Dünya Su Gününde sanayi kuruluşları ve uzmanlar bir araya geldi

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Torbalı Ticaret Odası çatısı altında bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘Sürdürülebilir Su Yönetimi Panelinde’, Akademi, DSİ, İZSU, Tarım Orman İl Müdürlüğü, muhtarlar ve sanayi kuruluşlarının yetkilileri bir araya geldiler.

  • 0
  • 264
Dünya Su Gününde sanayi kuruluşları ve uzmanlar bir araya geldi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar ve Philip Morris Türkiye yetkilisi Doç. Dr. Süleyman Hançerli’nin yaptığı ‘Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’nin açılış konuşmalarını Torbalı Kaymakamı Ercan Öter ve Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun gerçekleştirdi. Panele konuşmacı olarak katılan İzmir Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, İZSU Su Yapı İşleri Dairesi Başkanı Yeter Erten, DSİ 2. Bölge Yer Altı Suları (YAS) Şube Müdürü Adem Sömer, Philip Morris Türkiye temsilcisi Duygu Karan, Hugo Boss temsilcisi Safa Buğra Çakırer, Pepsico temsilcisi Ece Gilava, Sun Tekstil ve Ekoten temsilcisi Utku Varol ve Socotab temsilcileri Damla Baysal ve Arzu Uyar su yönetimi kapsamında önemli mesajlar verdiler.

Torbalı Kaymakamı Ercan Öter açılış konuşmasında, suyun, ülkemizin ve geleceğimizin çok önemli bir parçası olduğunu ifade ederek “evlatlarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için, suyumuza sahip çıkmamız gerektiğini, bölgemizde gıdanın, tarımın ve su kaynaklarının etkin kullanımına ve korunmasına yönelik güzel çalışmalar olduğunu” vurguladı. Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun da, bulunduğumuz bölgenin sanayi ve tarım açısından oldukça yoğun bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “suyun, sadece sanayinin ve tarımın değil, hijyenik ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından da önemli olduğunu belirtti. Bizlere düşen sorumluluk, sağlıklı suya erişim, kirlilik ve kıtlık ile mücadelede etkin rol almak, sorumlu bireyler olarak su kayıplarının engellenmesi, verimli kullanılması ve geri kazanılması konularına ağırlık vermektir” dedi.

“Yeraltı Su Tüketimi Hızla Düşüyor”
DSİ 2. Bölge YAS Şube Müdürü Adem Sömer, “Torbalı bölgesinde yeraltı su seviyesinin hızla düştüğünü, çok sayıda belgesiz sondaj kuyusu açıldığını ve yeraltı su tüketiminin son dönemde çok arttığını” belirtti. “Bölgede önümüzdeki dönemlere ilişkin şiddetli kuraklık tahminleri yapıldığını, bu nedenle bölgemizdeki tarımsal sulamanın ve sanayideki su kullanımının doğru yapılmasının önemine, öte yandan suyun kalite ve miktar açısından da korunması gerektiğine” değindi.

“Ülkemiz Su Stresi Yaşayan Ülkelerden Birisi Olmasın”
İzmir Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, “Ülkemizdeki kullanılabilir su miktarı yaklaşık 112 milyar metre küp olup, kişi başına 1313 metre küp su düşüyor. Bu miktarlar gösteriyor ki, ülkemiz yakın bir gelecekte su stresi yaşayan ülkelerden biri olacak. Alınacak tedbirler arasında tarımsal sulama ve çiftçimizi doğru yönlendirmek büyük önem taşıyor çünkü tarımda kullanılan suyun yaklaşık %60’ı yanlış kullanım nedeniyle israf ediliyor, israfın engellenmesi ve verimin artırılması için iyi tasarlanmış basınçlı sulama sistemlerinin kullanılması oldukça kıymetli yaklaşımlardır” dedi.

“İzmir, Yüzey Suyu ve Yeraltı Su Kaynakları İle Besleniyor”
İZSU Su Yapı İşleri Dairesi Başkanı Yük. İnş Müh. Yeter Erten, “Bölgemizin su ihtiyacının yaklaşık % 37’sinin yüzey sularından, % 63’nün yeraltı kaynaklarından beslendiğine, sınırlı olan bu kaynakların korunmasının ve verimli kullanılmasının hepimizin sorumluluğunda olduğuna, su kayıp-kaçak alanında alınacak önlemlerin su verimliliği açısından önemine, kalite ve debi sorunlarını aşmak için kaynakların korunması kadar geri kazanım ve arıtma gibi bazı ek alternatif yaklaşımlara da yer verilmesi gerektiğine” vurgu yaptı.

“Küçük Menderes Su Havzasında Geri Dönülmez Bir Noktadayız”
Panelin moderatörü Prof. Dr. Nuri Azbar, “Kullanılan suyun %75’ten fazlasının tarımda kullanıldığına, bu durumun kuraklığı tetiklediğine, yeşil mutabakat kapsamında enerjiye ek olarak suyun sürdürülebilirliğine, güvenliğine ve dirençliliğine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekerken, su ayak izi takibinin son derece önemli olduğunun” altını çizdi. Panelin diğer moderatörü olan Philip Morris Türkiye Yetkilisi Doç. Dr. Süleyman Hançerli de, “Küçük Menderes Su Havzasında faaliyet gösteren sanayi kuruluşları olarak konuyu çok yönlü ve kurumlararası işbirliği içerisinde ele almalarından, dile getirilen risklere dair tedbir planlarının acilen devreye sokulmasından ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılmasından” bahsetti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Menderes Semaları Rengarenk Olacak

Başkan Yıldız’dan önemli mesajlar

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Enginarın kalbi Urla’da atacak

TARKEM'in yeni başkanı Dr. Cemil TUGAY

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Arşiv