Oyunlarla, türkülerle, çalgılarla zeybeklik işlendi

Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği'nin hazırlayıp sunduğu, “Tarihi, Giyimleri, Müzik ve Dansları’yla Zeybekler” konulu tarihsel müzikli söyleşi Fuar İzmir Sanat’ta gerçekleşti.

  • 0
  • 944
Oyunlarla, türkülerle, çalgılarla zeybeklik işlendi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği'nin hazırlayıp sunduğu,  “Tarihi, Giyimleri, Müzik ve Dansları’yla Zeybekler” konulu tarihsel müzikli söyleşi Fuar İzmir Sanat’ta gerçekleşti.

İzmir Sanat Sergi Salonu’nda zeybekler ile ilgili fotoğraf sergisinin açılışıyla başlayan etkinlikte, zeybekliğin tarihi, giyimleri, müzik ve dansları özenle işlendi.
Moderatörlüğünü Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği Müzik Topluluğu Sanat Yönetmeni Yılmaz Demirtaş’ın üstlendiği gecede Ege Bölgesi ve İzmir Kültürü açısından çok önemli bir yer teşkil eden zeybekleri tarihsel yanı Tarihçi&Yazar Pınar Sözer tarafından, Zeybeklerin derlenmesi, tanıtılması ve kültürün yaşatılması; Folklör Araştırmacısı -Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı emekli Öğretim Görevlisi –   Abdurrahim Karademir ve  Kostümcü Atilla Özkan tarafından işlendi.

Yılmaz Demirtaş, Abdurrahim Karademir
TRT THM  Sanatçıları Hulki Rıza İpek, Mustafa Özcan, Osman Kalay, Fedai Tekşahin, Halil Çokyürekli, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Üyesi sanatçılar; Fikret Döğücü, Özgür Çelik, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu sanatçıları Hasan Kavallı, Orkun Derin sazları ve nefesleriyle etkinliğe renk kattı. Zeybeklik kültürün önemli dans temsilcileri; Minik Zeybek Kazım Şenol, Cihat Yılmaz, Öner Karaca, Salih Karagöz de etkinlikte yer aldı. Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği Dans Eğitmenleri Halil Özgür Ayata, Leyla Işık ve Vakıf Zeybek Ekibi de zeybek ve zeybekiko gösterisi yaptı.

Zeybek Kazım Şenol
Vakıf Temsilcisi Nevil Gündoğdu, daha önce Lozan Barış Antlaşması, Mübadele, Kardeşlik Hikayesi, Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Savaşları ve Mustafa Kemal Atatürk gibi çok önemli kültürel buluşmaları yapan vakfın bu kez "ZEYBEKLER" konusunda önemli bir çalışmaya imza attığını söyleyerek katılım gösteren  konuklara teşekkür etti ve yeni yılda da kültürel ve sanatsal etkinliklerin  devam edeceğini belirtti.

Fedai Tekşahin
Üzerinde “Kadın en büyük efedir/ Anadır evlattır Yardır/ İçimiz yanıyor cayır cayır, Yeter Artık Kadına Şiddete Hayır” yazılı pankart açan Vakıf üyesi kadınlar ve erkekler, salodnu dolduran gecenin konukları tarafından coşkuyla alkışlandı.

Abdurrahim Karademir

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv