Soğuk anjinasına dikkat

Kardiyolog Hakan Erikçi, soğuklarla birlikte artan kalp krizi ve kalp spazmı (anjina) vakalarına dikkat çekti.

  • 0
  • 331
Soğuk anjinasına dikkat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kardiyolog  Hakan Erikçi, soğuklarla birlikte artan kalp krizi ve kalp spazmı (anjina) vakalarına dikkat çekti. Uzm. Dr. Erikçi, “Bazı çalışmalarda kolesterolün damar çeperinde birikmesiyle oluşan koroner arter hastalığı olan kişilerde, yoğun kar ve kış dönemlerinin kalp krizi için yüksek bir risk olduğu kanıtlanmıştır. Soğuklarda en doğru olan, kalp krizi için kişisel risklerimizi bilmektir”dedi.

Kent Bayraklı Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erikçi, soğuk ve karlı havanın özellikle risk gruplarında kalp sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Kış mevsiminin kalp krizlerinin en sık görüldüğü dönem olduğunu belirten Erikçi, şöyle konuştu:
“Bu konuda hala çalışmalar devam etmekle birlikte kış aylarında kalp kriz vaka sayısında belirgin artış mevcuttur. Soğuk havalarda koroner arter hastalığı olanlarda,  göğüs ağrısı ya da başka bir deyimle anjina görülme sıklığı artar. Bunun iki önemli sebebi vardır;  soğuk hava  damarların büzüşmesine ve bu şekilde kalbe gelen kan ve oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Ayrıca, vücuttaki kaslar ısı üretmek için fazlaca çalışırlar, kalbin yorulmasına neden olurlar (soğuktan titreme). Sabah saatlerinde kürekle kar temizleme, soğukta ağır iş yapmak iyi bir kalp sağlığı gerektirir. Kalp hastalarında bu tür aktivitelerde kalp krizi riski artar. Özellikle yarıyıl tatilinden yararlanıp kayak merkezlerine gidenler de dikkatli olmalı. Kar neşesi yaşayan, karda şarap içip eğlenen kişiler de risk altındadır. Bu dönemde düşük yağlı diyetle beslenmek, kilo kontrolü, kan basıncı ve kolesterol seviyeleri önemlidir. Kalp krizi, kalp adalesini besleyen koroner damarlarda ani tıkanmaya bağlıdır. Bu tıkanma sıklıkla kötü  Kolesterol (LDL)  denilen maddenin aterom plağı şeklinde koroner damar içinde birikimiyle olur. Soğuklarda en doğru olan, kalp krizi için kişisel risklerimizi bilmektir.”

Baş, kol ve bacakların vücutta en çabuk ısı kaybeden uzuvlarımız olduğunu, sıcak tutmak için kuru giysiler giyilmesi gerektiğini de vurgulayan Erikçi, risk grubuna giren diğer kişileri de şöyle sıraladı;
“Hipertansiyonu olanlar, iyi kolesterolü (HDL) düşük, kötü kolesterolü (LDL) ve trigliseridi düzeyleri yüksek olanlar, sigara içenler, yoğun stres altında olanlar, çok alkol tüketip sedanter hayat yaşayanlar, kilosu olması gerekenden yüzde  30 fazla olanlar, doğmuş yağla beslenenler ve şeker hastalığı olan kişiler.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv