Gebeler için doğuma hazırlık okulu

Anne adaylarının hafif kaygıdan tokofobi denilen aşırı korkuya kadar geniş bir yelpazede doğum korkusu yaşadığını belirten İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Başkanı Prof. Dr. Namık Demir, 21. yüzyılda sağlıklı bir doğum için doğum eğitiminin gerekli olduğunu söyledi.

  • 0
  • 802
Gebeler için doğuma hazırlık okulu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Anne adaylarının hafif kaygıdan tokofobi denilen aşırı korkuya kadar geniş bir yelpazede doğum korkusu yaşadığını belirten İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Başkanı Prof. Dr. Namık Demir, 21. yüzyılda sağlıklı bir doğum için doğum eğitiminin gerekli olduğunu söyledi. Kurban Bayramı sonrasında doğum odaklı eğitim kurslarına başlayacaklarını belirten Prof. Dr. Demir, “Anne adayları doğum sancılarından, doğumda öcellikle bebeklerinin zarar görebileceğinden korkarlar. Bu kurslarda doğum ile ilgili kanıta dayalı bilgiler yansız ve yorumsuz olarak verilerek doğum için anne adaylarının korkularını yenmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
 
Kurulduğu yıldan bu yana anne adaylarına yönelik doğum öncesi eğitim programı uygulanan İzmir Kent Hastanesi’nde  bazı değişiklik ve yenilikliklerle doğum odaklı kurslar başlıyor. Bu doğum odaklı eğitim kurslarının alanında eğitim almış ve sertifikalı eğiticiler tarafından verileceğini belirten Prof. Dr. demir, programın ‘doğuma hazırlık ve nefes çalışmaları’, ‘emzirme ve bebek bakımı’ eğitimleriyle hamilelik yogası uygulamalarını kapsadığını  söyledi.

Doğum korkusunun, kadınların doğum tercihlerinin bir belirleyicisi olarak ortaya çıktığını, her kadının bu korkuyu farklı düzeylerde yaşadığını kaydeden Prof. Dr. Demir, şöyle konuştu:

KORKUYA YOL AÇAN ÇOK FAKTÖR VAR
“Günümüzde anne adayları çocukluk dönemlerinden itibaren doğumla ilgili olarak korkutularak büyütülmektedir. Bunun nedenleri arasında anne adaylarının doğum konusunda yeterince bilgi sahibi olmaması ve  anne adayları arasında genellikle korku dolu doğum hikayelerinin anlatılması, TV filmlerinin senaryo gereği doğumu korku ve acı veren bir süreç olarak anlatması yada yazılı basında olumsuz doğum haberlerinin yayınlanması  gibi bir çok neden sayılabilir.  21. Yüzyılda sağlıklı bir doğum için doğum eğitimi gereklidir. Doğum eğitiminin amacı anne adayının içerisindeki bu korkuları yenmesini sağlamaktır.  Günümüzde özellikle bilinçli anne adayları doğum sırasında bütün süreci kontrol etmek istiyorlar. Ancak süreci kontrol etmek istemenin doğum süreci üzerine bazı olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu eğitimlerde anne adayları doğum ile ilgili korkularını yenmenin yanısıra  süreci doğal akışına bırakmanın yada kontrol etmemenin mutluluğunu ve doğum sürecine olan olumlu katkılarını da öğrenmektedirler. Anne adayları bu korkularını yendikleri zaman doğum süreci başladığında  ne yapacağını  zaten bilen bedenine güvenir ve vücudundaki hormonal etkilerin ışığında kendini bırakır ve rahat bir doğum yapar.”

EĞİTİM İÇİN EN UYGUN DÖNEM 20-28 HAFTA ARASI
Eğitim programına eklenen hamilelik yogası ile anne adaylarının hem fiziksel ve hem de zihinsel yönden anneliğe hazırlanacağını kaydeden Demir, “Anne adayı yapılan fiziksel egzersizler ile bir taraftan gebelik sürecini daha rahat ve sağlıklı geçirirken, diğer taraftan doğum anına ve doğum sonrasına da hazırlanır” dedi.

Kent Hastanesi’nde gerçekleştirilecek kurslarda doğum ile ilgili kanıta dayalı bilgileri yansız ve yorumsuz olarak verileceğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu eğitimlerle doğum için anne adayının kendini güçlü hissetmesi sağlanacaktır.  Doğumda her an her şey  olabilir. Bazen yapılan müdahaleler yaşamı kurtarıcı olabilir. Bu eğitim sırasında ayrıca ailesinin de tercih yapmasının ve sorumluluk almasının sağlanması ve anne adaylarının sadece vaginal doğuma değil,  gerektiğinde sezaryen olasılığına da hazırlanması amaçlanmaktadır. Doğum öncesi eğitim kurslarına başlamak için en uygun zaman bebek hareketlerinin hissedilmeye başladığı  20-28. haftalar arasındaki zamandır. Her hafta cumartesi ve pazar iki gün süreli gerçekleşecek kurslarımızı 7 Eylül’de başlatıyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu uyarıya kulak verin

On Binde Bir Görülen Hastalık başarıyla tedavi edildi

MR Eşliğinde Biyopsi İşlemi

Ferhat, artık özgür yaşayabilecek!

Göz İçi Lenslerindeki Son Gelişmeler

DEÜ'DEN Kadınlar Gününe özel sağlık yatırımı

Arşiv