Çevreve yaşam

  • 0
  • 2.742
Yazı Boyutu:

Haftanın Sözü:
“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür.
Ve bir orman gibi kardeşçesine.
Bu hasret bizim” Nazım Hikmet

Şimdi yanan ormanları ağaçlandırma zamanı

Geçen yaz mevsimini hiç hatırlamak istemiyorum. Hem aşırı sıcaklar bakımından hem de yanan ormanlarımız nedeniyle. Ormanlarımız sanki yarış varmış gibi ard arda yandı. “Yandı” diyorum aslında “Yakıldı” desem daha mantıklı olur. Çünkü, yapılan istatistikler ormanların yanmasında insan faktörünün yüzde 92 olduğunu ortaya koyuyor. En yüksek oranı ise gelişi güzel atlan sigara izmariti oluşturuyor yüzde 44. Çoban ateşi yüzde 13, tarla ve bahçe temizliği yüzde 12, piknik, yabancı turistler, kampçılık, avcılık yüzde 11 ve yüzde 12’si ise kasten yakmak sonucu. Yani rant elde etmek için. Sadece yüzde 8’i yıldırım düşmesi ve elektrik tellerinden kaynaklanıyor. Ormanların yüzde 92’lik bölümünü biz insanların sorumsuzluğu ve dikkatsizliği yakıyor. Ne kar acı değil mi?. Aslında bir an durup düşünürsek, biz kendi yaşamımıza zarar veriyoruz. Ormanların faydasını araştırın bakın insan yaşamına ne kadar faydası var. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden aldığım verilere göre 2009 yaz mevsimi yine felaket. Hele 10 Ağustos’ta başlayan Seferihisar Doğanbey’deki orman yangını unutulacak gibi değil. Tam bir facia. Kara gün. Bin 90 hektar. Bir hektar 10 bin metrekare olduğuna göre bin 90 hektarda yanan ağacı siz düşünün. Bu sadece 3 gün süren bir orman yangınındaki kayıp. Ya aşağıdaki tablodaki miktar insanın yüreğini yakıyor. Şimdi yanan ormanlarımızı tekrar yeşertme zamanı. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamayı istemek yetmez. Bunun için çaba harcamak gerekir.

İZMİR’DE 2009 YILINDA YANAN ORMANLARIMIZ

**Bergama İncecikler Bağlanderesi……..10 Nisan…….1 Hektar

**Bornova Evka-6……………………….30 Mayıs……4    “

**Bornova Belediyesi Şantiye arkası…….09 Hazrn……5   “

**Bayındır Gölcük……………………….12     “            5    “

**Seferihisar Baraj bölgesi………………15     “            2    “

**Ödemiş Kaymakçı……………………..17     “            5     “

**Beydağ oyuktepe………………………22     “          20 Hektar

**Yenifoça……………………………….22      “       108    “

**Yenişakran kaşıkçı bölgesi…………….08 Tem          5  Hektr

**Seferihisar Doğanbey………………….16    “           12     “

**Bornova Çiçekli……………………….17     “          17.5   “

**Urla çiftlik……………………………..17     “            4.5   “

**Menemen anaçcı……………………….27     “          21     “

**Selçuk Belevi…………………………..28      “           7     “

**Seferihisar Doğanbey  (Facia)                10 Ağus   1090   “

**Gaziemir Tınazlı………………………..11    “            1

**Urla Barbaros…………………………...08  Eylül     10 hektar

 

 ORMANIN FAYDALARI

Yukarıdaki habere destek olarak bol ağaçlı bir orman fotoğraf verilebilir

*Bitki ve hayvanlar için doğal bir su şebekesi gibidir. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, sellerin ve taşkınların oluşmasını önlediği gibi yer altı sularının oluşmasına yardım eder.

*Ormanlar, rüzgar hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını yani erozyonu önler.

*Yaban hayatı ve av kaynaklarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların üremesi, korunması ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Milyonlarca canlının yuvasıdır.

*Bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarlarda karbon depolandıklarından, iklim üzerinde olumlu etki yapar.

*Aşırı sıcakları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı sağukla dengeler, yaz sıcaklığını azaltır, kış sıcaklığını arttırır. Radyasyonu önler.

*Su buharını yoğunlaştırarak yağmur hale gelmesini sağlar.

*Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliği ve gürültüyü önlemesi insan sağlığı bakımından büyük önem taşır.

*Orman alanları içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar. Böylece köyden kente göçü önler.

*Ulusal savunma ve güvenlik bakımından da çok önemlidir. Askeri birliklerin savaş tesisleri ile araç ve gereçlerinin gizlenmesinde, savaş ekonomisi bakımından değer taşıyan reçine, katran, ve naleli maddelerin elde edilmesinde yarar sağlar.

*Ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır. Ülke turizmine katkıda bulunur.

*Dinlenme, eğlenme ve spor faaliyetleri için ideal bir ortam oluşturur.    

Benden Yamanlar Dağı’na bin 500 fidan..….fotolu..

Gazetecilik mesleğine 1984 yılında Karşıyaka’da başladım. 25’nci yıldönümü nedeniyle Karşıyaka Belediyesi Sanat Galerisi’nde “Doğadan ve Yaşamdan” adlı fotoğraf sergisi açtım. İnsanlar ve doğanın ayrılmaz bir bütün olduğunu işlediğim fotoğraf sergimin gelirini 2009 yılında Yamanlar Dağı’nda yanan ormanın ağaçlandırılması için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağışladım. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, adıma bin 500 fidan dikileceğini söyleyip, “Sizin gibi herkesin doğaya karşı duyarlı olması gerekir. İzmir ve ilçelerinde yüzlerce hektar orman alanı yandı. Şimdi ağaçlandırılma zamanı”dedi.

Biliyormusunuz?
Dünya nefes alamıyor: Karbondioksit salınımlarını emerek büyük oranda dengeleyen ormanlar ve okyanuslar, karbondioksit oranının artması nedeniyle artık bu görevini yerine getirmekte zorlanıyor. Yapılan araştırmalar atmosfere salınan gaz oranı her geçen gün artarken; ormanlık alanların giderek azalması ve deniz ekosisteminin bozulması sebebiyle doğal dengenin yitirildiğini ortaya koyuyor. Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin yayınladığı araştırma sonuçları acil önlem çağrısı niteliğinde.

YORUM YAZ