45 DERECE SICAKLIĞA HAZIR MISINIZ?

  • 0
  • 2.957
Yazı Boyutu:

 
 
 
 
 
 
 
Küresel Isınmanın zararlarını 16 yıldır defalarca yazdım ve son 5 yılda yaşanan aşırı ısınma, kuraklık ve sel felaketleri katlanarak artmaya başladı. Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü (BMWMO) 2016 yılı yaz mevsiminin gelmiş geçmiş en sıcak yaz mevsimi olacağı açıklamasını yaptı. BMWMO Genel Sekreteri Michel Jarraud  “Dünyanın en sıcak 10 yılı 1998’den itibaren yaşanmaya başladı. Bunlardan 8’i 2005’ten itibaren kaydedildi. Bizim yaştakiler çok fazla bir şey görmedi ancak gelecek nesilleri çok zor günler bekliyor. Devletlerin alacağı ciddi önlemlerle iklim değişikliğine sebep olan sera gazı emisyonunun önüne geçilebilir” diyor. Örgüt, ortalama sıcaklık değerindeki bu değişimi, El Nino doğa olayı ve insan kaynaklı küresel ısınmanın birlikte yarattığı sorunlara bağlıyor. Yani en başta dünyada elektrik üreten (Bin iki yüz) 1200 kömür santralinin yaydığı (Sekiz milyar ton) 8 milyar ton karbon gazının aşağı çekilmesi gerekiyor. Bu da aşırı ve gereksiz elektrik tüketimini önlemekle olur.

Valilik Çevre Kurulu Komisyon ne yaptı
Geçen haftaki köşemde “500 milyar naylon poşet nasıl yok olur” başlıklı bir yazı yazdım. İzmir Platformu Başkanı Ahmet Gürel de “Ahmet Bey konu dikkat çekmenize teşekkürler, bir gazeteci olarak Mart 2012 tarihinde Valilik Çevre Kurulu’nda kurulan komisyon ne yapmış sorar mısınız?” başlığı altında şunları yazmış; “İzmir İlinde Naylon Poşet Kullanımı Kaynaklı Çevre Kirliliğinin Önlenmesi” çalışmamız, İzmir Çevre Mühendisleri Odası ile yaptığımız ortak çalışma ile bir proje haline getirdik ve Mart 2012’de İzmir Çevre Kuruluna verildik. O oturuma Valilik tarafından misafir olarak çağrılmıştım. İzmir Valiliği Projeyi hazırlamamızı istemişti. Çevre İl müdürlüğü yetkilisi bizim projeyi gündeme getirdiğinde, EBSO Başkan Yardımcısı, Çevre Çalışma Gurubu Başkanı Erdoğan Bey ayağa fırlayarak, projeyi incelediğini ve bir komisyon kurulmasını teklif etti. İzmir Platformu ve İzmir Çevre Mühendisleri Odası’nın taraf olduğunu belirterek, komisyona alınmamasını teklif etmiştir. Biz İzmir ve çevre adına oradaydık, o ise işin ekonomik boyutu ile karşımızdaydı. Dört yıla aşkın sürede çalışmayan bu komisyon, egemenliğin İzmir halkının elinde olmadığını, bir avuç sermaye gurubunun çıkarlarının ön planda olduğu bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemizde, “Naylon Poşet Kullanımını” yasaklayan belediyelerin de bu çalışmayı yasak savma olarak yaptığını da biliyoruz. Naylon poşet Avrupa Birliği’nce yasaklandı. İzmir Platformu olarak 2012 yılında yaptığımız “İzmir İlinde Naylon Poşet Kullanımı Kaynaklı Çevre Kirliliğinin Önlenmesi” konulu çalışmamız ilgili kuruluşlarca komisyonlarda bekletilmektedir. Geçen üç yıl içinde neler yapıldı. Kanalizasyonlar naylon poşet ile tıkanarak milyarlarca lira kanal bakım masrafına yol açıldı. Akarsuların akış rejimleri bozuldu ve buna bağlı olarak denizler daha da kirlendi”

Böyle duyarlı insanlar da var
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre dere ve mazgalların temizliğine yılda 2 milyon (2 Trilyon) lira harcanıyor. Karşıyaka çarşısında oturduğum için esnafların dükkanının önünü süpürdükleri çöpleri mazgallara doldurmasına defalarca şahit oldum ve uyarıyorum. Yukarıdaki fotoğrafı görünce durup eczane sahibi Hatice Deriner ve Halis Karakaya’yı çöpleri kürekle toplayıp çöp poşetine koyduğunu görünce tebrik ettim. Dere ve mazgallardaki çöplerin temizlenmesine 2 milyon harcanmasa da okul yapılsa daha iyi olmaz mı? Diğer esnaflara örnek olsun.

 

YORUM YAZ