İzmir Büyükşehir Belediyesince, kente uluslararası niteliklerde bir opera binası kazandırmak amacıyla düzenlenen Ulusal Mimari Proje Yarışmasının jüri üyeleri 20 Ağustosta bir araya gelerek ikinci kademeye kalan 12 proje arasından birinciyi seçecek.
İzmirin kültür-sanat kenti olması hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım atarak teknik alt yapısıyla Türkiyenin en nitelikli konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezini (AASSM) hizmete sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı üstün niteliklere sahip bir opera binasını kente kazandırmak için açtığı Ulusal Mimari Proje Yarışmasında sona yaklaşıyor. Tıpkı AASSM gibi yeni opera binasının da yarışma ile hayata geçirilmesini kararlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesinin Mart sonunda açtığı yarışmanın ilk kademesi Haziran ayında tamamlanmış ve bir araya gelen jüri üyeleri, final niteliğindeki ikinci kademede değerlendirilecek 12 adet projeyi belirlemişti. 20 Ağustosta toplanacak olan jüri üyeleri değerlendirmelerini yapacak ve yarışmada dereceye girenleri belirleyecek.
İki kademeli yarışma
İzmirin ulusal ve uluslararası çapta önemli opera gösterim ve organizasyonlarına ev sahipliği yapacağı bu görkemli yapı için düzenlenen yarışma serbest, ulusal ve iki kademeli mimari proje yarışması olarak gerçekleştirildi.
Belirlenen yarışma takvimine göre, Haziran ayında jüri tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından ikinci kademeye kalan projeler belirlenerek yazışma adreslerine bildirim yapıldı. İkinci kademeye kalan 12 projenin sahiplerine 10ar bin TL ödül verilecek. İkinci kademe yarışma takvimi, 13 Ağustos 2010 Cuma günü saat 17.00ye kadar projelerin teslimi ve 20 Ağustosta jüri değerlendirmeleri ile son bulacak. Yarışmada birinciye 50 bin TL, ikinciye 40 bin TL, üçüncüye 30 bin TL ve mansiyon alan 9 projeye de 20şer bin TL ödül verilecek.
Karşıyaka ilçesinde imar planında kültürel tesis (opera) kullanımına ayrılmış alanda opera binasının yanı sıra çok işlevli semt spor alanı, açık otopark ve park oluşturulması öngörülüyor. Projeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği, otopark yönetmeliği, yüksek yapı yönetmeliği ve yürürlükte bulunan ilgili yönetmeliklere uygun olarak düzenlenecek.
Jüride kimler var?
Startı verilen mimari proje yarışmasının şartnamesini oluşturan Jüride Türkiyenin önde gelen mimar, mühendis ve sanatçıları yer alıyor.Başkanlığını Mimar Doç. Dr. Celal Abdi Güzerin üstlendiği Jüri şu isimlerden oluşuyor: Asil jüri üyeleri: Mimar Doç. Dr. Haydar Karabey, Y. Mimar Emre Arolat, Y. Mimar Semra Uygur, Y. Mimar Erkut Şahinbaş, Mimar Yrd. Doç. Dr. Hikmet Gökmen, İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ.
Danışman Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Serpil Baran ve Ali Rıza Gülerman, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi-Ses, Işık, Görüntü Danışmanı Kemal Suner, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Hasan Topal.
Yedek Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Dairesi Başkanı Mimar Sedat Baylan, Mimar -Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu, Mimar Dr. Dürrin Süer Kılıç, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun.
1200 ve 400 kişilik iki salon öngörülüyor
Karşıyakadaki toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon bulunması öngörülüyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile Avrupa standartlarında bir konser salonuna sahip olan İzmir, Büyükşehir Belediyesinin bu yeni projesi ile uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşacak.
Kente kazandıracakları opera binasının en az Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi kadar görkemli ve nitelikli bir bina olacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hayata geçirdikleri ve geçirmek üzere oldukları projeler ile kentin kültür endüstrisinden önemli bir pay almasını hedeflediklerini belirtti.