İŞTE 4.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMIN LİSANSI

  • 0
  • 818
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ilk ve tek petrokimyasal ürün üreticisi Petkim, 2008 yılı mayıs ayında tamamlanan özelleştirme süreci sonrasında tarihinin en büyük dönüşümüne hazırlanıyor.
Petkim’in yeni sahibi Socar & Turcas Grubu’nun, Aliağa Kompleksi içinde yapacağı Ege Rafinerisi’nin Lisanslandırma Töreni bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (Socar) Başkanı ve Socar & Turcas Enerji A.Ş (Steaş) Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim ve Socar & Turcas Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy, Socar & Turcas Enerji A.Ş, Petkim yöneticileri ve bürokratların katılımıyla yapıldı.

Ankara Rixos Oteli’ndeki törende, “Cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı” hakkında bilgi veren Socar & Turcas Enerji A.Ş Ceo’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, projeyi her zaman “Türkiye’nin En Büyük Yerlileştirme Projesi” olarak adlandırdıklarının altını çizdi.
10 milyon ton/yıl kapasiteli Türkiye’nin ilk Petrokimya Rafinerisi devreye girdiğinde, Petkim’in bugün yüzde 100 dışa bağımlı olduğu hammaddesinin tamamen yerlileşeceğine dikkat çeken Yavuz, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurumuzla başlayan çok zorlu bir süreci titizlikle tamamladık. Önce ÇED daha sonra ise lisanslandırma aşamalarında gerek Sayın Enerji Bakanımız Taner Yıldız’ın gerekse EPDK Başkanımız Hasan Köktaş’ın unutamayacağımız desteklerini gördük. Programın sunucusu arkadaşımızın çok isabetle belirttiği gibi bu dev yatırım Türk insanı için iş, Türk sanayicisi için yerli hammadde, Türk ekonomisi için katma değer ve hepsinden önemlisi Türkiye-Azerbaycan stratejik ortaklığının ekonomik alandaki temeli olacak.” dedi.

İŞTE PETKİM’İN 2023 VİZYONU..
Türkiye’nin bu rafineride üretilecek tüm ürünlerde net ithalâtçı olduğunu kaydeden Kenan Yavuz; Nafta, Jet Yakıtı, Ultra Düşük Kükürtlü Motorin, LPG, Petrokok ve Ksilen gibi ürünlerin yerlileştirilmesi ile “Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik” dikey entegrasyonu kurularak cari açıkta en az 5 milyar dolarlık azalma yaşanacağını vurguladı. 
SOCAR & TURCAS Grubu’nun Petkim’e çizdiği vizyonun sadece petrokimya Ege Rafinerisi ile sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekleyen Yavuz, “Bu entegrasyonu tamamlayarak Cumhuriyetin 100. yılında 10 bin kişilik istihdama ulaşacaklarını sözlerine ekledi.
Yavuz, 2023’teki hedeflerini, “10 milyon ton rafineri ürünü, 1 milyon TEU kapasiteli konteyner ve 25 milyon ton sıvı yük elleçlenecek liman, enerji ve lojistik faaliyetler bütünü sayesinde 15 ilâ 20 milyar dolar ciro” şeklinde açıkladı.

BAKAN YILDIZ: SÜRECİ ÜÇ BAKANLIK KOORDİNE ETTİ
Ege Rafinerisi’nin lisansını SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev’e teslim eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, lisans sürecinin Çevre, Enerji ve Sanayi Bakanlıkları ile EPDK tarafından koordine edildiğini söyledi. Yapılacak yatırımın Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliğe de hizmet edeceğine işaret eden Yıldız, Petkim’in 2018 hedeflerinin resmedildiği illüstrasyon hakkında şunları söyledi: “Çocukluğumuzda hep bize bu iki resim arasında kaç fark var diye sorarlardı. Petkim’in bugününe ve 2018 hedeflerine bakıldığında yapılacak yatırımların büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor. Evet, zor bir süreçti ve başarıyla tamamlandı. Bu süreçte SOCAR & TURCAS’ın yatırım planlarına Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Başbakanımız Tayyip Erdoğan’da çok büyük destek verdi. Onların da haklarını teslim etmemiz gerekiyor.”  

TÜRK SANAYİSİNİ GELECEĞE TAŞIYACAK
Törende bir konuşma yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise, Ege Rafinerisi’nin pek çok açıdan önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Yapılacak yatırımın “Rafineri-Petrokimya entegrasyonunu başlatacağını, Petkim'e hammadde güvenilirliği sağlayacağını, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önünü açarak Türk sanayisini geleceğe taşıyacağını” belirten Köktaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkemizde bilinen ham petrol rezervlerinin kısıtlı olması nedeniyle ham petrol ihtiyacının yüzde 91'e varan çok önemli bir bölümü ithâl edilmektedir. Öte yandan TÜPRAŞ rafinerileri de Türkiye akaryakıt talebinin yaklaşık yüzde 60'ını karşılamaktadır. Ülkemiz petrokimya sektörü ise ana hammaddesi Nafta konusunda neredeyse tamamen dışa bağımlıdır. Bu rafineride petrokimya hammaddelerinin yanı sıra, bugün ülkemizin ithalât yoluyla karşıladığı dizel ve jet yakıtı üretilecektir. Böylece bu yatırım ülkemiz için önemli bir katma değer ve istihdam kaynağı olacaktır.”


SOCAR & TURCAS EGE RAFİNERİSİ’NDEN SATIR BAŞLARI
SOCAR & TURCAS Enerji çatısı altında faaliyetlerini sürdüren SOCAR & TURCAS Rafineri A.Ş şirketi tarafından Petkim Aliağa Kompleksi içinde 1375 dönümlük arazide kurulacak.

· Hammadde güvenilirliği ve ithalâta bağımlılık zincirini kırmak için çok büyük önem taşıyor.

· Ege Rafinerisi, petrokimyanın ana hammaddeleri olan Nafta, LPG ve Ksilenlerin yanında; Türkiye’nin bütünüyle ithalâta bağımlı olduğu Motorin, Jet Yakıtı gibi ürünleri de üretecek.

· Yılda yaklaşık 10 milyon ton ham petrol işleyecek.

· İnşa aşamasında 7 ilâ 13 bin, faaliyet aşamasında yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağlayacak. Çarpan etkisi düşüldüğünde, bölgede en az 10 bin insan bu ekonomik aktiviteden yararlanacak.

· 2014 yılı sonunda devreye alınması hedefleniyor.

İKİ YILLIK ZORLU SÜRECİN YOL HARİTASI
· SOCAR & TURCAS Rafineri A.Ş. (STRAŞ) kuruldu - Eylül 2008

· STRAŞ ve PETKİM Yönetim Kurulları karşılıklı olarak 49 yıllık  işbirliği konusunda kararlar aldı – Ekim 2008

· Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı – Aralık 2008

· Konsept ve Fizibilite Çalışması başlatıldı - Şubat 2009

· ÇED Raporu nihai edildi - Mayıs 2009

· Konsept Çalışması tamamlandı - Temmuz 2009

· ÇED Olumlu Belgesi alındı - Aralık 2009

· Fizibilite çalışması tamamlandı - Ocak 2010

· Teknoloji Lisansı anlaşmaları yapıldı - Şubat 2010

· Temel Mühendislik (FEED) çalışması başlatıldı - Mart 2010

· Rafinerici Lisansı alındı - Haziran 2010

· Proje Müşavir Firma Seçimi için ihaleye çıkıldı -  Haziran 2010

· Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme süreci başlatıldı – Temmuz  2010

· Lisans başvurusundan bugüne kadar toplam 25 milyon Dolar harcama yapıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

750 kişi Cumhuriyet için harmandalı oynadı

Cumhuriyet Her Yerde

Bucalı minikler Cumhuriyet'in 101. yılını coşkuyla kutladı

Güzelbahçe’de 101. Yıl coşkusu

Cumhuriyetimize Kimse Dokunamaz

Türk Yıldızları gökyüzünü kırmızı beyaza boyadı