İlaç direncine karşı yeni “umutlara” ödül

Karaciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı hücrelerin geliştirdiği direnç mekanizmalarını araştıran proje onkologlardan ödül aldı.

  • 0
  • 1.145
İlaç direncine karşı yeni “umutlara” ödül
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karaciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı hücrelerin geliştirdiği direnç mekanizmalarını araştıran proje onkologlardan ödül aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar’ın çalışması, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından gerçekleştirilen “Onkolojide İz Bırakanlar Zirvesi”nde 103 proje arasından seçilerek, ilk altı arasında yer aldı. Projenin geliştirilmesi için 75 bin TL ödül ve plaket verildi.   

Doç. Dr. Karagonlar, karaciğer kanserinde kullanılan ilaçlara karşı direnç oluşabildiğini ve bu direnci yenebilecek yeni tedaviler bulunabilmesi için laboratuvar ortamında üç boyutlu tümör modeli geliştirdiğini söyledi. Kliniğe etki edebilecek projelere ödül verildiğini belirten Doç. Dr. Karagonlar, “İlaç direnci kanser tedavisinin etkinliğini önemli ölçüde düşüren nedenler arasında yer alıyor. Birçok kanser türünde ileri kanser hastaları için sınırlı tedavi seçenekleri bulunuyor. Bu yüzden ana tedaviye direnç gösteren hastalar için yeni tedavilerin test edilebilmesini sağlayacak bir model geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

‘Klinik öncesi çalışmalar tedaviye ışık olur’
Hastaların direnç geliştirdikleri ilaçların etkinliğini arttırıcı özellikler oluşması amacıyla klinik öncesi çalışmaların önem kazandığını vurgulayan Doç. Dr. Karagonlar, çalışmasında ilaç direnci gösteren karaciğer kanser hücrelerini, karaciğer dokusunu oluşturan diğer hücre tipleri ile birlikte üç boyutlu olarak yetiştirdiğini anlattı. Bu hücreler üzerinde ilaçlar denediklerini ve analizler yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Karagonlar, araştırmasını üç boyutlu tümörü mimik eden bir model üzerinde gerçekleştirdiğini ifade etti. Doç. Dr. Karagonlar, “Bu projeden elde edilecek sonuçlar, karaciğer kanserinde ilaç direncinde rol oynayan mekanizmalar hakkında bilgi verecek. Ayrıca bu projede kurduğumuz tümör modeli ileriki dönemde ilaç çalışmalarında kullanılabilecek. Böylece hastaya özgü tedavilerin tanımlanabilmesinin önünü açacak” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu uyarıya kulak verin

On Binde Bir Görülen Hastalık başarıyla tedavi edildi

MR Eşliğinde Biyopsi İşlemi

Ferhat, artık özgür yaşayabilecek!

Göz İçi Lenslerindeki Son Gelişmeler

DEÜ'DEN Kadınlar Gününe özel sağlık yatırımı

Arşiv