İzmir’de Turizm Teknolojileri Araştırma Merkezi kurmak istiyoruz

IFITT- Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu Türkiye tarafından İzmir’de düzenlenen IFITT ENTER24 e-Turizm Konferansı Hyatt Regency İzmir’de başladı.

  • 0
  • 2.188
İzmir’de Turizm Teknolojileri Araştırma Merkezi kurmak istiyoruz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

IFITT- Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu Türkiye tarafından İzmir’de düzenlenen IFITT ENTER24 e-Turizm Konferansı Hyatt Regency İzmir’de başladı.

İZMİR’DE TURİZM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURMAK İSTİYORUZ
Açılış konuşmasını yapan IFITT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mine Güneş Kaya, İzmir’de Turizm Teknolojileri Araştırma Merkezi kurmak istediklerini söyledi.

Bu merkezin, turizmin CERN’i, yaşayan laboratuvar olarak görülebileceğini dile getiren Kaya, “Turizm 4.0 uygulamalarının araştırma ve geliştirme merkezi olarak görülebilir. Turizmde kodlamanın, yazılımın, dijital sanatlarını geliştirilmesi için bir alan olarak görülebilir. Dünya ekonomisinde dijitalleşme 820 milyar dolar hacim yaratıyor ve 2030 yılına kadar 430 milyon yeni iş olanağı sağlayacağı tahmin ediliyor. Fikirlerin sınırları aştığı ve yarının turizminin dönüştürücü bir deneyim olduğu bir geleceğe kucak açmamızı diliyorum” diye konuştu.


KÜLTÜREL MİRAS DİJİTAL ENVANTERE AKTARILMALI
Bilgi iletişim teknolojilerinin okuryazarlığının sürdürülebilirlikten turizm yatırımlarına, yeni mesleklerin ortaya çıkışından, tur operatörlerinin gelişimine kadar turizmde büyük bir yol kat ettiğini ifade eden Kaya, “Bundan bir ay önce İzmir’de sel felaketi olduğunda turizmde doğanın gerçekçiliğini gördük. Elimizde kaybolabilecek olan kültürel mirasın dijital envantere aktarılmasının değerini anladık. Kültürel mirası daha farklı açılardan korumamız gerekiyor. Turizm, diplomasiyle beraber önemli bir barış elçisi. Turizm hayatımızın her yönüyle bağlantılı” cümlelerini dile getirdi.


BU GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ
IFITT International Yönetim Kurulu Başkanı Juho Pesonen de turizm sektöründe olmak için en ilginç zaman diliminin bugün olduğunu ifade etti.
Pesonen, “Her gün birçok inovasyna imza atılıyor ve yeni teknolojiler geliyor. Yapay zeka, Metaverse, Uç Bilişim gibi birçok yenilik var.

ENTER konferansı seyahat ve turizm alanındaki teknolojik dönüşüm konusunda 30 yıl boyunca hep öncü rol oynadı. Geçen sene Güney Afrika’da turizmin geçmiş 30 yılını muhasebe ettik.
Şimdi ise gelecek 30 yılını öngöreceğiz. Bu geleceği birlikte inşa edeceğiz ve bu süreçteki tüm rolleri burada, İzmir’de ele alacağız” dedi.




HERKES BU HIZLI GELİŞMEYE AYAK UYDURMAK ZORUNDA
Dünyadaki baş döndürücü gelişmeleri özetleyen çok özel bir konferansta olduklarını belirten İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban “Teknolojide, dijitalleşmede öyle hızlı gelişmeler var ki herkes bu hızlı gelişmeye ayak uydurmak zorunda.
Dolayısıyla klasik turizm anlayışından artık birçok konunun turizme dahil edildiği bir çağdayız. Dijitalleşmedeki bu gelişmede turizmin payını almaması mümkün değil. Bu imkanlardan yararlanamazsa hem sektör arzu ettiği gelişmeyi sağlayamayacak hem de sektördeki birçok unsur başka alanlara kaymak zorunda kalır” diye konuştu.


Bir diğer konunun da dijitalleşme çok doğru kullanılmaz, tasarlanmaz ise aynı zamanda turizme bir rakip, turizmin bir kısım faaliyetlerini yok edici olabileceğini vurgulayan Elban, “Pandemide çevrimiçi toplantıların dijitalleşme anlamında büyük kolaylık olduğunu ancak bu durumun turizmi olumsuz etkilediğini gördük. Dijital alanda yapılan turizm faaliyetlerinde 2 durum risk oluşturuyor. Bir tanesi filtre programlarıyla çekilen görüntüleri seyrettikten sonra gerçeğini görmek hayal kırıklığı yaratıyor. İkincisi de dijital dünyada gezildiğinde gerçekten gidip gitmeme konusunda ihtiyaç konusunda bir değerlendirme yaşanıyor. Dolayısıyla bunların riskten ziyade bir dönüşüm olarak görülmesi ve bunlara göre doğru bir hazırlık yapılması gerekiyor. Umuyorum ki IFITT ve benzeri konferanslarla bu konuda bir yol, pencere açılır ve doğru perspektif verilir” ifadelerine yer verdi.



İZMİR, TURİZM İLE DİJİTALLEŞMEYİ BİRLEŞTİRMEDE HER TÜRLÜ FAKTÖRE SAHİP
IFITT’in ve konferansın turizm sektörünü yakından ilgilendirdiğini söyleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş de “İzmir, IFITT’in önerdiği turizm ile dijitalleşmeyi birleştirmede her türlü faktöre sahip olan bir şehir.

Bunu en iyi şekilde değerlendirmek için İZTO ve İzmir şehri çok değerli bir sinerji içinde. Şehirde gerek odalar, gerek STK’lar ve üniversiteler bir arada güçlü bir sinerji içinde çalışıyorlar.
İZTO’nun 100 bin tüzel üyesi var. Bunların içinde IFITT ile ilişkili olan turizm paydaşları bir hayli yoğun. Bir de teknoloji kısmıyla birleştirildiğinde İZTO’nun yüzde 40-50’sini kapsar” dedi.

Sağlık turizmine de vurgu yapan Özkardeş, “Sağlık turizminde bugün dijitalleşmeyi düşünmemek mümkün değil” diye konuştu.

KİMLER KATILDI
17-19 Ocak tarihleri arasında bu yıl 31’incisi İzmir'de gerçekleştirilen, potansiyel turizm ve iş imkânı konularında önemli bir tanıtım ve PR fırsatı yaratılması ile turizm sektörünün gelecek 30 yılının ele alındığı Konferansa İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, IFITT International Yönetim Kurulu Başkanı Juho Pesonen, IFITT Türkiye Başkanı Mine Güneş Kaya, IFITT Türkiye Başkan Yardımcısı Ozan Aksöz, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, İZKA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, CTOBarış Karcı, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Meclis Başkanlık Divanı Katip Üye Ali Yaramışlı, Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Berat Yıldız, Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı Bilgi Teknolojileri Direktörü Recep Ali Yılmaz, İl Turizm Müdür Vekili Fahrettin Kerem Çevik , Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, UNESCO Bergama Alan Başkanı Emre Ataberk, EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, ETİK Başkanı Mehmet İşler, İZRO Başkanı Macit Şaşzade, Skal İzmir Başkanı Güner Güney, TTYD -Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Naile Göçen Çukurova, TTYD TK Üyesi Selçuk Karcıoğlu, Gökhan Koç TAV Genel Müdür Yardımcısı, Pegasus Havayolları Cto (Bilgi Teknolojileri Üst Düzey Yöneticisi) Barış Fındık ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gece müzeciliği uygulaması Efes Selçuk’a da katkı sağlayacak

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

Arşiv