Tabelayla kişiye özel terzi olunmaz

47 yıllık yaşamının 39 yılını terzilik zanaatına veren Volkan Köse, kişiye özel terziliğin tabela yazdırmakla, ceket önüne bir iğne takmakla olmayacağını, terzi olabilmenin meşakkatli uzun bir yolculuk gerektirdiğini söyledi.

  • 0
  • 161
Tabelayla kişiye özel terzi olunmaz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

47 yıllık yaşamının 39 yılını terzilik zanaatına veren Volkan Köse, kişiye özel terziliğin tabela yazdırmakla, ceket önüne bir iğne takmakla olmayacağını, terzi olabilmenin meşakkatli uzun bir yolculuk gerektirdiğini söyledi.

1986’da Kemeraltı Şükran Pasajı’nda Şakir Şenkal ustanın yanında çırak olarak başladığı terzilik zanaatını öğrenmeye baş koyan Volkan Köse, Ustası Şakir Şenkal’ın ustası Yusuf Atalan’dan aldığı eli daha yükseğe taşıdı. Tecrübesiyle, el- göz koordinasyonu, detaylara odaklanabilme yeteneğini azmiyle tamamlayarak kendini geliştirdi. İyi bir dinleyiciydi. Kendisinden bekleneni iyi anlamaya çalıştı, iletişim becerisini arttırdı. Kumaş seçiminden, renk uyumuna, erkek ve kadın vücuduna göre ölçü almaya, regular kalıp çıkararak biçmeye, dikmeye, ütülemeye kadar terziliğin tüm aşamalarını katederek 4/4’lük bir usta olmanın hazzına erişti.
Yolu Terzi Abdi (Abdurrahman Özer) ile yolları kesişen Köse, Abdi usta ile de uzun yıllar birlikte çalıştı. Daha sonra çeşitli terzilerle çalışarak onların ününe ün katmasını destekledi. Hak hukuk yenmesini kabullenemeyince; özlü sözlerimizden Ev sahibinin kötüsü kiracıyı mal sahibi yapar gerçekleşti ve kendi işinin işçisi ve patronu oldu.
2014’den bu yana ABD Büyükelçiliği ve Nato Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı üst komuta kademesine, Türkiye’de bulunan ateşe ve bürokratların(erkek – kadın) şıklığına şıklık katan Köse, iş dünyasının önemli isimlerinden İlhan Feyzi Gürel’in teşviki ve desteğiyle Şirinyer’deki mağaza- atölyesi’nin bir benzerini de Gürel Rezidance’da açtı. Overlok, Dikiş makinası, ütü, kesim biçim masası ile donattığı mağaza- atölyesiyle civardaki müşterilerinin yakınına geldi.
Terzi tanımını; bir kıyafeti tasarladıktan sonra biçip dikerek giyime hazır şekle getiren kişi olarak yapan Volkan Köse, “terzilik zor zanaat. Maalesef ceket önüne bir iğne takmakla, Kişiye Özel Terzi tabelası yaptırmakla terzi olunamıyor. Terzi A’dan Z’ye, yani müşterinin kumaş ve model seçmesinden, regular kalıp hazırlanmasına, kesimine, dikimine, ütüsüne, teslim aşamasına kadar tüm aşamalar konusunda uzman, bilgi sahibi olmalıdır” diyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Hasret Gültekin’i unutmadı

Otizm Eğitim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı

Arşiv