Meşi Guessous'dan bağlama ve türküler

Bağlama ve Türk Halk Müziği aşığı Macar sanatçı ve eşi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmirli müzikseverlerle buluştu.

  • 0
  • 570
Meşi Guessous'dan bağlama ve türküler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bağlama ve Türk Halk Müziği aşığı Macar sanatçı ve eşi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmirli müzikseverlerle buluştu.
Eşi Gerjon Davut Boros’un darbuka, bendir ve ağız kopuzuyla eşlik ettiği Meşi Guessous, 1’i kendi bestesi olmak üzere 12 parça seslendirdiği programında bazı türküleri baştan sona bağlamayla çalarak Türkçe, bazılarında ise bir bölümünü Türkçe diğer bölümünü Macarca seslendirdi.

Coşku ve beğeniyle alkışlanan Meşi, kendini bildi bileli şarkı söylemeyi ve sesiyle oynamayı sevdiğini söyleyerek, “9 yaşında Debrecen'de gittiğim bir müzik okulunda Çello çalmaya, 12 yaşında aynı yerde Macar halk şarkılarını öğrenmeye başladım. Bağlama ile türkülerle tanışmam ise 2009 yılında İstanbul’da oldu. Türk halk müziği öğretmenim Dr. János Sipos'un teşvikiyle, 2009 yılında Erasmus bursuyla İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde etno müzikoloji okuma fırsatı buldum. Üniversitedeki teorik derslerin yanı sıra uygulamalı eğitime de katılmayı çok istiyordum. Sonunda bir dizi mucize sayesinde kendimi Erdal Erzincan'ın Saz Evi'nde, Mercan Erzincan'ın ofisinde buldum. Mercan'ın öğrencisi oldum ve Türkü söylemeyi, bağlamada kendime eşlik etmeyi ilk kez ondan öğrendim. O benim hocam oldu ve bunun için bugüne kadar Tanrı'ya çok minnettarım. Yaklaşık 4 ay boyunca haftada birkaç kez kendisine gittim. Kısa ama çok yoğun bir dönemdi, bu da Türk müzik geleneğine aşık olmam için yeterliydi ve o günden beri öğrenme fırsatları arıyorum” dedi.
Türk dinleyiciye ilk kez doktor, halk müzisyeni, İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği'nin kurucusu ve başkanı Dr. Erdal Salikoğlu’nun düzenlediği programlarla ulaştığını dile getiren Meşi Guessous, “YouTube'da Türkçe türkü söylediğim ilk videolar ve kendi albümüm çıktı. Böylece türkülerimi ve yürekten verdiğim mesajı her geçen gün daha fazla Türk kardeşimiz tanımaya başladı” diye konuşan sanatçı, repertuvarına her gün yenilerinin girdiği türküleri çok sevdiğini ve tekrar Türkiye’ye gelmek istediğini anlattı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

Arşiv