Billur Tansel’in küratörlüğünde hazırlanan “Mitler ve Hayaller” sergisi, doğa ve insanın zaman içindeki dönüşüm ve evrimleşme yolculuğunu ekozofi ve autopoïese kavramları üzerinden tartışarak yeni bakış açıları ortaya koyuyor. 26 Mart-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek sergi, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ev sahipliğinde, Elgiz Müzesi Kurucusu Can Elgiz'in ve iş dünyasından temsilcilerin katıldığı davet ile ziyarete açıldı.
İzmir ve İstanbul’un kültür sanat hayatına uzun yıllardır katkı sağlayan Arkas ve Elgiz; proje direktörü Müjde Unustası, Mitler ve Hayaller sergi küratörü Billur Tansel ve Doğa, Bahçeler, Düşler sergi küratörü Jean Luc Maeso’nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşide sanat tutkularını ve koleksiyonerlik hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Yurtdışında da örnekleri çok olan koleksiyon takası konusundaki örnek işbirliklerini anlattılar.
Arkas Koleksiyonu’nu sergilemeyi ve geniş kitlelerle paylaşmayı her zaman arzulayan Arkas, 10 yıl önce açtığı ilk sanat merkezi olan Arkas Sanat Merkezi’nden sonra Arkas Deniz Tarihi Merkezi ve Arkas Sanat Urla’yı açtı. Arkas, İzmir’e yakın zamanda üç yeni sanat merkezi daha kazandırmaya hazırlanıyor. Ulusal ve uluslararası müzeler ve koleksiyonlerle işbirlikleri içinde olan Arkas bu kez Elgiz ailesi ile farklı boyutta ve örnek bir işbirliği yaptı.
Can Elgiz ise sanat sevgisinin ailesinden geldiğini mimarlıkla birleşince imkanlar çerçevesinde eser sahibi olmaya başladığını anlattı. Her esersin her sergide her binada başka bir anlam bulduğunu, yan yana geldiği eserlerle başka bir hikaye anlattığını söyledi. Elgiz,şyle konuştu: “Bu sergi beni iki yönden heyecanlandırıyor. Birincisi, ortak ve benzer tezler içeren iki konuda değişik eserlerin bir araya gelişinden oluşuyor. Lucien Beyin koleksiyonu bu başlık altında klasik ve baya değerli eski dönem eserlerden oluşmaktayken, bizim sergimiz ise çağdaş, güncel ve daha avangard eserlerden oluşuyor. İkincisi de Lucien Bey’in eserlerinin bir bölümünü Elgiz Müzesi, İstanbul'da tamamen modern, düz ve büyük duvarlar üzerinde sergiledik ve çok çok başarılı bir sonuç aldık. Bizim eserlerimiz ise dediğim gibi çağdaş, güncel ve avangard eserler. Eserlerimiz, tarihte de önemi olan ve Lucien Bey’in güzel koleksiyonunu ağırlayan Arkas Sanat Merkezi'nde, bu klasik binada ve klasik ortamda çok farklı bir doku oluşturdu. Her iki sergi de ciddi bir kontrast oluşturdu. Böyle bir koleksiyon takası yurtdışında yapılagelen bir aktivitedir. Müzeler arasında müzelerin sahiplerinin, kurucularının koleksiyonları birbirlerinin müzelerinde ağırlanarak değişik başlıklar altında değişik sergiler olusturulabilmektedir. Ancak Türkiye'de daha önce böyle bir kapsamlı koleksiyon takasının yapıldığını duymadım. Her iki koleksiyonun da bazı sergilere ödünç eserler vermisliği olmuştur ancak böyle komple bir sergi değişiminin farklı mekanlarda sergilendigini Türkiye'de duymadım”.
Fransız Psikanalist Guattari’den Yeni Bir Yaklaşım: Ekozofi
Ekozofi; çevresel, toplumsal ve zihinsel olmak üzere üç tür ekolojiyi birleştirmektedir. Felix Guattari’ye göre insan ve doğanın birbiriyle çift yönlü ilişkisi vardır ve iklim sorunu, insanın yaşamak için kullandığı malzeme atıklarının ekolojik sisteme verdiği zararlar gibi konular üzerinde durur. Ve bu çerçevede kendini yaratım (autopoïese) sürecinin önemine dikkat çeker. Düşünür, aynı zamanda etik ve estetiğin, sanat ve bilimin birbirine yakın olmasının önemini vurgular. Sanat özellikle bakış açısına esneklik ve yaratıcılık katacağı için mühimdir. Bu üç tür ekoloji ancak ekozofinin estetik etiğinde birleşebilirse ve bu konuda kolektif bir algı yaratılabilir ve bir dayanışma biçimi geliştirilebilirse gerçek anlamda bir uyum söz konusu olur. Bu katmanlar toplumların etik ve prensip anlayışlarına, davranış biçimlerine kadar iner.
Ekozofi’nin Sanattaki Yansımaları “Mitler ve Hayaller” Sergisinde
Küratör Billur Tansel’in Elgiz Koleksiyonu seçkisinden oluşturduğu Mitler ve Hayaller sergisi farklı kültürlerden gelen sanatçıların ekozofi kavramını nasıl ele aldıkları ve ne tarz önerilerde bulunduklarını araştırmayı hedefliyor. İki farklı bölümden oluşan serginin Mitler adlı birinci bölümünde sanatçıların işaret ettiği kaygı ve hususlara yer verilirken Hayaller adlı ikinci bölümünde ise hayallerdeki dünyaya ulaşabilmek için sanatseverlerle birlikte olası çözümler üzerinde düşünmek amaçlanıyor. Sergi boyunca seminerler ve sanatçı konuşmalarına ek olarak çocuklar için de çeşitli atölyeler kurgulanıyor.
26 Mart-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında Arkas Sanat Merkezinde sanatseverle bulaşacak “Mitler ve Hayaller” sergisinde; insan ve doğa ilişkisi, insanın davranış ve varoluş biçimi, toplumdaki yeri, içinde bulunduğu topluma ve dünyaya sorumlulukları gibi başlıkları sorgulayan ve küratöre göre sanatçıların çeşitli kaygılarla yarattığı eserler yer alacak.
Seçkide eserlerine yer verilecek sanatçılardan bazıları Alex Prager, Antonio Riello, Aslı Torcu, Azade Köker, Barbara Kruger,Bengü Karaduman, Burhan Doğançay, Cindy Sherman, Daniele Buetti, Danielle Kwaaitaal, Darren Almond, David LaChappelle, David Tremlett, Ergin Çavuşoğlu, Fausto Gilberti, Flavio Favelli, Friederike Feldmann, Guillermo Mora, Günther Förg, Hale Tenger, Hiroshi Sugito, Jack Vanarsky, Loris Cecchini, Murat Germen, Oleg Dou, Olivier Blanckart, Ömer Uluç, Özlem Günyol, Pan Yue, Paul Hodgson, Piero Gilardi, Pieter Ombregt, Robert Gligorov, Steinunn Thorarinsdottìr, Thomas Struth, Tomur Atagök, Veijko Zejak, Xavier Veilhan’dır.
“Doğa, Bahçeler, Düşler” Sergisi İstanbul’da Elgiz Müzesi’nde Devam Ediyor
Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen eserlerle Doğa ve İnsan arasındaki ilişkiye mercek tutan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi 4 Mart 2022’den bu yana İstanbul'da Elgiz Müzesi'nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Doğanın günümüzdeki kadar insan tahribatına uğramadığı dönemlerde üretilmiş eserleri bir araya getiren sergide; resim, heykel, dekoratif sanatlar, tekstil sanatı gibi farklı alan ve disiplinlerden eserler yer alıyor. 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan döneme ait pastoral nitelikteki bu çalışmalar sanatsal yaratımın zaman içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümü de gözler önüne seriyor.
Müjde Unustası direktörlüğünde ve Jean Luc Maeso küratörlüğünde oluşturulan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisinde; Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, Maurice Denis ve John William Godward, John Atkinson Grimshaw, Alfred de Breanski, Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi sanatçıların eserleri yer alacak. Jean-Baptiste Carpeaux, Albert-Ernest Carrier-Belleuse gibi 19. yüzyılın önemli heykeltıraşlarının eserleri de sergiyi oluşturan seçki arasında.
Birbirleri arasındaki diyalog ve ortak konuları doğa olan iki sergi de ücretsiz olarak ziyaret ediliyor.