Ertuğrul Fırkateyni Japonya Seyrinin 134. Yılı'nda anıldı

Güney Deniz Saha Komutanlığı İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü tarafından İzmir Müze Gemileri Müdürlüğü’nde “Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya Seyrinin 134. Yılı Anma Töreni” düzenlendi. Seba Sanat Su Grubu sanatçılarının “Ertuğrul Fırkateyni” sergisi açıldı.

  • 0
  • 49
Ertuğrul Fırkateyni Japonya Seyrinin 134. Yılı'nda anıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

16 Eylül 1890 yılında Kuşimoto açıklarında kayalara çarparak batan ve 500’den fazla Osmanlı mürettebatın hayatını kaybedip, sadece 69’unun kurtulduğu Ertuğrul Fırkateyni şehitleri, Türk-Japon ilişkilerinin 100. Yılı kapsamında İnciraltı’ndaki İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü’nde düzenlenen anlamlı bir törenle anıldı.

Oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleşen törende Seba Sanat Galerisi ile yapılan işbirliğiyle birlikte, Seba Sanat Su Grubu sanatçılarının bugüne özel hazırladıkları eserlerden oluşan “Ertuğrul Fırkateyni” Müze Gemisi’nin Atatürk ve Deniz ve Ertuğrul ve Dumlupınar isimli sergi salonlarında ziyarete açıldı.

Açılışta İzmir Müze Gemiler Müdürü Üsteğmen Çağrı Pala günün anlamı ve önemi üzerine yaptığı konuşmada; “Ertuğrul Fırkateyni, çıktığı sonsuzluk seyrinde tek bir milletin değil, başta Türk- Japon halkları olmak üzere, rotası üzerinde geçtiği tüm ülke halklarının kalp ve zihinlerinde derin izler bırakmıştır. Bizler için de 16 Eylül 1890 günü, Ertuğrul Fırkateyni ve aziz şehitlerin tıpkı bir sakura çiçeği gibi hayatlarının baharında aramızdan ayrıldıkları gündür.” dedi.
Seba Sanat Galeri ve Su Grubu Yöneticisi Seba Uğurtan ise yaptığı konuşmada; “Biz bugün katılımcı tüm sanatçılarımızla birlikte barışı simgeleyen beyaz güvercinleri anımsatmak adına beyaz giyindik. Tüm dünyada sanatın gücüyle savaşları ve katliamları durdurmak mümkün. Bizler de eserlerimizle bunu yapmaya devam edeceğiz. Yurtta sulh, dünyada sulh” dedi.

Törene katılan Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği Başkanı Arzu Yücel ise; bu anlamlı anma töreninde emeği geçen tüm sanatçılara ve İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü’ne teşekkürlerini iletti.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü tarafından Seba Sanat Su Grubu sanatçıları Aysu Günay, Aynur Fidan, Ayla Gedik, Ayşegül Ilgaz, Afet Yayla, Ceyda Kiraz, Elvan Dok, Esat Erçetingöz, Firdes Arkan, Funda Cumbul, Gözde Uyar, Gülin Sayan, Melis Erdölek, Nuray Özgenoğlu, Nilgün Ermiş, Sevgi Akpınar, Yasemin Diren ve Zeynep Pekgüzel’e Teşekkür Belgeleri verildi.

Ayrıca İzmir Gemi Müzeleri Müdürlüğü’nde halen devam eden ve Hanri Benazus’un koleksiyonundan oluşan “Atatürk Fotoğrafları Sergisi” için Hanri Benazus adına hazırlanan Şükran Plaketi sunuldu. Plaketi Benazus ailesi adına asistanı Derya Yelkenkaya teslim aldı.

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ
1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin üzerinden geçen 2 yılın sonunda II. Abdülhamid’in emriyle İstanbul tershanelerinde yapılan hazırlıkların ardından Ertuğrul Fırkateyni, 1889 yılının Temmuz ayında iade-i ziyaret amacıyla Japonya’ya gitmek üzere İstanbul’dan yola çıkmış, çeşitli limanları ziyaret ettikten sonra, 11 ayın sonunda 7 Haziran 1890’da Japonya’nın Yokohama Limanı’na varmıştır. Japon İmparatoru ve Japon halkı tarafından büyük bir sevgiyle karşılanan Türk heyeti burada 3 ay kaldıktan sonra İstanbul’a dönmek üzere 15 Eylül 1890’da Yokohama Limanı’ndan ayrılan Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül’de kayalıklara çarparak batar ve Amiral Osman Bey de dahil olmak üzere 500’den fazla mürettebat hayatını kaybeder, sadece 69 kişi bu elim kazadan kurtulur. Japon halkı kazadan kurtulan mürettebata yardım eli uzatır, yakınlık gösterip yardım kampanyaları düzenler ve kurtulanlar Japon İmparatorun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemiyle İstanbul’a gönderilir. Bu elim kaza da bugün halen devam eden Türk- Japon dostluğunun temelini oluşturan en önemli olaydır.

Bu dostluğun ışığında oluşturulah anlamlı sergi 28 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Estetik Ebru 17 yaşında

Kavacık sergisi Kavacık'da

Joan Miró eserleri Arkas Sanat Merkezi’nde!

Soner Bektaş'a yoğun ilgi

İzmir’in Kurtuluş Bayramı” sergisinde gurur dolu anlar

AASSM, sonbaharı sergi ve konserlerle karşılıyor