Önce İmza sonra dans

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı emekli müdürlerinden Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, “Danslarla 200. Yıla Merhaba & Cumhuriyet Bayramı” kutlamasında dans tutkunlarına son kitabı “Dans/ Hareket Terapisi”ni imzaladı.

  • 0
  • 192
Önce İmza sonra dans
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı emekli müdürlerinden Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, “Danslarla 200. Yıla Merhaba & Cumhuriyet Bayramı” kutlamasında dans tutkunlarına son kitabı “Dans/ Hareket Terapisi”ni imzaladı.

Küçük Kulüp Alyans Restoran’da düzenlenen geceye çok sayıda latin danssever çift katıldı. Salonun tümü Türk Bayrakları ve Atatürk fotoğraflarıyla donatıldığı gecede kitabıyla ilgili bilgi veren Aktaş, “Bu kitap dansın iyileştirici gücünü gerçek yaşam hikâyeleriyle örneklendirerek terapötik açıdan anlatmaktadır. Dans/hareket terapisi zihinsel düşüncenin bedene yansıması ilişkisine dayanırken; insanın "catharsis,genesis ve happiness"seviyesine erişmesine de olanak sağlamaktadır” dedi.

Akademik dans eğitimi almasının dansa bakış açısını genişlettiği gibi, bilgi ve ilgi alanını da geniş bir yelpazeye taşıdığını ifade eden Aktaş, Dans/hareket terapisi bu yelpazede önemli bir yere sahiptir. İnsa­nın kendini iyileştirebilme yetisinin olduğunu, bunu da dans ara­cılığıyla yapabildiğini öğrendiğim andan itibaren de dans/hareket terapisi ile ilgilenmekte, insan ve toplum yaşamındaki faydalarını tanıtmaya çalışmaktayım. Şahsen hissettiğim bu kaynak eksikliğine katkıda bulunma dü­şüncem ayrıca dans/hareket terapisinin yararlarını anlatma iste­ğim bu çalışmamın asıl nedenleridir.

Bir başvuru formatmda tasarlanan bu kitap, dans/hareket tera­pisinin kronolojik gelişim süreci ile etki alanlarını kapsamakta, bireyi catharsis (arınma), genesis, (canlanma) happiness (mut­luluğa) seviyesine eriştiren uygulama ve yöntemlerin tanıtımına odaklanmaktadır. Ayrıca, kitapta sonuca yönelik gerçek hikayele­re de yer verilmiştir” diye konuştu.

Dans hareket terapisinin Türkiye’de henüz tanınıyor olmasına bağlı olarak destekleyen kurum ve kuruluşlar yok denecek kadar az olsa da, birkaç özel kuruluş ile kamu hastanelerinin bu uygula­malara yer vermeye başlamaları mutluluk verici olduğunu belirten Prof. Dr. Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bazı engellere karşın, insanların ilaç ve doktor gereksinimi hissetmeden, arınma, canlanma ve mutluluk bulacağı, ruhsal bedensel ve sosyal yönden faydalı bir yöntemi tanıtmaktan haz duyuyorum. Bu kitabın yararlı olduğuna yönelik dönütler benim için yeni bir hedef ve mutluluk olacaktır.”

Prof. Dr. Gürbüz Aktaş ve eşi Prof. Dr. Filiz Öğce Aktaş ile sunduğu tango’ya diğer çiftler de katıldı ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar dans edildi.
Prof. Dr. GÜRBÜZ AKTAŞ
1958 Kars doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Kars’ta, Liseyi İzmir’de tamam­ladı. Kars’ın folklorik zenginliklerini yakın çevresindeki rol modellerinden özümseyen Aktaş bu çalışmalarına İzmir’de dansçı ve eğitmen olarak devam etti. 1982-84 yılları arasında İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli sanatçı olarak görev aldı. 1985 yılında, üniversite eğitimini sürdürmek üzere, Amerika’nın Cali­fornia Eyaleti, San Francisco bölgesine yerleşti.
San Francisco State University, School of Fine Arts (Güzel Sanatlar Fakültesi) Dans Bölümü’nden Lisans diplomasını, Interdisciplinary Arts Creative Arts Education (Sanat Di­siplinleri Arası, Yaratıcı Sanatlar Eğitimi) Master Programı’ndan Yüksek Lisans diplomasını kazandı.
Aktaş, Young Imaginations sanat organizasyonu aracılığıyla çeşitli okullarda yaratıcı sanatlar eğitimi, bale okullarında ka­rakter dans dersleri, workshop ve seminerler verdi. 1987 yılında kurduğu Kafkas Halk Dansları ve Şarkıları adh grubuyla Ameri­ka’nın çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenledi.
Yaptığı folklorik çalışmaların beğeni kazanması üzerine, 1990 yılında Azerbaycan ve Özbekistan devletleri tarafından, halk kültürü araştırmaları yürütmek üzere, davet edildi. Topladığı folklorik bulguları sahne projesi olarak sunmanın yanı sıra, “San Francisco State University Reserve Archive”e ender material olarak kazandırdı.

Aktaş, 1996 yılında Ege Üniversitesi’nden aldığı davet üze­rine, İzmir’e döndü, Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, Türk Halk Oyunları Bölümü öğretim görevlisi kadrosuna katıldı. Gö­revi yanı sıra, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakül­tesi, Sahne Sanatları Bölümünde, doktorasını tamamladı. 2003 yılında Doçent, 2009 yılında Profesör unvanını kazandı. 2007- 2016 yılları arasında, Halk Oyunları Bölüm Başkanlığı, İcra Ana Sanat Dalı Başkanlığı, Lisans Üstü Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve 2009-2013 yılları arasında, Konservatuvar Müdürlüğünü yü­rüttü.
Aktaş’ın yayınladığı “Temel Dans Eğitimi”, “Dansa İlk Adım 1- 2”, “Tiyatral Halk Danslarının Dramatik Özellikleri” adlı kitap­ları ile birlikte, Kanserden Korunmada Gıdalar ve Beslenme adlı çalışmada kitap bölümü, Etnokoreoloji alanında yayınladığı bir­çok makalesi, sempozyum ve kongrelerde sözlü sunumları ayrıca, yurtdışı ve yurtiçi bilimsel alan araştırmaları bulunmaktadır.
G. Aktaş, 2017 yılı itibarıyla, 25 yıl sürdürdüğü kurumsal gö­revine ara verip, akademik ve sanatsal çalışmalarına serbest ola­rak devam etmektedir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Enginar yüzleri güldürdü

Haşerelere karşı ilaçlama seferberliği!

Kazıların yüzde 70’i tamamlandı

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi’ni ağırladı

Menderes Semaları Rengarenk Oldu

Kaldırım işgalini bitirmekte kararlı

Arşiv