler okul müdürlüğüne teşekkür ediyorum. Umarım bu projemiz devam eder"  dedi.


Bir başka Kazakistan uyruklu öğrenci Assel Kairolla ise;  "Bu proje hayatımdaki en önemli, gurur duyacağım projelerden biri oldu. Aslında, bu projede ben hiç engelli birini görmedim. Çok şey bilmek ve öğrenmek isteyen gayet mutlu çocuklarla tanıştım. Onların mutlulukları çok bulaşıcı çıktı. Ben de kaptırdım kendimi ve o kadar çok enerji aldım ki, onları daha mutlu etmek için aylarca dinlenmeden çalışmaya hazırım" diye konuştu.
Bana Broo
İZMİR(Ege Ajans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv