Ege Üniversitesinde (EÜ) Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Yıldızlar Ligi: Erasmus+ Merkezi Projeler Toplantısı” kapsamında “ERASMUS+ Merkezi Projelerine İlişkin Genel Bilgilendirme Sunumu” gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda, Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Daire Başkanı Dr. Rana Kasapoğlu Önder tarafından yapılan sunuma, EÜ Senato Üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sunumunda ERASMUS programının işlevselliğinin tam olarak bilinmediğine değinen Dr. Rana Kasapoğlu Önder, ERASMUS programının sadece bir öğrenci akademisyen değişim hareketliliği sağlamadığını, programın birçok olanakla öğrenciler ve akademisyenler önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
“2028-2035 yılını geri dönüşlerinizle tasarlayacağız”
ERASMUS’un fazlarının sürekli olarak güncellenmesi durumundan bahseden Dr. Rana Kasapoğlu Önder, “ERASMUS’un 2021 ve 2027 yılları arasındaki fazı hali hazırda icra ediliyor. Program, yedişer yıllık dönemlerde uygulanıyor. 2027 yılından sonra programın bittiği gibi bir algı söz konusu ancak program elbette bitmiyor. Bir fazı bitiyor yalnızca, öbür faz başlıyor. 2027 yılında biz bir fazın sonuna geleceğiz ve 2028-2035 yılı fazı açacağız. Bunun nedeni ise değişime açık, revizyona açık bir yapının varlığı. Bu bağlamda fazlar, önceki dönemlerden alınan dersleri yeni dönemlere uyarlayarak, hatta belki de içine başka programlar dahil ederek, bu programların kurallarını sahadan gelen geri bildirimler doğrultusunda güncelleyerek uygulanıyor. Şimdi de sizlerden gelen geri bildirimleri topladığımızı söyleyebiliriz. 2028 yılını bu geri dönüşlerinizle hep birlikte tasarlayacağız” dedi.
“27 Avrupa Birliği ve 3 aday ülkede uygulanıyor”
Ulusal ajansların işlevlerine dair konuşan Dr. Rana Kasapoğlu Önder, “Farklı ülkelerde ERASMUS’un bazı projelerini yürüten ofisler kuruluyor. Hali hazırda 23 ülkede, programın bazı bölümleri yürütülüyor. Bu ofisler programla ilgili başlangıç irtibat noktası olmalarıyla öne çıkıyor. Ulusal ajanslar ise, programa tamamen üye olmuş, katkı payı ödemiş, programa katılımla ilgili vaatleri yerine getiren anlaşmaları imzalamış, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) ve 3 aday ülkede uygulanıyor. Bugün, ERASMUS programında bir proje yazmak için Almanya’daki veya Çekya’daki bir üniversitede hangi kurallar geçerliyse bu 3 EFTA ve 3 aday ülkede de aynı kurallar geçerli. Dolayısıyla bu ulusal ajanslar, kendilerine sunulmuş olan projeleri almak, değerlendirmek, onları seçmek, onlara hibe tahsis etmek, sözleşme makamı olmak, onlarla ve bu projeleri hibe süresi boyunca izlemekten ve değerlendirmekten sorumlu. Ardından sözleşmeyi kapatmak ve bu projelerin sonuçlarını alıp bu sonuçlardan istifade edebilecek olan kurumlarla da buluşturmak görevi yine ulusal ajanslara veriliyor” diye konuştu.
ERASMUS ofisi bulunan ülkeler hakkında bilgilendirme yapan Dr. Rana Kasapoğlu Önder, “23 ERASMUS ofisi Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova gibi Balkan ülkeleri, Libya, Lübnan, Mısır, Tunus gibi Afrika’daki ülkeler, Türkmenistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova gibi ülkelerde bulunuyor. Ancak bu ülkeler bizim kapsama alanımızın sadece bir kısmı. Bununla birlikte yapılacak projelerde nereden baksak 170’i aşkın ülke, ERASMUS+ projelerinde geçerli ortaklık kurulacak ülkeler arasında” dedi.
Konuşmasını Ege Üniversitesine teşekkürü ile bitiren Dr. Rana Kasapoğlu Önder, “Bu toplantıların devamını getireceğiz. Farklı illerde de gerçekleştirdiğimiz 10’uncu toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu illerde farklı merkezi projeler yapmış hocalarımızı da beraberimizde götürdük. Ama Ege Üniversitemizde dışarıdan hiç hoca getirmedik. Çünkü Ege Üniversitemiz merkezi proje anlamında gayet zengin örnekleri içinde barındırıyor” dedi.
Haber: Sinem Durmaz/ İZMİR (Ege Ajans)