Çocuklarda epilepsi teşhisinde anne babalar dikkatli olmalı

  • 0
  • 1.542
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı Türkiye’de bir ilke imza attı ve Çocuk Epilepsisi konusunda anne babaları bilinçlendirmek amacıyla eğitim seminerleri başlatıldı. Prof. Dr. Sarenur Gökben çocuk epilepsisi rahatsızlığının tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ailelerin hastalığın tespiti aşamasında çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk Nörolojisi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen epilepsi hastası çocukların ebeveynlerin katılımıyla gerçekleşen eğitimde epilepsinin gelişimi, tedavi yöntemleri, yanlış bilinenler ve ailelerin karşılaştıkları zorlukların aşılması konusunda bilgi verildi.
Beynimizdeki birbiriyle bağlantılı nöron hücrenin anormal çalışması sonucu ortaya çıkan epilepsi hastalığının bilinç değişikliği, dalma, kasılma, titreme, gevşeme gibi belirtilerle gözlendiğini belirten Prof. Dr. Sarenur Gökben her insanın hayatında bir kez nöbet geçirebileceğini, epilepsi tanısı koyabilmek için en az iki nöbet geçirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Gökben “Bir çeşit beyin rahatsızlığı olan epilepsi, diyabet, şeker, hipertansiyon kadar normal bir hastalıktır. Yanlış bilinç sebebiyle özellikle çocuklarda karşılaşılan epilepsi saklanacak, utanılacak bir rahatsızlıkmış gibi görünmesine rağmen diğer hastalıklara göre daha önemlidir. Diyabet, beyin felci, diyaliz, hipertansiyon  binde üç oranında görülürken, epilepsi her yüz çocuktan birinde görülmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik yatkınlık etkilidir. Kesin tanı konulmadan tedaviye başlanmaması gerekir” dedi.
 Çocukluk çağında görülen epilepsinin %80 oranında tedavi edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Gökben ilaç tedavisi, vegal sinir uyarımı ve cerrahi tedavi dışına önerilen tedavi yöntemlerine itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. “Nöbet anında sakin olun, hastayı yan yatırın. Başını koruyun.” diyerek nöbet anında ailelerin yapması gerekenlere de değinen Prof. Dr. Gökben hastanın ağzını açmadan, kolunu bacağını tutmadan nöbetin geçmesini beklemeleri gerektiğini belirtti.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber tanı koymanın da kolaylaştığına değinen Prof. Dr. Gökben, hastaya kesin bir tanı koyamadıkları durumlarda ailelerden nöbet anını cep telefonu, kamera gibi aletlerle görüntülemelerini istediklerini belirtti. Prof. Dr. Seranur Gökben kitle iletişim araçları kullanılarak halkın bilinçlendirmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğinin de altını çizdi.İZMİR(Ege Ajans/ Hüseyin YILMAZ)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ARM farkındalığı

Göz Bozukluklarının tedavisinde yeni yaklaşımlar

Türk hekimin tekniği literatüre girdi

Sarı noktaya göz içi mercek

Göz Kapağı Ameliyatları Yaygınlaşıyor

Beyin tümörünü burundan çıkardılar