Kadın Efeler Yolo'da

Yurt içinde ve yurt dışında 50’nin üzerinde sergi açan Efelerin, özellikle kadın efelerin ressamı olarak tanınan Mustafa Ali Kasap’ın yeni sergisi Cem Ceylan'ın sahibi olduğu Yolo Art Sanat Galerisi’nde açıldı.

  • 0
  • 56
Kadın Efeler Yolo'da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yurt içinde ve yurt dışında 50’nin üzerinde sergi açan Efelerin, özellikle kadın efelerin ressamı olarak tanınan Mustafa Ali Kasap’ın yeni sergisi Cem Ceylan'ın sahibi olduğu Yolo Art Sanat Galerisi’nde açıldı. Küratörlüğünü Emel Atalay'ın üstlendiği serginin açılışına çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.

Açılışın konuklarına sergisi ile ilgili bilgi veren Mustafa Ali Kasap, biraz da yüreğini, daha doğrusu yarasını göstermek için resim yaptığını söyledi. Kasap şöyle devam etti: “Sanki çizdikçe boyadıkça, renklendirdikçe yüreğimin yanına yeni yürekler gelecek, çoğalacağız. Yaşadığımız çağın kirliliğini, sevgisizliğini, bencilliğini tuvalimde kocaman turkuaz bir leke ile örtüp; Efe kadınlarımla umudu, sevdayı, yaşam sevincini, başkaldırıyı ve haykırışı anlatmak istedim” dedi.
EFELİK CİNSİYETTE DEĞİL, YÜREKTE VE BİLEKTEDİR
Kfenin kadını erkeği olmayacağını belirten Mustafa Ali Kasap şöyle devam etti: “Efelik cinsiyette değil, yürekte ve bilektedir. Bizim efelerimiz daha çok ‘Kuvayi Milliye’nin efeleri yani ilk kurşunu atan zihniyetin ve ilk öncüleri olması nedeniyle kadınlarımızı ön plana çıkardım.
Daha çok burada kadınlarımızın güzellik ve estetikliğinin ötesinde, içinde bulunduğu iç dünyalarının haykırışını, yaşadığımız çağın kirliliğini bencilliğini turkuaz bir leke ile örterek kadınlarımla haykırışı, mutluluğu ve yaşam sevincini anlatmak istedim. Efelik kültürü efeliğin mührünü vuran son Efe Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte sona erdi. Efelik tarih kitaplarında, türkülerde ve folklörümüzde kaldı. Efelik bundan böyle bilimle, sanatla, edebiyatla, kültürle yapılacaktır. Efelik bir başkaldırı olayıdır. Fakirlerin sığındığı, yoksulların sığındığı kimsesizlerin kimsesi olmuş bir anlayıştır. Daha çok Ödemiş. İzmir, Aydın yani Ege kültürü gibi görülmesine karşın bir Türk kültürüdür. Bu sadece bizim coğrafyamızdaki bir başkaldırının timsali değil, dünyanın her yerindeki başkaldırının bir timsali olmuştur. Söz gelimi Uzak Doğu’da Japon samurayları da birer efedir. Haksızlığa karşı duran her yerdeki bireysel çıkışlar efelik kültürünün temelini oluşturur diye düşünüyorum. Resim sanatıyla bu kültürü hem yaşatmak hem de genç kuşaklarımıza ve toplumumuza daha estetik değerlerle anlatmayı seçtim. Ben onların görselliği ile yaşadığı ve Türk kültürüne olan katkılarıyla özellikle ‘Kuvayi Milliye’nin kuruluşunda ve Yunan işgalinde ilk başkaldırıyı yapan efeleri anlatmaya çalışıyorum. Bir Yunan generali şöyle diyor: “biz Batı Anadolu’da efelerle, zeybeklerle uğraşmak zorunda kalmasaydık Ankara'yı çok kısa sürede elde edebilirdik” Efeler Her zaman toplumda öncü olmuştur. Ben de sanatımla Efelik kültürünün öncülüğünü sürdürmek istiyorum.”
27 eserin yer aldığı sergi 18 Aralık’a kadar gezilebilecek.

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Etnografya Müzesi’nden dolu dolu Aralık programı

Filiz Pelit’den Tarihin İzinde- Bilge Kadınlar ve Denge

Sosyal Uyum Gösterisi Karabağlar'da

İzmir Şehir Tiyatroları’nda yeni oyun hazırlıkları sürüyor

Köy Enstitüleri’nin Ruhu Yeniden Canlanıyor

Her kitap size bir kapı açar