Geleneksel ritüel bir kez daha gerçekleşti

Fransa’da ritüel olarak 61 yıldır, Türkiye’de 2001 yılından beri her yıl Kasım ayının üçüncü haftası kutlanırken, Türk ve Fransız şarap, peynir, şarküteri ve tatlılarının tadımının yapılması da hedeflenen geleneksel Beaujolais Nouveau Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosluğu’nda düzenlenen özel bir etkinlik ile kutlandı.

  • 0
  • 1.451
Geleneksel ritüel bir kez daha gerçekleşti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Fransa’da ritüel olarak 61 yıldır, Türkiye’de 2001 yılından beri her yıl Kasım ayının üçüncü haftası kutlanırken, Türk ve Fransız şarap, peynir, şarküteri ve tatlılarının tadımının yapılması da hedeflenen geleneksel Beaujolais Nouveau Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosluğu’nda düzenlenen özel bir etkinlik ile kutlandı.

Geceye Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, İtalya’nın çiçeği burnunda konsolosu Daniele Bianci, Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosu Bernard Arkas, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, fahri konsoloslar ve çok sayıda seçkin sima katıldı.
Sodexo’nun muhteşem sunumuyla Fransa’dan özel olarak gece için getirtilen peynir çeşitleri, Kaz ve ördek etinin de aralarında bulunduğu et çeşitlerinin de yer aldığı zengin mönü Kavaklıdere ürünleri eşliğinde ikram edildi.

Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Ali Osman Ak’ın açılış ve bilgilendirme konuşmasının ardından mikrofona gelen Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosu Benard Arkas’da böylesi bir geceye ev sahipliği yapmaktan duyduğumu mutluluğu dile getirdi.
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, bu yıl Türk-Fransız Ticaret Derneği'nce düzenlenen davet ile Fransa'da olduğu gibi Türkiye'de de nesilden nesile aktarılan, ortak mirasımız şaraba kadeh kaldırmak için bir vesile olduğunu söyledi.

Olivier Gauvin, “Hatta geçtiğimiz ay Türkiye'nin şarap üreten yöreleri hakkında kapsamlı bir dosya hazırlayan Fransa şarabı adlı meşhur mecmuayi okuduğumuzda 2000li senelerin başından bu yana genellikle kadın üreticilerin yüksek nitelikli şarap üretmek üzere yatırımda bulunarak bu harika mirası canlandırdığını öğrenmekteyiz. Dünyanın en eski bağları Türkiye'de bulunmaktadır. Kaldı ki burada İzmir'de şarap üreticisi bir bölgenin tam da merkezindeyiz; öyle değil mi kıymetli Bernard ve Lucien Arkas? Fransız mutfak sanatları rehberi Michelin, geçtiğimiz günlerde ilk kez Türk bir işletmenin şarap sorumlusunu ödüllendirdi, bu ödüle İzmir'deki Vino Locale Restoran'dan Sayin Seray Kumbasar layık görüldü.

Fransa'nın şarapçılık alanındaki becerisi dünyaca bilinir. Ülkemizi yurtdışında temsil eden, ihracat sağladığımız şarap sektörü; 85.000 üretici, 800.000 hektar üzüm bağı, ülke tarımının %15'i değerindeki ağırlığı ve üretici, şarap uzmanı, restoran şarap sorumlusu, şarap tüccarı ve mevsimlik işçiler de dahil olmak üzere doğrudan sağladığı 250.000 iş ile ekonomimizde önemli bir pay sahibidir.
Şarap, ülkelerimiz arasındaki ticari faaliyete de katkı sağlamakta. Fakat bu alışveriş sadece ticaret ile sınırlı değil. Öyle ki pek çok şarapçılık teriminin; en başta üzüm çeşidi anlamındaki cépage, karıştırma anlamındaki bâtonnage, yıllanmaya bırakılan üst kalite ürün anlamındaki réserve ile birleştirme anlamındaki assemblage kelimelerinin Türkçe’ye Fransızca’dan geçtiğini öğrendim. Sözlerime son vermeden önce ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmek için yürüttüğü çalışmalardan ötürü Türk-Fransız Ticaret Derneği'ni bu davet vesilesiyle tebrik etmek isterim. Kadehlerimizi derneğin verdiği çabaya kaldıralım!” dedi.

Etkinlik fotoğrafları için

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

KKTC’ye 41 kere maşallah

Kordon Alliance hizmete girdi

Partnerlerle yeni yıl öncesi buluşma

Cumhuriyet Konseri ile Sezon açılışı

101. yıla özel resepsiyon

Bir Cumhuriyet Şarkısı’nın İzmirle görkemli buluşması