Yazı Boyutu:
2015 yılının en kötü olayı dünyayı saran sel felaketleri ile binlerce kişinin hayatını kaybetmesi oldu. En iyi olayı ise 196 ülke devlet başkanının karbon gazını azaltma kararı. Her ülke küresel ısınmayı tetikleyen karbon gazını 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılacak. Karbon gazı azaltışında ülkeler olduğu kadar bireylere de büyük görevler düşüyor. Yapılan istatistiklerde Türkiyede kişi başına düşen karbon gazı oranı yılda 6 ton. 2016 yılının bu ilk gününde haydi hep birlikte bir karar alalım ve karbon ayak izimizi 6 tondan ilk etapta 4 tona indirerek dünyamıza iyilik yapalım.
Karbon ayak izini azaltmanın yolları
Gündüz saatlerinde gün ışığından yararlanıp ve akşam saatlerinde tasarruflu ampullerle yüzde 80 elektrik tasarrufu yapabilir, kullanılmayan cihazları (ışıklar, televizyon, DVD çalıcı, Hi Fi, bilgisayar) fişten çekilmeli, kaloriferin ısısını birkaç derece düşürün, aracınızı dizel motorlu tercih edin ve çalışır halde uzun süre tutmayın, yürüme mesafesi olan yerlere yürüyerek veya bisikletle gidin, uzak mesafelere toplu ulaşımı kullanın, ambalaj, karton, kağıt, metal plastik gibi geri dönüşümü alışkanlık edinin, gereksiz ve aşırı tüketimden kaçının. Küresel ısınmayı durdurmanın başka yolu yok.
Hiçbir giyim eşyası almayacağım
Bu yazının çıktığı andan itibaren 2020 yılına kadar ayakkabı, pantolon, gömlek, kazak, ceket yani giyim olarak iç çamaşırın dışında hiçbir şey almayacağım. Yakınlarıma ve arkadaşlarıma hediye giyim eşyası almamalarını tembih edeceğim. Mevcut kıyafetlerimi giyerek Pariste hükümetlerin 2020 yılına kadar karbon gazının azaltılması kararını ben de uygulayacağım. Örneğin bir çift deri ayakkabının üretiminde 8 bin litre su ve 5 saat elektrik, pantolon için 200 litre su, 3 saat elektrik tüketimi yapılıyor. Yani gereksiz tüketimden kaçınarak karbon ayak izimi küçülteceğim. Lütfen siz de bir düşünün.
DAĞCLILIK SPORU YAPAN ARKADAŞLARIM
Cumhuriyetin 85 yılında İzmirli dağcıların Afyon Kocatepeden İzmire 15 gün 550 kilometre yürüyüşüne birlikte katıldığım rahmetli Koray Büyükburçun eşi Kadriye Büyükburç, İzmirde bulunan 25 dağcılık kulübü başkanlarına bir mesaj göndermiş, Uzun bir süredir ara vermek zorunda kaldığım doğa yürüyüşlerine tekrar başladım. Farklı derneklerle yaptığım yürüyüşlerde mola yerlerinde 3-5 değişik yerlerde kamp ateşleri yakıldığını gördüm. Her yakılan ateş 5-6 metrekare alan ve 30cm. derinlikte bitki ve organik canlıları yok etmektedir. 25 Kulübün bulunduğu İzmirde yakılan kamp ateşlerini düşününce yüreğim sızlamaya başladı. Rahmetli eşim Koray Büyükburç dağlarda daha çok insan yürüsün, sağlıklı olsun diye büyük mücadele verdi. Ancak şimdi öyle olmadığını gördüm. Dağcılık İl temsilcisi, dernek ve kulüp başkanları arkadaşlarım üyelerinizi eğitimlere alıp dağcılık, kampçılık ve çevre konusunda eğitimler verin. Her yürüyüş öncesinde yürüyüşçüler ateş yakmaması konusunda uyarın. Doğayı koruyalım lütfen.