Tanju Okan, ölümünün 24' üncü yılında,kabri başında anıldı

Urla CHP İlçe Başkanı Hakan Özbadur, parti yönetimi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Urla Yerel Hizmetler Şube Müdürü Yener Kırmızı, usta sanatçı Okan'ın ölümünün 24' üncü yılında mezarı başında dua etti.

  • 0
  • 1.851
Tanju Okan, ölümünün 24' üncü yılında,kabri başında anıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bahri KARATAŞ (KHA)


Urla CHP İlçe Başkanı Hakan Özbadur, parti yönetimi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Urla Yerel Hizmetler Şube Müdürü Yener Kırmızı, usta sanatçı Okan'ın ölümünün 24' üncü yılında mezarı başında dua etti.


Müzik öğretmeni olan Tanju Okan, yerleştiği Urla İlçesinde, herkes tarafından çok seviliyordu.Bir ara ANAP' tan da Urla’da Belediye Başkanlığı seçimlerine girmiş,ancak seçimi Bülent Baratalı,kazanmıştı. Okan,yaşasaydı bugün 81 yaşında olacaktı.


TANJU OKAN KİMDİR?

Tanju Okan, 27 Ağustos 1938 tarihinde İzmir'de dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Manisa'da, lise öğrenimini ise Balıkesir'de tamamlamıştır. Müziğe ilgisi ailesinden gelen Okan'ın babası müzik öğretmeniyken, annesi de iyi keman çalmaktaydı. İlkokulda şarkı söylemeye başlayan Okan, lisede ve askerlikte de sahnelere çıkmıştır. Daha sonra İtalya'da şan eğitimi alarak Türkiye'ye dönmüştür. İlk önce 1961'de, Ankara'da profesyonel müzik hayatına başlasa da, bir yıl sonra İstanbul'a dönmüştür.


KARİYERİ:

1964 yılında Erol Büyükburç ve Tülay German ile beraber vokalistliğini yaptığı Milli Orkestra'yla Yugoslavya'da düzenlenen Balkan Müzik Festivali'ne katılmıştır. Burada dört parça söyleyen Okan, seyircilerden büyük bir ilgi görmüş ve yarışmayı Türkiye kazanmıştır. Bu yarışmada söylediği ilk şarkı olan "Kundurama Kum Doldu", Yugoslavya'da çıkan bir EP'de yayınlanmış ve bu plak, Okan'ın piyasaya sürülen ilk çalışması olmuştur. 1965'te "Kundurama Kum Doldu" isimli ilk plağı Sahibinin Sesi firmasından yayımlanmıştır. Aynı dönemde Türkiye'nin ilk futbol plaklarından biri olan "Maça Dolmuş"u yayınlamıştır. 1967'de Frank Sinatra hiti "Strangers in the Night"ı Türkçe sözlerle yorumladığı "İki Yabancı" kırkbeşliğini çıkarmıştır. Fakat bu plak, aynı eseri, aynı isim fakat farklı sözlerle yorumlayan Ajda Pekkan'ın gölgesinde kalmıştır. Bu dönemde sinemayla da ilgilenen sanatçı, ilk olarak 1964 yılında Cüppeli Gelin adlı filmde beyaz perdede gözükmüştür. 1966 tarihli İçimdeki Alev sanatçının ilk baş rolü olmuştur. Aynı yıl Cüneyt Arkın ile oynadığı Fakir Bir Kız Sevdim filminde seslendirdiği "Deniz ve Mehtap" ile popülerliğini arttırmıştır.


1960'ların sonunda Türkiye'de plak yapmaya başlayan Fransız sanatçı Patricia Carli'nin dikkatini çeken sanatçı, Fransa'ya gidip Fransızca kayıtlar yapmıştır. Bu kayıtlardan ikisi (Le Sourire De Mon Amour ve S'il N'y Avait Que Toi Au Monde) 45'lik olarak Fransa'da yayınlanmıştır. Ancak plağın yayınlanması sırasında yaşanan sıkıntılar, plak çıktıktan sonra da devam etmiştir. Okan'ın yurt dışında tanıtımı için bir türlü adımlar atılamazken, sanatçının Türkçe plaklarının da büyük başarı kazanması nedeniyle Tanju Okan yurt dışı kariyerini başlamadan bitirmiş ve müzik hayatına Türkiye'de devam etmiştir.


1970 yılında Georges Moustaki’nin “Le Métèque” parçasını Şükran Akannaç ve Nino Varon'un yazdığı Türkçe sözlerde "Hasret" adıyla yorumlamıştır Bu plak Tanju Okan'ı geniş kitlelere tanıtan bir eser olmuştur. Bu kırkbeşliğin ikinci yüzündeki "Ah Bir Zengin Olsam" da benzer bir başarıyı yakalamıştır. 1972 yılında Tuğrul Dağcı'nın yazdığı "Koy Koy Koy" ve Güzin Gürman'ın yazdığı "Öyle Sarhoş Olsam Ki" kırkbeşlikleriyle şöhretini perçinlemiştir. 1973'te Philips için Nilüfer ve Modern Folk Üçlüsü ile "Arkadaş Dur Bekle / Kim Ayırdı Sevenleri" çalışmasını yayınlamıştır. Bu sırada Carli ile bir kez daha çalışmaya karar veren Okan, ünlü şarkı "Samanyolu" bestesini Fransızca sözler ile Avrupa'ya açma projesine girişmiştir. Ancak finansal sıkıntılardan dolayı Tanju Okan, Fransa'ya gidememiştir. David-Alexander Winter'ın "Oh Lady Mary" adıyla okuduğu şarkı ise Avrupa'da birçok ülkede hit olmuştur.1974'te ise bu sefer Mehmet Teoman ile çalışan sanatçının çıkardığı "Kadınım" şarkısı, Okan'ın en çok satan kırkbeşliklerinden biri olmuştur.


Sanatçının 1970-1974 yılları arasında çıkardığı popüler şarkıların toplandığı Bütün Şarkılarım 1975'te piyasaya çıkmış ve sanatçının ilk longplayi olmuştur. Aynı yıl çıkardığı ve düzenlemelerini Onno Tunç'un yaptığı iki kırkbeşlikteki şarkılar Tanju Okan'ın son hitleri olmuştur. Bunlardan Mehmet Yüzüak ve Rıfat Şanlıel bestesi olan "Kemancı", ötekisi ise Selami Şahin bestesi "Dostlarım"dır. "Benim en iyi dostum içkim, sigaram" sözleri ile bilinen "Dostlarım" şarkısını Tanju Okan, Selami Şahin'den özel olarak yapmasını istemiştir.


Okan, 1980'da son longplay'i olan ve Kent firmasından çıkan Yorgunum albümünü yayınlayarak 1980'lere giriş yapmıştır. Orijinal şarkılardan oluşan bu albümden sonra birkaç kez televizyon programlarına çıktıktan sonra arabeskin daha fazla ilgi görmeye başlamasıyla Urla'ya çekilen Okan, uzun süre yeni eserler üretmemiştir. 1989 Türkiye yerel seçimlerinde politikaya atılmaya karar veren Okan, önce Urla'da bağımsız adaylığını açıklamıştır. Daha sonra ise ANAP'a geçme kararı almıştır. ANAP, Urla'da %30.76 ile ikinci parti olurken, Belediye Başkanlığı'nı SHP adayı Bülent Baratalı kazanmıştır.


1990'ların başında Türk pop müziğinin tekrar ana akıma yerleşmesi ile müziğe geri dönen Okan, 1991'de uzun süreli bir sessizlikten sonra Emre Plak etiketi ile Kadınım / İyi Düşün albümünü çıkarmıştır. Bu albümü bir sene sonra Prestij Müzik'ten çıkan Yıllar Sonra - Kırlangıç albümü izlemiştir. 1995'te Marş Müzik'ten çıkan İşte Tanju Okan 95 son albümü olmuştur.


VEFATI: 

1990'lı yılların ortalarında Tanju Okan'a siroz teşhisi konulmuştur. 1995 yılının Aralık ayının sonlarına doğru kangren olma tehlikesi yaşayan sanatçının sol bacağı diz üzerinden kesilmiştir. Yeni yılı hastanede geçiren sanatçı, Ocak ayının başında taburcu olmuştur. 26 Ocak 1996'da son kez sahne alan sanatçı, Urla'da düzenlenen bir gecede seyircilerin isteği üzerine "Kadınım" şarkısını söylemiştir. Ancak hastalığına rağmen sigarayı bırakamayan sanatçının durumu tekrar kötüleşmiştir. 15 Nisan 1996'da Kültür Bakanlığı ve POPSAV, sanatçı için özel bir gece düzenlemiş ve Sezen Aksu, Barış Manço ve Cem Karaca gibi isimler Okan için sahne almıştır. Bu konserden kısa bir süre sonra, 23 Mayıs 1996'da Tanju Okan hayatını kaybetmiştir. Vasiyeti üzerine Urla'daki İskele Kabristanı'na gömülmüştür. Bu ilçede bir Tanju Okan Parkı ve Tanju Okan Heykeli bulunmaktadır.


ÖZEL HAYATI:

1967 yılında Nur Erbay ile dünyaevine girmiş fakat bir yıl sonra çift, boşanmıştır. Çiftin bu evliliğinden Tansu adında oğulları vardır.

Tanju Okan geçmişte; Fatma Zerrin Erdoğan ile de evlenmiştir. Evlilikleri on dört ay sürmüştür.


DİSKOGRAFİSİ:


45'LİKLERİ

İnan Yağcı Değilim / Maça Dolmuş (Sahibinin Sesi-1965), Kundurama Kum Doldu / Sta Sera Pago Io (Sahibinin Sesi-1965), Küçük Fatoşum / Ben Sokak Adamı (Sahibinin Sesi-1966), İki Yabancı / Sarhoş (Sahibinin Sesi-1967), Babam Gibi / Yaşanmaz Aynı Evde (Rüçhan Çamay ve Durul Gence 5'le birlikte.) (Regal-1968), Hayat Üç Perdedir / Haydar Haydar (Regal-1968), Hasret / Ah Bir Zengin Olsam (Yonca-1970), Le Sourire De Mon Amour / S'il N'y Avait Que Toi Au Monde (Riviera-1970), Annem / Şansın Varsa (Arya-1971), O Gün Gelse / Hayat Bu Nermin (Arya-1971), Bir Falcı Vardı / Ağlayan Gözler (Balet-1971), Karadeniz Türküsü / Benim De Canım Var (Odeon-1971), Başlık Parası / Gelme Ölüm (Odeon-1972), Seni Hayatımca Sevdim / Öyle Sarhoş Olsam Ki (Fonex-1972), Koy Koy Koy / Çık Git İçimden (Philips-1972), Darla Dırlada / Yalancı (Fonex-1972), Birisi / Olamaz (Balet-1972), Darla Dırlada / Çağırdın Sana Koştum (Ayten Alpman'la birlikte.) (Melody-1972), Arkadaş Dur Bekle / Kim Ayırdı Sevenleri (Modern Folk Üçlüsü ve Nilüfer'le birlikte.) (Philips-1973)

Güzel Yok Mu İnsafın / Seni Sevdim Ben (Philips-1973), Ben Ağlarken Gülümserim / Her Gün Her Gece (Sinyal-1973), Bir Dost Bulamadım / İç İç Unutursun (Fonex-1973), Ben Bir Hiçmişim / Yolla Yolla (Diskotür-1974), Gözünde Yaşlarla / Sevince (Philips-1974), Kadınım / Yolculuk (Diskotür-1974), Şerefe / Aşkı Bulacaksın (Philips-1974), Benim Halkım / Biz Doğuştan Sanatçıyız (Diskotür-1975), Ayyaş / Var Mısın İçelim (İstanbul-1975), Kemancı / Gülünce Gözlerinin İçi Gülüyor (Gönül-1976), Dostlarım / Kaderim (Nova-1976), Yıldönümü / Deli Gibi Sevdim (Philips-1976), Parkta Yatıyorum / Çocukluğum (Philips-1978)


ALBÜMLERİ:

Bütün Şarkılarım (Philips-1975), Yorgunum (Kent-1980), Kadınım / Kime Ne (Emre-1991), Yıllar Sonra / Kırlangıç (Prestij-1992), Tanju Okan 95 (Marş-1995), Ölümünden sonra da Odeon Plak`tan Bir Zamanlar, Best Of Tanju Okan ismiyle iki albüm çıktı.


FİLMLERİ:

Cübbeli Gelin, (1964), Şekerli Misin Vay Vay, (1965), Yalancının Mumu, (1965), Fakir Bir Kız Sevdim, (1966), Aşkın Kanunu, (1966), İçimdeki Alev, (1966), Berduş Kız, (1970), Ah Bir Zengin Olsam, (1971), Cımbız Ali, (1971), Yırtık Niyazi,(1971) ,Kaynanam Kudurdu, (1973), Şiribim Şiribom, (1974), Ne Haber, (1976), Gazap Rüzgarı, (1982)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv