NEDEN KIRMIZI ŞARAP

  • 0
  • 1.367
Yazı Boyutu:

Mayalı içkilerden şarabın adı çıkmış dokuza inmez sekize… Aslında en düşük kalorili, en şık alkollü içeceklerden biridir şarap… Eskiden, tat uyumu bakımından, sadece kırmızı etle önerilirdi, ancak; artık gereksiz kurallar yok oldu ve balığın tavuğun yanında da yenebilmekte… Çünkü kırmızı şarap özgün kimyasıyla alkollü içecekler arasında özel bir yere sahiptir. Kırmızı şarap, yaz yaklaşırken sosyal içiciler ve yemek yanında alkol alanlar ve hatta kilo almak istemeyenler için şarap en uygun seçenektir.

1 küçük kadeh şarap 1,5 ince dilim ekmeğe eşdeğerdir. Yani yalnızca 105 kcal.’dir. Metabolizma hızı yüksek olanlar için (1500 kcal üzeri) ekmek ve eşdeğeri olan, karbonhidrat kaynağı olan hiçbir şey yenilip içilmezse, tatlı yenmezse en çok 2-3 kadeh kırmızı şarap içilebilir. Eğer metabolizma hızı yavaşsa 1 veya en çok 2 kadehi geçmeyin. Ertesi gün de alkolün ödemlerinden kurtulmak için 3 litre su içip, ayrıca yarım demet tuzlanmamış maydanoz yediğinizde (turşu, hazır çorba, şalgam suyu, cips, çerez, bulyon tablet vb tuzlu gıda alımı ve kortizon kullanımı yoksa) ödemlerden kurtulmanız mümkündür. Gerekirse ertesi gün ekmeği azaltın ve ekmek yerine geçen çorbayı kısıtlayın, hamur işi, makarna, pilav almayın. Alkol alındığında tek sorun şişkinlik/ödem yapması ve kilo aldırması değildir. Alkolün başka bazı yan etkileri de vardır. Yan etkileri en az olan ise kırmızı şaraptır.

Alkolün hücre hasarı ve kanser riski oluşturduğu doğrudur. Kırmızı ve mor renkli meyvelerin kendisini yediğinizde, kırmızı şarapta bulunan yararlı fenolik bileşikleri yine almış, fakat şaraptaki alkolün yarattığı hasarlardan tamamen korunmuş oluyorsunuz. Ancak alkollü içecek mutlaka alınacaksa ve eğer siz kırmızı şarabı tercih ediyorsanız, kanser ve kalp damar hastalıkları risklerini, diğer alkollü içkilere göre, çok daha az yüklenmiş olursunuz. Fenolik bileşikler, şaraptaki alkolün olumsuz etkilerini azaltmış oluyor.   

Bir araştırma yapılmış: “Fransa’ da doymuş yağlardan (iç yağ, kuyruk yağı, domuz yağı, margarin, tereyağı, mayonez, krema, kaymak…) zengin bir beslenme mevcutken; nasıl olur da komşu ülkelere göre kalp damar hastalıklarından ölüm oranı daha düşük olur?” diye bakılmış. Düzenli olarak yaptıkları bisiklet ve sporun katkısı yadsınamaz elbette ama; günde en çok 2 kadeh kırmızı şarap tüketimi sayesinde, vücuda alınmış olan fenolik bileşikler, HDL (iyi huylu) kolesterolü yükselterek, kalp damar hastalıklarından koruduğu, antioksidan içeriğiyle kanseri önlediği tespit edilmiş.

2 küçük kadehten fazlası ise:

  • Kalpte ritim bozukluğu
  • Kalp yetmezliği
  • Ölüm
  • Felç

gibi risklerin başlama noktası oluyor ve alkollü içkinin dozu arttıkça bu riskler de artıyor.

Uzun lafın kısası şu ki; hani derler ya: “Kendinize iyi bakın” diye; siz kendinize iyi bakın ve alkollü içecek alınacaksa, en çok 2 küçük kadeh şarap içmeyi tercih edin.

YORUM YAZ