Başarılı Kamu - Özel Sektör İş Birliği modeli

Tarkem Unesco Danışma Organı Icomos tarafından Başarılı Kamu - Özel Sektör İş Birliği Modeli olarak örnek gösterildi. UNESCO Dünya Mirası Merkezi'nin danışma organı olarak görev yapan ICOMOS-Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin bünyesinde 28 bilimsel komite kendi uzmanlık alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Bu komitelerden biri olan ICLAFI her yıl farklı bir ülkede bilimsel komite toplantılarını yapıyor.

  • 0
  • 107
Başarılı Kamu - Özel Sektör İş Birliği modeli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

ICOMOS Yasal Yönetsel ve Uluslararası Bilimsel Komitesi (ICLAFI) Sempozyumu ve Yıllık Toplantısı 17-18 Ekim 2022 tarihleri arasında, Dünya Miras Listesi’nden 2 varlığa, Dünya Mirası Geçici Listesi’nden ise 5 varlığa ev sahipliği yapan, tarihi 8500 yıla uzanan İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi himayesinde düzenlendi.


Kentin kültür mirasının korunması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin tanınırlığının arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamındaki program, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile ICOMOS ile ICLAFI temsilcileri ile gerçekleştirildi, yeni iş birliği olanaklarının geliştirilmesine yönelik kararlar alındı.


“Kültürel Mirasın Korunmasında Kamu ve Özel Sektör İş Birliklerinin Etkinliği” başlığı altında düzenlenen sempozyumda, 21 maddelik İzmir Kültür Mirasının Korunmasına İlişkin ICLAFI Nihai Beyanı yayınlandı. Nihai Beyan içerisinde “TARKEM modeli başarılı bir kamu - özel sektör iş birliği modelidir” görüşü ortaya kondu.


Ayrıca “İzmir 8500 yıllık kesintisiz yerleşim tarihi boyunca tanıklığını üstlendiği medeniyetlerin izlerini barındıran bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti konumunda olan bir metropoldür. İzmir Büyükşehir Belediyesi, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve bu amaçla, arkeolojik alanlardaki kazı ve araştırma faaliyetleri için önemli mali destek sağlanması da dahil olmak üzere, kapasite oluşturmaya yatırım yapmak için Hükümet ve yerel topluluklar dahil diğer paydaşlarla birlikte çalışmaktadır.” hususu ile kültürel mirasın korunmasına yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları övgü aldı.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vizyonu ile Kemeraltı’ndaki yüzlerce yıllık altyapıyı yenilemek ve bölgede aşırı yağışlar nedeniyle yaşanan su baskınlarını önlemek amacıyla başlatılan “Kemeraltı Yağmursuyu Kuşaklama Projesi”, Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırma ve bölgenin cazibesini artırma hedefi doğrultusunda başlatılan altyapı ve üstyapı çalışmaları kapsamındaki atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatları ile aydınlatma, gerilim hatları yenilenmesi çalışmalarına devam edilmektedir.


Kültürel mirasları korumanın sadece kamunun değil herkesin sorumluluğunda olduğu, ortaklık ve dayanışma anlayışı ile geliştirilmesi gerektiği, toplumun bu ortaklığa dahil edilmesi, ortaklıklar yoluyla yürütülen projeler ile yaratılacak artının kamuya aktarılmasının gözetilmesi, yaratıcı ekonomiler ve kültür endüstrilerinin gelişimi için yeni yatırım fırsatlarının geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Menderes Semaları Rengarenk Olacak

Başkan Yıldız’dan önemli mesajlar

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Enginarın kalbi Urla’da atacak

TARKEM'in yeni başkanı Dr. Cemil TUGAY

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Arşiv