Yazı Boyutu:
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbarın yönettiği Türkiye Kalite Derneği (KALDER) İzmir Şubesinin Çevre Kirliliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri sempozyumunda, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı E. Helil İnay Kınayın, çevre konusunda 29 yılda hiçbir yol kat edilemediğini söylemesi çok çarpıcıydı. Ne diyordu Kınay, Türkiyede 20 milyon ton atığın 630 bin tonu tehlikeli atıktır. İzmirde 17 adet lisanslı tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisi, 1 adet yakma tesisi, 3 adet atık yağ, 1 adet bitkisel atık yağ, 2 adet akü, 1 adet ön işlem ve 1 adet de ömrünü tamamlamış lastikleri alan tesis bulunmaktadır. Türkiye genelinde içme suları çok sağlıksız. 2950 belediyeden sadece 206sında içme suyu arıtma tesisi var. Ülkemizde ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan tesisler en fazla 13 adet. Bu konuda İzmir çok iyi. İzmirin içme suyu içilebilir kalitede. Türkiye`de 81 ilden ancak 22sinde AB standartlarında arıtma yapabilen ileri biyolojik arıtma tesisi bulunuyor. Çevre Kanununun yayınlanmasının üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen ülkemizde çevre sorunları azalmadığı gibi aksine arttı. Bu gün ülkemizin hava, su ve toprağı 29 yıl öncesine göre daha kirli. Keza Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Alpaslan sözleri de Kınayın sözlerini destekler nitelikteydi. Günümüzde atık tesislerin olmazsa olmaz hale geldiğine dikkat çeken Alpaslan Katı, sıvı ve gaz atık tesislerinin kurulması konusunda kararlı olunmalı. Çevre kirliliği kontrolü ancak bu şekilde sağlanabilir dedi.
Çevre eğitimi okullarda daha etkin olmalı
Çevre Kirliliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri sempozyumundan öne çıkan diğer bir unsur da çevre eğitiminin okullarda daha etkin hale getirilmesi oldu. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Işın Özdemir ve Türkiye Kalite Derneği (KALDER) İzmir Şubesi Müdürü Osman Ünal, halkın çevre kirliliğini önlemek adına daha duyarlı davranması gerektiğine vurgu yaptılar. Özdemir ve Ünal, çevreyi temiz tutma konusunda bilinçlendirme çalışmalarının okullarda yapılmasının şart olduğunu ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çünkü insanın en hızlı öğrenme ve öğrendiklerini davranışa yansıtması küçük yaşlardan başlar. Bu konuda en büyük görev ve fedakarlık öğretmenlerimize, yani okullarımıza düşüyor. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı E. Helil İnay Kınay, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Alpaslan, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Müdürü Işın Özdemir ile Türkiye Kalite Derneği (KALDER) İzmir Şubesi Müdürü Osman Ünalın sözlerinden kent yöneticilerinin, öğretmenlerin, kurum ve kuruluşların ders çıkarması gerekir.
Görüntü ve belgeleri savcılığa götürün
Aliağa ve çevresinde yaşayanların ilçedeki hava kirliliği ile ilgili feryatlarına nihayet yargı el koydu. Havayı kirleten demir çelik, haddehaneler ve rafineri tesislerinin yol açtığı hava kirliliği bölge milletvekilleri tarafından TBMM Çevre Komisyonuna kadar bile taşınmıştı. Ancak bir türlü sonuç alınamamıştı. Ben dahil pek çok basın mensubunun yaptığı haberler üzerine Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı ve inceleme başlattı. Savcılık, vatandaşlardan gelebilecek fotoğraf ve görüntü kaydı ve delil oluşturabilecek belgeleri de dikkate alacak. Gerekli incelemenin ardından kirliliğin sorumlusu olarak tespit edilen kişi ve kuruluşlar hakkında soruşturma ve akabinde Türk Ceza Kanunu'nun çevreye karşı suçları düzenleyen 181 ve 182. maddeleri uyarınca ceza davası açabilecek.
Kış öncesi mıntıka temizliği
Kentlerin en önemli sorunlarından biri de çöpler ve temizliktir. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı 21 ilçe kış mevsimine girmeden önce sonbahar temizlik seferberliği başlattılar. Amaç yağmurlar şiddetlenmeden sel ve taşkınların önüne geçmek için biriken yaprak ve moloz gibi malzemelerin temizlenmesi. Ayda bir İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Başkanlığında toplanacak olan ilçe başkan yardımcıları ve temizlik işleri müdürleri, kentin daha temiz olması konusunda koordineli bir çalışma yürütecekler. Ayda bir mıntıka temizliği yapacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Tüm başkanlarımız samimiyetiyle irade beyan ederek kentimizi daha temiz hale getirmeye çalışacağız. Çalışmayı kent geneline yayarak hem sürekli hale getirmek hem de vatandaşlarımızı temizlik konusunda bilinçlendirmek