Plan d’lzmir -1923 tanıtıldı

Hırvat asıllı Jacques Pervititch (1877 -1945) tarafından 1922 Büyük İzmir Yangını hemen sonrası toplam 30 pafta olarak çizilen,1923 yılında yayınlanan ve günümüze tek ve eksiksiz olarak ulaşan, sınırlı sayıda genişletilerek Tıpkı Basım olarak yayınlanan Plan d'lzmir- 1923 (İzmir planları albümü) düzenlenen özel bir etkinlik ile tanıtıldı.

  • 0
  • 543
Plan d’lzmir -1923 tanıtıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Hırvat asıllı Jacques Pervititch (1877 -1945) tarafından 1922 Büyük İzmir Yangını hemen sonrası toplam 30 pafta olarak çizilen,1923 yılında yayınlanan ve günümüze tek ve eksiksiz olarak ulaşan, sınırlı sayıda genişletilerek Tıpkı Basım olarak yayınlanan Plan d'lzmir- 1923 (İzmir planları albümü) düzenlenen özel bir etkinlik ile tanıtıldı.

Havra Sokağında yer alan ve restorasyon sonrasında hizmete açılan tarihi Akın Pasajı’nda gerçekleşen ve İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Hırvatistan
Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Hırvatistan İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ile çok sayıda önemli isim katıldı.


Etkinliğin açılışını yapan Gazeteci-Homeros Enstitüsü Kurucusu Yalçın Balcı, Fatma- Çınar Atay
koleksiyonunda yer alan Plan d'lzmir- 1923’ün Prof. Dr. Çınar Atay imzasıyla yayınlanmasını
sağlayan Sanayici-Tarih Araştırmacısı, Arşivci, Koleksiyoner, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir’e teşekkür etti.

Konak Belediye Başkanı Mutlu Plan d'lzmir- 1923’de emeği geçenleri kutlarken, etkinliğin böylesi muhteşem mekanda yapılmasının da çok isabetli bulduğunu söyledi.



Hırvatistan Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic de Hırvat asıllı Jacques Pervititch’in eserinin orijinal boyutunda basılarak hayata geçirilmesinden mutlu olduğunu söyleyerek emeği geçenleri kutladı.

İş İnsanı Oğuz Aydemir, geçtiğimiz on yıl boyunca Hırvatistan’da yaşarken odak noktasını ortak kültürel miras girişimlerine katkıda bulunmanın oluştuğunu söyledi. Aydemir, “Sergiler, dersler ve konferansların yanı sıra Traces of Ottoman Culture in Crotia, The Great Bridge of Osijek, The İstanbul Letters of Anton Vranfic ve 2018 Troya Yih ve Roger Joseph Boscovich adlı yayınlar çabalarımın arasındaydı.

Şimdi de Jacques Pervititich’in üzerinden yüzyıl geçtikten sonra keşfedilen Plan d’lzmir 1923 adlı eserin keşfinde oynadığı rol için Sayın Yalçın Balcı’ya şükranlarımı sunuyorum. Bu Flantropik çalışmanın Türkiye ile beni vatandaşlığa layık gören Hırvatistan arasındaki ortak mirasımızı güçlendirirken, gelecek nesiller için kültürel bağları daha da pekiştireceğine inanıyorum. Şimdi Plan d'Izmir 1923 Albümünü genişletilmiş basımını keyifle incelemenizi diliyorum” dedi.

Kitabı incelediğinde çok etkilendiğini söyleyen İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise, “Ne kadar çok tarihi eserimiz, varlığımız olduğunu söylersek söyleyelim, eğer bunları belgeleyemiyorsak, gelecek nesillere aktaramıyorsak, bunların varlığını isbat edemiyorsak bu zenginliklerin varlığı tartışmalı olur.
İyi ki bu bu belgeler toplanmış, tesbitler yapılmış ve böylesine güzel bir eser çıkmış. Ben de belgeleri incelediğimde valiliğimizin civarı ile ilgili enteresan bilgilerle karşılaştım.
Hem kültürel zenginliğimizin korunması, hem geleceğe aktarılması, belleğimizin sağlıklı olarak yaşatılması demektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hırvat asıllı Jacques Pervititch (1877 -1945) tarafından 1922 Büyük İzmir Yangını hemen sonrası toplam 30 pafta olarak çizilen,1923 yılında yayınlanan ve günümüze tek ve eksiksiz olarak ulaşan, sınırlı sayıda genişletilmiş ve Tıpkı Basım olarak Türkçe ve İngilizce yayınlanan Plan d'lzmir- 1923 (İzmir planları albümü) konuklara dağıtıldı.


Etkinlik Fotoğraflarına gidiniz

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir 9 Eylül’e hazır

8 Eylül Pazar sabahı ulaşıma maraton düzenlemesi

Kurtuluşun notaları Karşıyaka’da buluşuyor!

Gaziemirli Melisa dünya şampiyonu

Çiğli 9 Eylül’ü Coşkuyla Kutlayacak

Geçmişin ve geleceğin liman şehri