Arkas Holding, çağdaş Macar sanatçı ve ‘Op-Art’ akımının öncüsü-70 li yılların "süperstarı Victor Vasarely’nin Türkiye’de açılan ilk retrospektif sergisini, İstanbul’un ardından İzmir’e taşıdı. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-î Amire Kültür Merkezi’nde 31 Mart’ta sona eren sergi, Arkas Sanat Merkezi’nde İzmirli sanatseverlerle buluştu.
ÖNCE SANATI SEVDIRMEK VE TANITMAK GEREK
İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde açılış öncesi gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Arkas, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Pierre Vasarely ile yine Arkas Sanat Merkezi’nin İzmir’deki sergi açılışlarında tanışarak dost olduklarını ve son derece mütevazı bir kişi olan Vasarely ile oluşan dostluklarının bu serginin açılışına vesile olduğunu söyledi. İstanbul’dan sonra böyle önemli bir sergiyi İzmir’de açmanın kendisi için çok değerli olduğunu belirten Arkas, sözlerine şöyle devam etti: “Eserlere çok yakından bakıldığında desenlerin ne kadar hareketli ve etkileyici olduğu görülecek. Bu sergiyi çok kişi görsün istiyorum. Sanatı sevdirmeyi ve sanata önem verilmesini sağlamaktan başka hedefimiz, beklentimiz yok. Sadece daha yakından tanıtmayı ve daha çok bilinmesini arzu ediyoruz. İlk sergi ile bugünkü sergi arasında büyük farklar var. Çünkü son sergiyi 25 bin 500 kişi gezdi. İlk sergimize ilgi daha azdı Sanata ilgi gösterilmesini istiyorsak önce sanatı sevdirmek ve tanıtmak lazım.”
MİSTRAL’E 1700 METREKARELİK SANAT ALANI
Bir soru üzerine Mistral AVM’de de kültür ve sanat adına hedefleri olduğunu belirterek zeminde 1700 metrekare bir alan alındığını açıklayan Arkas, “Orası buraya rakip olmayacak. Orada kalıcı- eğitici sergiler olacak. 100 kişi civarında katılımcının yer alacağı seminer salonu olacak. Cafe olacak. 250 metre karelik alana 4 adet atölye kurulacak ve resim, heykel ve cam üzerine arzu edenlere eğitimler verilecek. Sevmek için yapmak, anlamak öğrenmek lazım. Bizler de sanat adına bizlere düşeni yapacağız. Allah ömür verirse İzmir’i sanat şehri yaparız” diye konuştu.
Vasarely Vakfı Başkanı, serginin küratörü ve Victor Vasarely’nin torunu Pierre Vasarely ise konuşmasına Lucien Arkas’a teşekkür ederek başladı. Victor Vasarely hayatta olsaydı, 9 Nisan’da 111 yaşına gireceğini söyleyen Vasarely, “önceki gün, burada da bulunan oğlum Teo’nun 18’nci yaşgününü kutladık. Victor Vasarely’nin ölümünün 20’nci yılında, 15 Mart 1997’de İstanbul’daydık. Dedem hayatta olsaydı, ne kadar çok burada bulunmak isteyeceğini biliyorum. 2009 yılında, Vasarely sanatını yakından takip eden Lucien Arkas’ın, Paris’te gerçekleştirilen açık artırmada Vasarely Vakfı’nda bulunan iki orijinal eseri satın aldığını öğrendim. Bu eserlerden biri olan Reess” bugün bu sergide yer alıyor. Yine 2011 yılında Arkas Holding’in Sanat Departmanı, Aix-en-Provence’da Vasarely Vakfı tarafından düzenlenen açık artırmada 15 tane seligrafi eserini aldılar. Bir sonraki yıl, İzmir’de Lucien Arkas, ekip arkadaşları ve benim katıldığımız bir toplantı gerçekleştirdik. Önce İstanbul’da ardından da İzmir’de, Arkas Sanat Merkezi’nde büyük babamın eserlerinin sunulacağı bir sergi organize etmeye karar verdik. Arkas Sanat Direktörü Niko Filidis’e işbirliği ve sanat konusundaki mükemmel bilgisi sayesinde bu tutkulu projenin başarılı olmasını sağladığı için çok teşekkür ediyorum. Onun katkıları olmasa yapamazdık. Bütün bu eserleri bir araya getirmemize yardımcı oldu” dedi.
Basın toplantısının ardından Proje yönetmenliğini Arkas Holding Sanat Direktörü Niko Filidis’in üstlendiği, sanatçının torunu Pierre Vasarely başkanlığındaki Victor Vasarely Vakfı’nın doğrudan desteklediği Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi Sergisi gezildi ve sanatçının farklı sanat dönemlerine ait 90’a yakın eserinin yer aldığı sergi, beğeniyle izlendi.
Sergi; salı - pazar günleri 10:00 - 18:00, Perşembe günleri ise 10:00 - 20:00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek.
Victor Vasarely
Victor Vasarely 1906 yılında Macaristan’ın Pecs (Peç) şehrinde doğdu. 1929’de Budapeşte’de Bauhaus etkisinde eğitim veren Mühely Akademisi’nde eğitim aldı. 1930 yılında eşi Claire Spinner ile Paris’e göç eden sanatçı grafik tasarımcısı olarak çalıştı. 1944 yılında, Denise Rene’nin galerisinde açılan ilk kişisel sergisiyle Paris’in saygın sanat ortamına girdi. Vasarely burada geometrik kökenli soyut resimleriyle kısa zamanda büyük ilgi çekti. 1955 yılında Sarı Manifesto’yu yayınlayan sanatçı, Avrupa’da hızla yayılacak olan Op Art akımın kuruculuğunu üstlenerek ardı ardına önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Op Art, pozitif ve negatif formların birbiriyle farklı bir biçimlendirme metoduyla ilişkiye girip, tuval yüzeyinde hareket olgusunu ortaya çıkartan bir akımdır. Vasarely, izleyicileri daha ilk bakışta etkisi altına alan ve göz yanılsamalarıyla ilgi çeken bu akımın öncüsü olan bir dünya sanatçısı olarak değerlendiriliyor. Çünkü Vasarely’nin deneysel çalışmaları, 20. yüzyıl sanatında, Pop Art’tan Minimal Art’a uzanan bir çizgide, ardıllarını etkileyen derin izler bırakmıştır.
Bu sergi kaçırılmaz
Arkas Holding, çağdaş Macar sanatçı ve ‘Op-Art’ akımının öncüsü-70 li yılların "süperstarı Victor Vasarely’nin Türkiye’de açılan ilk retrospektif sergisini, İstanbul’un ardından İzmir’e taşıdı.
- - Düzenleyen: Mehmet Kurt- 0
- 1.344