Haftanın Sözü : Ormanın kıymetini çöle düşenler anlar Arap Atasözü
Ormanların etrafındaki şüheli kişileri jandarma (156) ve polis (155) ihbar edin
Yine ormanlarımız ard arda yanmaya başladı. Televizyolardan haberlerini bile izlemeye yüreğim dayanmıyor. Zümrüt gibi ormanlarımız bir bir yok oluyor. Bir gün içinde üç ayrı bölgede orman yangını çıkar mı? Çıkar. Yürekleri insanlıktan uzak kişileri oldukça 3 değil 10 yerde bile çıkar. Sizce önceki gün aynı gün Seferihisar, Bayındır, Menemende çıkan orman yangınları kasıtlı değil de nedir. Bu orman yangınlarının arkasında terör belasından şüpheleniliyor. İsmet İnönünün Bir toplumda iyiler, kötüler kadar cesur olmaz ise o toplum batar" sözündeki gibi kötüler kadar biz doğa dostları da yürekli olmazsak zümrüt gibi ormanlarımız gözlerimizin önünde bir bir kül olmaya devam eder. Duyarlı, doğa dostu herkesi EYLÜL SONUNA kadar dikkatli olmaya çağırıyorum. Ağaçlar, ormanlar öyle kolay yetişip var olmuyor. Ne olur ormanların etrafındaki şüheli kişileri jandarma ve polisin ücretsiz 156 ve 155 nolu telefon hattına ihbar edin.
Ormanları korumak zorundasınız
Eğer sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız ormanları korumak zorundasınız. Arap Ata sözü ne diyor; Ormanın kıymetini çöle düşenler anlar. Çöle düşmeden kötü niyetli insanlardan korumamız gerekiyor. Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), ormanların insanların yaşamındaki önemini vurgulamak için 2011i Uluslararası Orman Yılı ilan etti. Ormanların faydaları saymakla bitmez. Orman, canlı varlıklarla toprak, hava, su , ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerini oluşturan dünya yaşamı için vazgeçilmezdir. Bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından, ikim üzerinde olumlu etkiler yapar. Aşırı sıcaklıkları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken, kış sıcaklığını artırır, radyasyonu önler, ormanlar, içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır.Ulusal savunma ve güvenlik bakımından da çok önemlidir. Askeri birliklerin savaş tesisleri ile araç ve gereçlerinin gizlenmesinde, savaş ekonomisi bakımından değer taşıyan reçine, katran ve tanenli maddelerin elde edilmesini sağlar, barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke turizmine katkıda bulunur.
Birleşmiş Milletlerden tatlı su uyarısı
Birleşmiş Milletlerden bir uyarı da tatlı su konusunda. Ne diyor Birleşmiş Milletler?. Uygulanan sanayileşme tarzının değiştirilmediği takdirde, dünyanın içilebilir su kaynaklarının hızla tükeneceği ve 2025 yılında 3.5 milyar insanın susuz kalacağıdır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının "Herkes için Su, Sağlık Koruma ve Hijyen Girişimi" projesinde büyük ticari kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin dikkati çekiliyor. Su, hayatın devamını sağlayan, vücut ısısını düzenleyen, vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atan ve yaşamımızın sürdürülmesinde olmazsa olmaz bir mucizedir. Suyun hayatımız için çok önemli olduğunu bilmemize rağmen nedense ona gereken değeri vermiyoruz. Otomobilini hortumla yıkayan bir kişi ortalama 500-550 litre suyu heba eder. Yine dişlerinizi fırçalarken ya da traş olurken açık bıraktığınız musluktan dakikada 15-20 litre, bulaşık yıkarken ise 120 litre suyun boşa aktığını biliyormusunuz. Damlayan muslukların geciktirilmeden tamir edilmesi. Saniyede bir sefer damlayan bir çeşmeden bir saat içinde 0.7 litre, bir günde yaklaşık 17 litre su boşa akar. Evinizdeki musluklara takacağınız düşük akışlı musluk havalandırıcısı ile yüzde 50 oranında daha ekonomik su kullanımı mümkün olacaktır. Arabanızı ya oto yıkama merkezlerinde yıkatın ya da hortum kullanmak yerine bir kova su ile yıkamaya özen gösterin. Diş fırçalarken, traş olurken ve bulaşık yıkarken mutlaka suyun akışını durdurun. Kapı önlerini hortumla değil bir kova su ile yıkamaya özen gösterin.
SU İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
*Arıtma tesislerinin yaygınlaştırılarak, göl, nehir, deniz ve yeraltı sularının kirlenmesini önlemek.
*Yoğun yapılaşma, aşırı gübreleme, bilinçsiz kullanılan zirai mücadele ilaçlarının kullanılmaması.
*Çamaşırları yıkarken fosfat içeren maddelerden uzak durulması. Fosfat, içme suyu kaynaklarına, göllere, sulak alanlara ve barajlara karışması halinde su kalitesini bozarak kullanılmaz hale getirir.
*Hortumla araçların yıkanmaması, oto yıkama merkezlerine götürülmesi veya bir kova su ile yıkanması.
*Damlayan muslukların geciktirilmeden tamir ettirilmesi. (Saniyede bir kez damlayan çeşmeden, bir saatte 0.7 litre, bir günde yaklaşık 17 litre su boşa akar)
*Diş fırçalarken, traş olurken ve bulaşık yıkarken suyun akışını durdurmak. *Balkonların, kapı önlerinin hortumla yıkanmaması.
*Evlerdeki musluklara takılacak düşük akışlı havalandırıcıyla yüzde 50 daha ekonomik su kullanımının sağlanması.
*Çamaşır ve bulaşık makinalarının tam doldurulmadan kullanılmaması.