Selülit Savar Diyet İle Yaza Hazırlanın

  • 0
  • 517
Yazı Boyutu:









Yazın bir başka deyişle bikini mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle biz kadınları rahatsız etmeye başlayan en önemli sorunlardan birisi selülit problemidir. Bu yazıda selülit savar bir diyeti tüm detaylarıyla inceleyeceğiz. Selülit, hidrolipodistrofi olarak bilinen cilt, cilt altı dokusu ve küçük damarları ilgilendiren bir dolaşım bozukluğu hastalığıdır. Selülit görülme sıklığı ve derecesi genetik mirasınıza, beslenme düzeninize ve hareketlilik derecenize bağlı olarak değişir. Özellikle ergenlik, hamilelik, menapoz dönemlerinde oluşumu artar. Selüliten uzak kalmak için uygulayabileceğimiz bazı kurallar var.

İşte anti-selülit diyetinin püf noktaları:

1. İdeal kilonuza inin. Fazla kilolu olma durumunu takiben hormonların düzensiz salgılanması selülit problemini arttırır.

2. En güzel detoks yöntemi su içmektir.Vücudu toksinlerden arındırmak için su tüketiminize dikkat edin. Günde 2-2,5 litre su tüketin.

3. Küçük değişiklikler büyük farklar yaratır. Haftanın en az 3 günü düzenli olarak 20-25 dakika tempolu yürüyüş yapın. Yürüyüşün yanında yüzme, pilates, jimnastik gibi sporları yaparak kan dolaşımınızın düzenlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

4. Çok sık kilo alıp vermekten yani yo-yo diyetlerinden sakının. Bu diyetler metabolizmayı bozar. Selülit sorunu başta olmak üzere birçok soruna davetiye çıkarır.

5. Yüksek lif içeren besinleri tüketerek vücudunuzdan toksik madde atılımını kolaylaştırın. Aldığınız her 1000 kkal için 10-13 gram yani günlük ortalama 25-30 gram posa tükettiğinizden emin olun. Bol miktarda posa içeren sebze, meyve, tam tahıl ve kuru baklagilleri beslenme planınıza dâhil edin.

6. Antioksidan vitamin ve minerallerden zengin beslenmeye özen gösterin. A, C, E vitaminleri, çinko ve selenyum içeren besinleri diyetinize ekleyin. Kivi, limon, maydanoz, ananas selülit savar besinler listesinin altın besinleridir.

7. Potasyum selülit probleminden kurtulmak isteyenler için önemlidir. Kayısı, portakal, kivi, kavun, karpuz, muz gibi besinleri tüketin.

8. Her öğün taze meyve ve sebzelerden en az birini tüketin. Tüm ana öğünlerinize bol limonlu salata ekleyin. C vitaminin selüliti azaltıcı etkisi vardır. C vitamininden zengin kivi, portakal, şeftali gibi meyvelerden de faydalabilirsiniz.

9. Aşırı yağ ve tuz içeren şarküteri ürünlerinden, hazır gidalardan, fast food ürünlerinden ve rafine edilmiş ürünlerden uzak durun.

10. Ne yediğiniz önemlidir. Ancak ne yediğiniz kadar önemli olan bir başka nokta ise nasıl pişirdiğinizdir. Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemlerinin yerine buğulama, haşlama ve ızgara gibi selülit karşıtı pişirme yöntemlerini seçin.

11. Kafein tüketiminizi güvenilir sınırlar içerisinde tutun. Amerikan Clinical Journal of Nutrition kafein alımının günlük 400 mg ile sınırlandırılmasını öneriyor. 1 fincan türk kahvesi ortalama 80-120mg kafein içeriyor. Tadı ve kokusu baştan çıkarmaya yetse de koyu kahve, koyu çay tüketimiden kaçının.

12. Selülit bir dolaşım bozukluğu hastalığıdır. Bu nedenle damarlarınıza iyi bakmak selülit sorunundan korunmanın anahtarıdır. Selülitsiz bacaklar için dolaşım sisteminizin en büyük düşmanlarından olan alkol ve sigaradan uzak durun. Baharatları kullanmayı öğrenin. Yemeklerinizi tuz ile değil baharatlar ve limon ile tatlandırmaya başlayın.

13. Şeker, selülit oluşumuna katkı sağlar. Tatlı ihtiyacınızı rafine şeker yerine meyve yada stevya ile hazırlanmış meyve kompostoları veya sütlü tatlılar ile gidermeye çalışın.

14. Doymuş yağlar, aşırı hayvansal protein alımından uzak durun. Kırmızı et tüketiminizi haftada bir ile sınırlandırın. Ve mümkünse kuzu eti tüketin.

15. Soya, üzüm çekirdeği, kakao, kuşkonmaz, beyaz lahana, somon balığı, keten tohumu, soğan, sarımsak, kereviz selülit düşmanı besinler arasında yer alır. Bu besinleri diyetinize ekleyin. Farkı göreceksiniz.

Selülit Savar Smoothie tarifi

1-2 sap kereviz

1/2 demet maydanoz

1 küp şeker kadar taze zencefil

1 kivi

1/2 limon suyu

Tüm malzemeleri küçük küçük kesip, üzerine yeteri kadar su ekleyerek blendırdan geçirerek tüketebilirsiniz. Şifa olsun.

YORUM YAZ