Diyanet'e kültürel tepki

Diyanet İşleri Başkanlığının dijital ortama açtığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman'ın ''Aile Hayatımız'' isimli kitabında düğünlerde ve eğlencelerde kadınlı erkekli birlikte dans etmeyin, horon oynamayın, halay çekmeyin İslam'a aykırıdır gibi ifadelere istinaden Efem, Kathod, Sumhoter, Yörem, Gafem, Tan, EGEFEM,Bafat, İfak, İzmir Turizm Folklor Ferneği, İzmir Folklor Derneği Ve Menemen Han Derneği’nden oluşan Ege Folklor Dernekleri Federasyonu bir basın açıklaması yaptı.

  • 0
  • 565
Diyanet'e kültürel tepki
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diyanet İşleri Başkanlığının dijital ortama açtığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman'ın ''Aile Hayatımız'' isimli kitabında düğünlerde ve eğlencelerde kadınlı erkekli birlikte dans etmeyin, horon oynamayın, halay çekmeyin İslam'a aykırıdır gibi ifadelere istinaden Efem, Kathod, Sumhoter, Yörem, Gafem, Tan, EGEFEM,Bafat, İfak, İzmir Turizm Folklor Derneği, İzmir Folklor Derneği Ve Menemen Han Derneği’nden oluşan Ege Folklor Dernekleri Federasyonu bir basın açıklaması yaptı.


Federasyon Başkanı Nebi Kayan’ın federasyon üyesi dernekleri adında yaptığı açıklama şöyle: “Geçtiğimiz günlerde devletimizin resmi bir kurumu, görev ve sorumluluğu olmadığı halde geleneksel kültür değerlerimizin en önemli unsurlarından olan Halk Oyunlarımızın nasıl ve kimlerle oynanacağına dair düşünceleri çok büyük bir aile olan Halk Oyunları camiamızı derinden üzmüştür. Oysa bilindiği gibi; güzel Anadolu'muz tarihi ile coğrafi ve de kültürel değerleriyle çok zengin folklor hazinesine sahiptir. Şanlı tarihi ile övünen ulusların başında gelen Türk halkı acısını, sevincini, aşkını, düğününü, bayramını ve savaşını oyunlarla, türkülerle her zaman dile getirmiştir ve getirecektir. Atalarımızdan kalan bu oyunlar danslar tüm insanlarımızı el ele, omuz omuza kardeşçe bir arada olmasını sağlar ve barış, sevgi, saygı içinde birlikte yaşamasına katkı sağlar. Bizler bir elinde dedesi bir elinde ninesi babası annesi erkek kardeşi kız kardeşi amcası halası dayısı teyzesi kuzenleri arkadaşları büyük bir aile olarak oynarız ve söyleriz. Tıpkı tarlada ovada işte İMECE nasıl bir arada oluyorsak eğlencede ve üzüntüde bir arada olmak bize büyüklerimizden kalan en güzel mirastır.


Halk Oyunlarımız, el ele, omuz omuza, yan yana olmayı acıyı sevinçli bir oyuna çevirmeyi, coşkuyu dizginlemeyi, en karmaşık ritimlere bile ayak uydurmayı öğretir. Zeybekler, Halaylar, Horonlar, Karşılama ve Barlar, Bengiler ve Çiftetelliler seyredildikçe buram buram yağmur yemiş toprak kokusunu getir yurdumuzun dört bir yanından.

Ulu önder Atatürk'ün de belirttiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli Kültürdür. Kendi kültürüne sahip olamayan toplumlar her zaman yabancı kültürlerin etkisi altına girmeye mahkumdur.      


İşte bu yüzden, hayatında zeybek oynamamış, halaya durmamış, horon oynamamış kişilerin aksine, EGE FOLKLOR DERNEKLERİ FEDERASYONU olarak; Halk oyunlarımızın Türk kültürünün bir ifadesi olduğuna ve bizlerin de kültürel gelişme içerisinde çok önemli görevlerimiz bulunduğuna inanıyor ve çalışmalarımıza bu amaçla kaldığı yerden devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Nebi Kayan                                                                                                          Ege Folklor Dernekleri Federasyonu

                                                                         Başkanı”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi anıldı

Çanakkale Deniz Zaferi ve şehitler Foça'da anıldı

Çanakkale ruhuyla dimdik ayaktayız!

Vicdanım rahat bir şekilde ayrılıyorum

14 Mart Tıp Bayramı Coşkusu

İzmirli filozof Baha Tevfik APİKAM’da anılacak

Arşiv