Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Çocuklarda Diyabet Yönetimi ve Bakımı” teması ile “2. Uluslararası ve 2. Ulusal Diyabet Farkındalık Sempozyumu” düzenlendi.
Sempozyum, diyabet konusunda farkındalık yaratmak, güncel gelişmeleri tartışmak ve multidisipliner bir yaklaşımla diyabet yönetimi için çözümler üretmek amacıyla gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında çocuklarda diyabetin önlenmesi ve yönetimi konusunda sağlık profesyonellerine, araştırmacılara ve öğrencilere yönelik oturumlar yapıldı.
Programa, Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kazım Alat ve Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Korkmaz, akademisyenler, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.
EÜ Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, “Dünya Diyabet Federasyonu 14 Kasım’ı Dünya Diyabet Günü olarak değerlendirmektedir. Dünya diyabet günü; diyabetlilerin, sağlık çalışanlarının, diyabet savunucularının, medyanın, kamuoyunun ve hükümet kuruluşlarının diyabet konusunda farkındalığı artırmak için bir araya geldiği küresel bir gündür. Bizlerde bu yıl ki sempozyumumuzda Çocukluk Çağı Diyabeti konusunda farkındalığı artırmak istedik. Çünkü çocukluk çağı diyabetinin yönetimi, farklı yaşlardaki çocuğun kendisi, ailesi, okul ve sosyal çevresinin tamamını kapsayan ve her alana doğru dokunuşlar yapılmasını gerektiren zorlu bir süreçtir. Bu sürecin bütüncül olarak ele alınması, diyabetli çocuk ve ailesine gerekli bilgi, beceri ve tutum kazandırılmasında en önemli etken diyabet eğitimidir. Diyabet eğitimi, diyabetli çocuk ve ailesine, okuldaki öğretmen ve çalışanlara, diğer sosyal çevresine yeterli düzeyde aktarıldığında diyabetle yaşam kaliteleri artacak, çocuklarımız sağlıklı kalabileceklerdir. Diğer çocuk ve gençlerin yaptığı her tür etkinlikte yer alabileceklerdir.” diye konuştu.
“Engelleri kırmak ve boşlukları kapatmak”
Dünya Diyabet Federasyonu’nun 2024 yılı temasının “Engelleri kırmak ve boşlukları kapatmak” olduğuna dikkat çeken Dekan Prof. Dr. Öznur Usta Yeşilbalkan, “Bu tema, diyabetin insanların fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkisini ve etkili diyabet yönetiminin önemini ve insanların yaşam kalitesini nasıl iyileştirebileceğini vurgulamaktadır. Bizlerde bu temanın hedefini göz önünde bulundurarak sempozyumda ele alınacak konularımızı belirledik. Bugünkü sempozyumun, çocukluk çağı diyabeti konusunda farkındalığı artırmada önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Gün boyunca değerli hocalarımızın bilgilerini bizlerle paylaşacakları oturumlarda, çocuklarda diyabetin yönetimi, tedavi yöntemleri ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik stratejiler gibi pek çok önemli konular ele alınacaktır.” dedi.
Diyabetin nedenleri, belirtileri, tedavisi ve önlenmesi konularında en güncel bilgilerin paylaşıldığı etkinlik kapsamında “Diyabet Tarama Etkinliği’’ de yapıldı.