Sedefe Hayat Veriyor

Sedefkar Mehmet Ağca, Osmanlı Türk el sanatları mesleği olan ve 16’ncı yy'da oldukça yaygın olan sedefkarlık mesleğinin günümüze bir uzantısı olan sedef kakma ve telkari işleme sanatının yaşayan son ustalarından. Türkiye'nin bir çok ilinde çalışmalar yapan, atölyeler kuran, sergiler açan ve eğitimler vererek öğrenciler yetiştiren Ağca, İzmir Kemeraltı'nda bulunan küçük atölyesinde mesleğinin zirvesine ulaşmanın hazzıyla bir çok eşyaya sihirli dokunuşlar yapmaya devam ediyor.

  • 0
  • 1.520
Sedefe Hayat Veriyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sedefkar Mehmet Ağca, Osmanlı Türk el sanatları mesleği olan ve 16’ncı yy'da oldukça yaygın olan sedefkarlık mesleğinin günümüze bir uzantısı olan sedef kakma ve telkari işleme sanatının yaşayan son ustalarından.  Türkiye'nin bir çok ilinde çalışmalar yapan, atölyeler kuran, sergiler açan ve eğitimler vererek öğrenciler yetiştiren Ağca,  İzmir Kemeraltı'nda bulunan küçük atölyesinde mesleğinin zirvesine ulaşmanın hazzıyla bir çok eşyaya sihirli dokunuşlar yapmaya devam ediyor. Ürettikleri ise öyle hafife alınacak şeyler değil. Tesbihler, Yunan tesbihleri, tesbih kutuları, tüfek kutuları, yüzükler, telefonluklar, Sedef kakma tavlalar, tabanca işlemeleri, şekerlikler, silah kabzaları, mücevher kutuları, yüzük kutuları, midye kutular, Korsan Sandıkları, Osmanlı armaları, Telkari resimler,  sedef telkâri küpeler, sedef kakma kolyeler, Kılıçlar, sedef çizimler başta akla gelebilecek her tür taşa, ağaca veya metali sanat eserine çeviriyor.


1970 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde doğan, İlkokulu Gaziantep Atsız İlkokulunda okuyan Mehmet Ağca, bu dönemde babasını kaybedince ekonomik sebeplerden dolayı eğitim hayatını sürdüremedi. İlkokuldan mezun olduktan sonra ilk ustası Muharrem Yemişen'in yanında 4 yıl mesleğin özünü öğrendi. Tuncay Gökgöz ustanın yanında 5 yıl kalfa olarak çalıştı, sedefkarlığın ve oyma sanatının tüm inceliklerini öğrendi. Balıkesir'de Vakas Kozluoğlu’nun yanında 3 yıl silah kabzası yapımı ve kabza üzerine telkari işleme sanatı çalıştıktan sonra kendi atölyesini hayata geçirdi. Farklı illerde Halk Eğitim Merkezlerinde hocalık yaparken, kendi işyerinde özel kursiyerlere mesleği öğretmeye devam etti.

El sanatlarında geleneksel olan festivallere ve sergilerde mesleğini geniş kitlelere ulaştırma fırsatı buldu mesleğini icra etti.  
El sanatları ve yitirilmeye yüz tutmuş geleneksel sanat dallarını icra etmekte böylelikle 35 yılı dolduran Mehmet Sedefkar Mehmet Usta’nın en büyük arzusu ise Türkiye Cumhuriyeti Kültürel Miras Taşıyıcıları Vakfı'nın içinde onurla sanatıyla ve el emekleriyle yer almak.
 

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

KKTC’ye 41 kere maşallah

Kordon Alliance hizmete girdi

Partnerlerle yeni yıl öncesi buluşma

Cumhuriyet Konseri ile Sezon açılışı

101. yıla özel resepsiyon

Bir Cumhuriyet Şarkısı’nın İzmirle görkemli buluşması