Dokumalarda Görülen Motifler

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi “Müze Söyleşileri” kapsamında "Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Envanterindeki Dokumalarda Görülen Motifler" söyleşisi düzenlendi.

  • 0
  • 56
Dokumalarda Görülen Motifler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi “Müze Söyleşileri” kapsamında "Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Envanterindeki Dokumalarda Görülen Motifler" söyleşisi düzenlendi.

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde yapılan söyleşinin moderatörlüğünü Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko üstlenirken, konuşmacı olarak Sanat Tarihçisi Şükran Burhanlı yer aldı. Şükran Burhanlı, Doç. Dr. Dilek Maktal Canko danışmanlığında hazırladığı ve yürüttüğü TÜBİTAK 2209 projesinde incelediği müze envanterine kayıtlı 19 adet dokuma eser üzerinde yer alan motif ve sembolleri ayrıntılarıyla tanıttı.

Halı dokumaları hakkında bilgi veren Şükran Burhanlı, “Dokumanın tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, bazı araştırmacılara göre ilk dokumanın temellerini bitkileri taklit etmeye dayanıyor. Neolitik çağın sonlarına doğru insanların yerleşik hayata geçmesiyle hayvanların evcilleştirilmesiyle ilk yünlü dokumaları bu çağda görüyoruz. Pazırık halısı tarihi bilinen en eski halıdır” dedi.

“Dokumalarda kullanılan motifler Anadolu’dan izler taşır”

Motiflerin anlam ve öneminden bahseden Şükran Burhanlı, “Dokumalarda kullanılan motifler, Anadolu'nun tarihsel ve toplumsal yapısını, halkın günlük yaşamından, inançlarından ve doğaya olan bağlılığından izler taşır. Örneğin, ‘Elibelinde Motifi’ ana tanrıça ile ilişkilendirilir ve dişiliği, bereketi, uğuru ve mutluluğu simgeler. ‘Koçboynuzu Motifi’ ise güç, erkeklik ve kahramanlık sembolüdür. ‘Hayat Ağacı Motifi’, kökleriyle yeraltını, gövdesiyle yeryüzünü ve dallarıyla gökyüzünü sembolize ederek evrenin sürekli değişimini ifade eder. Kuş motifleri kullanılan kuşa göre farklı anlamlar taşır. Örneğin, bülbül iyi şansı simgelerken, karga kötü şansın işareti olabilir. Pıtrak Motifi ise bolluk ve bereketin yanı sıra, kötü bakışlardan korunma amacıyla da kullanılır” diye konuştu.

Şükran Burhanlı, söyleşinin ardından, katılımcıların sorularını yanıtladı. Etkinlik sonunda Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, Şükran Burhanlı’ya “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Elif Şimşek- İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aile” temalı logo yarışmasını Egeli Alper kazandı

DEÜ'nün meslek yüksekokullarına MEDEK'ten akreditasyon

Bağımlılık seminerleri yoğun ilgi görüyor

Liseliler oyun geliştirmek için buluştu

İngilizce Konuşma Kulübü ile dil becerilerini geliştiriyor

Yeni Yılın İlk Müjdesi Öğrencilere

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg