S. Celal Gülgeze ile Mustafa Söğütün tarihi Kemeraltı Çarşısında bulunan küçük atölyelerinde üretilen göz alıcı tasarımları dikkat çekiyor. Bu küçük atölyede tarih adeta küçülterek gizemli taşların içine yerleştiriliyor, altın veya gümüşle tamamlanıyor ve birbirinden güzel hanımların birbirinden güzel parmaklarını süslüyor.
Tasarımların çiziminden üretim sürecine kadar her şeyini kendi küçük el tezgahında yapan Mustafa Söğüt usta mesleğinde daima zoru başaran çok ender isimlerden biri olarak anılıyor.
Ustanın yetişmesinde İzmir in eski kendi mesleğinde ekol olan merhum Türkiz ustanın elinde yetişmiş ve mayasının onun tarafından verilmiş olması Ustanın kalitesini ortaya koyuyor.
Gördüğü her şeyden etkilendiğini, ilham aldığını inkar etmeyen ustanın en önemli ilham kaynağı özellikle Osmanlı Döneminin şaşalı Camiler Kubbeler ve Kemerleri.
Globelleşen dünyada, sanatkarın enternasyanel olması, onun için eski köklü milletlerin eserlerinide, Tarihi kalıntılarınıda sanatı ile bütünleşmesi gerektiğini inanarak koleksiyonuna kattığını söyleyen Mustafa Söğüt, Altın ve gümüşle değerli taşları bir bütün haline getirip, anamız, karımız, dünyamızın temel taşı olan kadınımız için çalışmaktayız diyor. Söğütün ürettiği eserler arasında büyüteç olmadan seçilemeyecek küçüklükte camiler, minareler ile tarihi yapıları mükemmel bir şekilde uyguluyor.
Atölyenin diğer ortağı İzmir Kuyumcular Odasını kuran ilk oda başkanı olan Emin Gülgeze nin yeğeni olan S. Celal Gülgeze ise Mustafa Söğüt Ustanın piyasada emeğinin maddiyata dönüşmesini, Pazarlamasını üstlenmiş. S.Celal Gülgeze yılların kuyumculuk tecrübesi ve de aldığı üniversite eğitimi ile bu nadide el sanatı ürünlerin tüketiciye ulaşması için çaba harcıyor.
Tarihle Bütünleşen Gizemli Taşlar
- - Düzenleyen: Mehmet Kurt- 0
- 3.457