Birisi "şeker" Mi Dedi?

  • 0
  • 1.224
Yazı Boyutu:










Sahi, birisi "Şeker" mi dedi?

Evet, evet...

Sanki, birisi ŞEKER dedi...

O zaman şöyle yapalım ve bu hafta konumuz zararlarını herkesin konuştuğu, hatta kilo kontrolünden kalp sağlığına etkilerini hepimizin ezberlediği lezzetli bir madde: Şeker. Peki bu zararlar hakkında kolayca ezbere cümleler kurarken şekerin hücre içine kadar ulaşan hasarlar verdiğini bilsek yine de o şekeri yer miydik?

İşte şekerin bilmediğimiz zararları:

1) Bağışıklık sistemini bozar. Bu cümle tanıdık olsa da yaklaşık 100 gramlık rafine şeker tüketiminin olumsuz etkilerinin ilk yarım saat içinde başladığını bilmeyiz. Oysa bu olumsuz etki 5 saat boyunca devam eder, yedikten yaklaşık 2 saat sonra akyuvarların virüs ve bakterileri hücre içine alıp parçalama yeteneğini yüzde 50 oranında azalır. Yani şeker yedikten sadece 2 saat sonra bedeniniz yüzde 50 savunma kabiliyetini kaybederek nefes alır.
2)Vitamin ve mineral dengesinde eksiklik oluşturur. Özellikle bakır ve krom dengesinde( tatlı isteklerinin azaltılmasında önemli bir mineraldir.) eksiklik oluşturur. Bu da gün içindeki unutkanlıklarınızın, dramatik olarak tatlı isteklerinizin sebebi olabilir. Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?

3)Çocuğunuza zihni açılsın, keyfi yerine gelsin diye verdiğiniz şeker ne yazık ki bu iyi niyeti haksız çıkarır. Hiperaktiviteyi arttırır ve okul başarısını olumsuz etkiler.

4)Şeker kanser hücresini besler. Meme ve prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne yatkınlık oluşturur.
5)Onlarca pahalı kremle nemlendirmeye çalıştığınız cildinizin nem dengesini bozar. Şeker hepimizin adını sıklıkla duyduğu genç ve diri cildin kahramanı olan kollojene çapraz bağlanarak zarar verir. Damar yapısında yaşlanmaya sebep olur.Cilt yaşlanma ve sarkmalarının yüzde 40 sebebi şekerdir dersek şekere haksızlık etmiş olmayız.

6)Beyazım çıktı mı? Çıkan beyazlar arttı mı? diyerek sürekli kontrol ettiğiniz saçlarınızı her geçen gün daha hızlı beyazlamasına destek olur.
7)Özellikle göbek bölgesinde simit dediğimiz yağlanmayı arttırır. Bu yağlanma bir sonraki sabah daha zor uyanmanıza sebep olur. Bir gün önce keyif almak için tükettiğiniz pasta bir gün sonra ızdırap haline gelen kapanmayan pantolon düğmesinin bir parçası olur.
8) Şeker bedene nefes aldırmaz söyleminin hakkını verir ve astıma yatkınlık oluşturur.

Farketmeden tükettiğimiz 3 gizli şeker kaynağı
Makarna Sosları: Bu akşam makarna yapmaya karar verdiniz. Sosunu hazırlamak zor geldi. Markette uğradınız, çok da düşünmeden hoşunuza giden bir sosu attınız sepete… İşte tam o anda yarım fincan başına 6-12 gram şeker aldınız demektir. Bu oran Amerikan Kalp Derneği’nin ‘Kadınlar günde 6 çay kaşığı şeker tüketerek en fazla 100 kalori; erkekler ise yaklaşık 9 çay kaşığı şeker tüketerek en fazla 150 kalori tüketebilir.’ önerisinin çoğunu doldurdu bile. Ne dersiniz farketmeden bu kadar şeker almaya değer mi?

Salata Sosları: Salata sosları da tıpkı makarna sosu gibi görünmez şeker kaynaklarıdır. Tatlı salata sosları yaklaşık 5-7 gram şeker içerir. Bunun yerine yaklaşık ev yapımı sirke ve limon & yağ sosu karışımını kullanmak doğru olacaktır.

Ketçap: 1 çorba kaşığı ketçap yaklaşık 4 gram şeker içeriyor. Hamburgerin yanındaki sıcacık patatese boca ettiğimiz ketçabı sıkarken bir kere daha düşünmek gerek.

Şekersiz Lezzet Topları
15 hurma
1/2 çay bardağı süt
10 ceviz kırığı
15 fındık kırığı
2 yk hindistan cevizi
1 paket kakao

Hurmaları süt ile pişirin. Yumuşadıktan sonra blendır ile hamur haline getirin. Hamurun içine kakao, hindistan cevizi, ceviz ve fındık kırıklarını ilave edip tekrar yoğurun. Küçük parçalar alıp top haline getirin. Kakaoya bulayın. Soğuyana kadar dışarıda tutun. Sonra dinlenmek üzere buzdolabına ya da serin bir yere kaldırın. Afiyet olsun.

YORUM YAZ
Arşiv