Seramik sanatçısından fotoğraf sergisi

Yaşamını Alaçatı’da sürdüren seramik sanatçısı Serap Yurdaer Erboy’un bölgedeki sulak alan kuşlarına fotoğrafik yaklaşımı olan “Alaçatı Kuşları – Sulak Alan Kuşları” 5 Temmuz’dan itibaren Alaçatı’daki Eski Tütün Dükkanı’nda fotoğrafseverlerin beğenisine sunulacak.

  • 0
  • 856
Seramik sanatçısından fotoğraf sergisi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaşamını  Alaçatı’da sürdüren seramik sanatçısı Serap Yurdaer Erboy’un bölgedeki sulak alan kuşlarına fotoğrafik yaklaşımı olan  “Alaçatı Kuşları – Sulak Alan Kuşları” 5 Temmuz’dan itibaren Alaçatı’daki Eski Tütün Dükkanı’nda fotoğrafseverlerin beğenisine sunulacak. Kanvas üzerine basılmış 40 eserden oluşan sergi, 4 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergisi ile ilgili bilgi veren Erboy, titizlikle ve uzun uğraşlar sonucu fotoğrafladığı sulak alan kuşlarını ziyaretçilerle buluştururken, düzenli olarak yaptığı doğa yürüyüşleri sırasında biyolojik çeşitliliğine hayran kaldığı bölgenin bu göz alıcı güzellikteki canlılarını gözler önüne sermeyi amaçladığını söyledi. Hiç bitmeyen tutkusu, merakı ve hayat sevinci bu nadir görüntüleri yakalayabilmesinde büyük rol oynadığını söyleyen sanatçı, “Yaban hayat fotoğrafçılığı; özellikle de kuş fotoğrafçılığı sabır, dikkat, deneyim ve iyi bir ekipman gerektiren bir fotoğrafçılık dalı. Bu görüntüleri yakalayabilmem için aylarca devamlılığını koruyan tutku, merak ve büyük bir miktar da amatör şansım yardımcı oldu. Evlerde derin uykuların devam ettiği sabahın erken saatlerinde beni beklediğini düşünmek istediğim kuşlarıma koşarcasına yola çıkıyordum. Bu işe fotoğraf sergisi açmak niyetiyle başlamadım; ancak izlenimleri çoğaldıkça, kuş türlerinin çeşidi ve onlarla birlikte heyecanım artıkça, ufkum açıldıkça, bölge hakkında bilgi edindikçe ve yakın çevrem de dahil bu alan hakkında çok az bilinenin olduğunu fark edince Alaçatı sulak alan kuş türlerini tanıyabildiğim kadar tanıtmayı, beni zenginleştiren bilgi ve gözlenimlerini paylaşmayı, bu bölgenin daha iyi korunması için pencereyi aralamayı; hatta açmayı kendime bir nevi görev edindim” dedi.

Aylar içinde edindiği izlenimlerle bu doğa harikasını daha iyi tanıtmayı amaçladığını ve bölgenin biyolojik çeşitliliğini ve Alaçatı’nın sulak alan kuşlarını daha iyi tanıtabilmek için en etkili araçlardan biri olan görsel sunumdan yararlandığını ifade eden Serap Yurdaer Erboy, bu eşsiz projeye şahit olmaya ve doğa ile bağları güçlendirerek ekosistemin bir parçası olduğumuzu farketmeye, en nihayetinde doğal habitatlarımıza ve içinde barındırdıkları canlara sevgi ve saygıyla yaklaşmaya davet ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Unutmamalıyız ki onlar bizden çok önce Alaçatı’nın sakinleriydi. Biz onların yaşam alanlarına misafir gelmiştik. Benim yaptığım da bu varlıklara bir nevi saygı.”

Sergi boyunca ziyaretçiler bölgenin biyolojik çeşitliliği ile ilgili bilgi alabilecek ve sergiyi gezmenin yanı sıra Yurdaer Erboy’un fotoğraflarını ve “Alaçatı Kuşları – Sulak Alan Kuşları” kitabını satın alabilecek. 

SERAP YURDAER ERBOY
Serap Yurdaer Erboy eğitimini Almanya’da tamamladıktan sonra, 1982 yılında Türkiye, İzmir’e döndü ve turizm sektöründe meslek hayatına başladı. Emekli olduktan sonra, ufak ve samimi alanları tercih etmesi, ve doğaya olan tutkusu, İzmir’de Alaçatı’ya yerleşmesine neden oldu. Hobi olarak başlayıp ikinci mesleğe dönüşen seramik sanatını Alaçatı’da kendi atölyesinde hayata geçirdi ve gönül verdiği eğitim çalışmalarına Alaçatı ilkokul öğrencilerini de katarak sanatla buluşmalarını sağladı. Profesyonel seyahat danışmanı olarak hizmet verdiği yıllarda, mesleki birikimlerini ulusal ve uluslararası popülaritesi artan Alaçatı’yı ziyaret eden konuklara ve Alaçatı’da yaşayanlara yol gösterici nitelik taşıyan , 2010 yılında ilk baskısıyla gerçekleşen ve ilk kitap deneyimi olan Alaçatı Gezi Rehberi ni yayınladı. Tutkun olduğu doğa yürüyüşleri sırasında hobi fotoğrafçısı olarak görüntülediği sulak alan kuşları ve onların yaşam alanlarını “Alaçatı Kuşları. Sulak Alanların Perileri” adlı ilk fotoğraf sergi deneyimiyle bu az tanınan bölgenin büyüleyici güzelliği ve önemini sergi ziyaretçilerine ve kitap okurlarına aktarmayı ve bilgilendirmeyi amaçladı.Serap Yurdaer Erboy 2002 yılından beri Ege’nin bu güzel beldesinde, ev&atölyesinde eşiyle ve sokaktan kurtardığı hayvanlarıyla birlikte yaşamını sürdürüyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv