Prof. Kurnaz’dan ‘iklim değişikliği’ uyarısı

Karşıyaka Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Atık Değerdir” başlıklı sempozyuma konuk olan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz; küresel iklim değişikliği aynı şekilde devam ettiği takdirde, dünyayı ve ülkemizi büyük tehlikelerin beklediğine dikkat çekti.

  • 0
  • 434
Prof. Kurnaz’dan ‘iklim değişikliği’ uyarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz; Karşıyaka Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Atık Değerdir” başlıklı sempozyuma konuk oldu. “İklim Değişikliğinin Kıyı Kentleri Üzerindeki Etkileri” başlıklı bir sunum yapan Kurnaz, küresel iklim değişikliği aynı şekilde devam ettiği takdirde, dünyayı ve ülkemizi büyük tehlikelerin beklediğine dikkat çekti.

SICAKLIK ARTACAK, YAĞIŞLAR AZALACAK
Prof. Dr. Levent Kurnaz “Nüfus artıyor ama su azalıyor. 1933’te 15 milyon kişiydik. Şimdi 85 milyonuz. Su azaldı nüfus arttı. Kişi basına düşen su miktarı 6’da 1’ine düştü. Kontrolsüz şekilde karbondioksit salıyoruz. 2020 - 2050 aralığında Ege’de ortalama yaz sıcaklığı her gün 35 derecenin üzerinde olacak ve 40’lara, 45’lere çıkacak. Böyle giderse bu yüzyılın sonunda ülkemizde yaklaşık 7 derecelik ısınma yaşanacak ve yağışlar da yüzde 30 azalacak. Suyumuz bütün Akdeniz çevresinde güvenlik problemleri yaratacak seviyeye gelecek. Deniz seviyesi 1.8 ile 2 metre civarında yükselecek. Sel, erozyon riskinde büyük artışlar olacak” dedi.

“TÜKETİMİ EN AZA İNDİRMEK ZORUNDAYIZ”
“Yarınları kurtarmak için yaşam şeklimizi değiştirmeli ve pek çok şeyden vazgeçmeyi kabul etmeliyiz” diyen Kurnaz, şöyle devam etti: “Bu gidişatı durdurmamız gerekiyor. Arabanın yerini bisikletin ve toplu taşımanın aldığı; giysiyi, telefonu, enerjiyi en verimli şekilde kullandığımız bir yaşama geçmek zorundayız. Hayatımızı, standartlarımızı değiştirmek durumundayız. Ne kadar çok tüketirsek, o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz. Hava kirliliğinin düzgün şekilde ölçülmesi ve takip edilmesini sağlamalıyız. Bu noktada da yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Kentleri çeşitli önlemlerle felaketlere karşı ‘dirençli’ hale getirmeliyiz. Gelecekte ne olacağı aslında bugün bizim nasıl bir karar vereceğimize bağlı. Her birey mutlaka bu konuyla ilgilenmeli ve bilinçlenmeli. Bu şekilde devam edemeyeceğimizi anlamamız lazım.”

Sempozyumun ikinci gününde, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Aysun Sofuoğlu’nun yönettiği “oturumda; Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Sürdürülebilirlik Koordinatörü Başak Demiray ve DEHA Bitkisel Atık Yağ A.Ş. Kimya Yüksek Mühendisi Nihal Sözbir Karakuş da sunumlar yaptı. Ayrıca alanında uzman isimlerin katılımıyla “Atık Değerdir” ve “Yeşil Uygulamalar” başlıklı oturumların gerçekleştirildiği organizasyon, Karşıyaka Belediye Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi, Kimya Mühendisi Saadet Çağlın’ın moderatörlüğündeki “Atık Yönetiminde Yaşanan Sorunlar ve Geleceğe Yönelik Öneriler” başlıklı panel-forum ile sona erdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv