İzmirin tarihi okullarından olan Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Konak Belediyesi sayesinde ilk kez bir spor alanına kavuştu.
143 yıldır İzmirin eğitim hayatına damgasını vuran Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesinin karşısında bulunan boş alana öğrencilerin yararlanabileceği bir halı saha yapıldı. Okul Müdürü Mehmet Gürsesin girişimiyle Konak Belediyesinin yaptığı saha, okulun büyük bir eksiğini kapatmış oldu.
Okul Müdürü Mehmet Gürses, okulun kapalı ve açık spor salonu olmadığını, öğrencilerin böyle bir salona büyük ihtiyacı olduğunu belirterek, Okulumuzun tarihi çok eski ama bir spor salonu yok. 20 yıldır yaptırılmaya çalışılan halı saha hasretine Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan son verdi. Hem okul öğrenci ve öğretmenleri hem de tüm Mithatpaşa sakinleri çok mutlu oldu. Bu eser burada durduğu sürece ismi öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından anılacaktır. Halkını ve gençleri düşünen Başkan Tartana çok teşekkür ediyoruz dedi.
Eğitime, spora ve gençliğe verdiği önemle bilinen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir için önemli bir eğitim yuvasına katkıda bulunmak ve bir eksiği gidermek, eğitime katkı koymak adına bizi de mutlu etti. Mehmet Beyin ricasını söz verdiğimiz gibi kısa sürede yerine getirdik. Yeni eğitim-öğretim döneminde çocuklarımız bu spor sahasında halı saha maçları yapabilecek ve güzel başarılar elde edecekler. Öğrencilerimize ve halkımıza hayırlı olsun. Baki kalan bu gök kubbede bir hoş seda bırakmak, okulun hasretini çektiği spor sahasına kavuşmasını sağlamak bize nasip oldu. O nedenle biz de çok mutluyuz diye konuştu.
OKULUN TARİHİ
Okulun tarihi 1867 yılına kadar uzanıyor. 84 yıldır da Türkiye Cumhuriyetinin gençlerini meslek sahibi yapıp sanayiye kazandıran, yüksek öğretime hazırlayan okul aynı zamanda İzmir sanayisinin de omurgasını oluşturan sanayicileri bu okuldan mezun olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğunda Lonca adı verilen üretim birimlerinin kalkmasıyla oluşan boşluğu doldurmak, kurulması düşünülen fabrikaların teknik eleman ihtiyacını karşılamak düşüncesi ile o dönemde Mithatpaşanın önderliğinde kurulan İzmir Islahhanesi bugünkü okulun kökenini oluşturmuş. O günün koşullarında kimsesiz çocuklara ilk aşamada kunduracılık, çorap ve fanilacılık, marangozluk gibi beceri eğitiminin yanı sıra, imla hesap ve dini bilgilerin verildiği İzmir Islahhanesi 1868-1881 yılları arasında faaliyetini sürdürmüştür. Okulun adı 1881 yılından itibaren İzmir Mekteb-i Sanayi olarak değiştirilmiş. Eğitim ve öğretim daha planlı ve programlı bir nitelik kazanırken sanat dallarına terzicilik, halıcılık, demircilik, dökümcülük, mızıkacılık ve matbaacılık bölümleri de eklenmiş. 1881 yılında, okul halen bütün ihtişamıyla ayakta duran bu binada Hamidiye Sanayii Mektebi adı altında eğitime başlamış.
1915 yılında zamanın okul müdürü Salih Zekinin oluşturduğu kaliteli bir öğretim kadrosuyla Avrupa Sanayi Okulları programı örnek alınarak dokuz yıllık bir sanat okulu ders programı ve yönetmeliği hazırlanarak bu günkü program ve yönetmeliklerin temeli atılmış. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte okul, İzmir Sanatlar Mektebi adı altında eğitim ve öğretim görevine yeniden başlamış. Sadece İzmir için değil, tüm Türkiyedeki mesleki eğitim için önemli bir değer olan zamanın okul müdürü Ferit Uzel, Yunanlıların okuldaki tahribatını çok kısa zamanda olağanüstü gayretlerle gidermiş.
1974-1975 öğretim yılından itibaren de Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi adını alan okulda ahşap, bilişim, elektrik-elektronik, makine ve metal alanlarında eğitim veriliyor.