Dostluk zeytinlerinden ilk hasat

Romanya İzmir Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının yüzüncü yılı ve Romanya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 145. yılını Büyük Romanya Birliğinin kuruluş kutlamaları nedeniyle Ekim 2018'de konsolosluk tarafından dikilen Türk- Romen dostluğunun sembolü 100 zeytin ağacının ilk hasadından elde edilen yağın tadım ve sunumunu yaparak kutladı.

  • 0
  • 212
Dostluk zeytinlerinden ilk hasat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Romanya İzmir Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının yüzüncü yılı ve Romanya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 145. yılını Büyük Romanya Birliğinin kuruluş kutlamaları nedeniyle Ekim 2018'de konsolosluk tarafından dikilen Türk- Romen dostluğunun sembolü 100 zeytin ağacının ilk hasadından elde edilen yağın tadım ve sunumunu yaparak kutladı.

Başkonsolos Mioara Ştefan ve Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde gerçekleşen tadım ve kutlamaya Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya başta çok sayıda davetli katıldı.

Kutlamada Konuşan Başkonsolos Mioara Ştefan, 2018 yılında, Karşıyaka Belediyesi'nin sağladığı arazide iki halkı yüzyıllardır birbirine bağlayan kalıcı dostluğun sembolü olan “Türkiye-Romanya Barış ve Dostluk Parkı”na Romanya devleti olarak dikilen 100 zeytin ağacının nefis ürünüyle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Ştefan, “Yüzyıllar sonra daha da meyve verecek göz önünde bulundurarak parkın girişinde Maramureș bölgesine özel ahşaptan yapılmış geleneksel bir Maramureș kapısı ve bir kuyu bulunuyor ve bu alanın bakımı yerel yetkililer tarafından düzenli olarak yapılıyor. 5 yıl önce boyu ancak 50 cm olan 100 ağacın boyu şimdi neredeyse 2 metreye ulaştı ve bu 5 yılın ardından ilk hasadı yapılarak elde edilen zeytinyağının konuklarımız tarafından da beğenilmesi ayrı bir mutluluk kaynağı. Bu zeytinler nasıl Türk topraklarına güçlü kökler saldılarsa, ben, eşim Sergiu ve kızımız Letitia burada öyle kök saldık, şu an sahip olduğumuz dostlarımız, bu harika şehir ve bu şehrin sıcakkanlı, çalışkan, dost canlısı, açık fikirli insanları hayatımızı sonsuza kadar değiştirdi. Bu kökler bizi her sene yeniden İzmir’e getirecek, ve bu bizim kendimize bir sözümüz olacak, çünkü hayat bizi nereye götürürse götürsün İzmir kalbimizde ikinci evimiz olarak kalacak” dedi.
11 yıldır parkın bulunduğu mahallede yaşadığını ve Zeytin ağaçları dikildiğinde belediye başkanı olmamasına karşın büyümelerine tanık olduğunu ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu park, iki ülke arasındaki dostluğun simgesi olarak mahallemizde bulunmaktadır. Ağaçlar büyürken belediye başkanı oldum ve bu parkın sorumluluğunu hissettim. Belediye başkanı olduğum ilk günlerde Sayın Başkonsolos Mioara Ştefan bizi ziyarete gelerek bu parkın ne kadar önemli olduğunu anlattı. Daha sonra ağaçlar bizden gördükleri ilgiyle daha da hızlı büyüdüler. Her gün evime giderken onları görüyor ve selamlıyorum.”

ROMANYA DİPLOMAN OLMAYA KARAR VERDİĞİM ÜLKEDİR
Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya ise babasının Bükreş'teki Türkiye Büyükelçiliği'nde askeri ataşe olarak görevi sırasında iki yıl boyunca çocukluğunda yaşadığı ilk yabancı ülkenin Romanya olduğunu belirterek, “Aynı zamanda mesleğimi seçip diplomat olmaya karar verdiğim ülkedir. İlk piyano ve İngilizce öğretmenlerim de Romen'di. Bu sebepler ve daha fazlasıyla Romanya benim için hep özel bir ülke olmuştur. Kariyerim boyunca, Mara gibi Romen meslektaşlar ve diplomatlar da benim hep iyi arkadaşlarımdan biri olmuşlardır” diye konuştu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının yüzüncü yılı kutlamalarında Romanya'nın sunduğu böylesine güzel ve sembolik bir hediye için teşekkür etti.
Kasım ayında görev süresi dolan Mioara Ştefan, Sırbistan Cumhuriyeti'ndeki yeni Başkonsolosluk görevini üstlenecek. Romen sanatçı Loredana Streche, söylediği Romen halk şarkıları ve Pan flüt'üyle unutulmaz bir zaman dilimi yaşattı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Menderes Semaları Rengarenk Olacak

Başkan Yıldız’dan önemli mesajlar

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Enginarın kalbi Urla’da atacak

TARKEM'in yeni başkanı Dr. Cemil TUGAY

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Arşiv