Çocuklar temiz enernin resmini yapın

  • 0
  • 718
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesine dikkat çekmek amacıyla ortaokul öğrencileri arasında “Rüzgar ve Güneş, Temiz Enerjiyle Bütünleş” başlıklı bir resim yarışması düzenliyor. 19 Aralık son gün ve 293 39 21 numaralı telefonu arayın

Daha yazının başında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum. Bravo diyorum ve diğer belediye ve büyük şirketlere örnek olmasını diliyorum. Çevre ve doğa bilinci veya sevgisi böyle özendirici projelerle öğretilmeli. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde çevre bilincinin ailede başlayıp, öğretmenlere ve kent yöneticilerine önemli görevler düştüğünü sık sık yazıyorum. Çocuklar, rüzgar ve güneş enerjisi ile ilgili resim çizmeden önce ne olduğunu ve faydalarını araştırıp öğrenmek zorunda. Yani rüzgar ve güneş enerjisi konusunda bilgisi olmadan resim çizemez. Bu da çocuklara rüzgar ve güneş enerjisinin temiz,  yenilenebilir ve sürekli bir enerji kaynağı olduğunu öğrenecek. Güneş enerjisi ile çalışan sistemlerin kolaylıkla taşınıp kurulabilir olduğunu, çevreyi kirletici atıkları olmayan, çevre dostu, gerektiğinde enerji ihtiyacına bağlı olarak kolayca değiştirilebileceğini, güneş enerjisinde yakıt sorunu, işletme kolaylığı ve mekanik yıpranma olmadığını, modüler (değişebilir) olması, uzun yıllar sorunsuz olarak çalışması gibi üstünlükleri olduğunu, her evin kendi enerjisini çatısına kurduğu güneş pilleri ile karşılayabileceğini öğrenecek.

Haydi çocuklar bisiklet kazanın
Rüzgar enerjisin de ise yenilenebilir, çevreye herhangi bir zararı olmadığını öğrenecek. Rüzgar enerjisinde, Dünya atmosferine zararlı karbon monoksit (CO2) ya da nitrojen gazları salınımının olmadığını, yüzde 70 elektrik ihtiyacını yurt dışından karşılayan Türkiye’nin rüzgar enerjisi ile dışa bağımlılığının azalacağını, küresel ısınmaya yol açarak dünyaya büyük zarar veren kömür, odun ve petrol gibi fosil yakıtlara gerek duyulmayacağını öğrenecek. Çevre yatırımlarıyla Türkiye’ye öncü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, günümüzde hızla artan çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesine dikkat çekmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik “Rüzgar ve Güneş, Temiz Enerjiyle Bütünleş” konulu bir resim yarışması 19 Aralık 2014 günü son bulacak. Seçici Kurul, yarışmanın sonuçlarını 9 Ocak 2015’te açıklayacak. Bisiklet kazanmak isteyen çocuklar haydi görev başına.

Yenilenebilir enerji de İzmir’i lider yapacağız
Geçtiğimiz hafta İzmir’de yapılan “SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi”ne yoğun ilgi vardı. Soların sözlük anlamı güneş demektir. Konferansta, güneş enerjisi teknolojileri, yeni eğilimler, güneş enerjisi sistemlerinin işletimi, performansı ve güvenilirliği, çevre sağlığı ve iş güvenliği konuları ele alındı. Türkiye'nin bir güneş ülkesi olduğunu söyleyen Koçar, Türkiye'nin bu özelliğine rağmen, yıllık güneşlenme süresi kendisinden daha az olan ülkelerde güneş enerjisi gücünün 300 kat fazla olduğuna belirten SOLARTR 2014'ün Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günnur Koçar, "Güneşin gücünün farkına varılmasını sağlayacağız ve güneşi hak ettiği yere getireceğiz" dedi. İzmir Kalkınma Ajansı İZKA Program Yönetim Birim Başkanı Murat Çelik, Türkiye’de 100 lisanssız tesis olduğunu ve bunun 24 tanesinin İzmir’de bulunduğunu belirterek, “İzmir’i yenilenebilir enerjide lider bir şehir haline getirmek bizim hedefimiz” dedi. IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, güneş enerjisi ile ilgili çok yanlış bilgilendirmelerin olduğunu ve bu nedenle güneş enerjisi konusunda kafaların çok karışık olduğunu kaydederek, her şey doğru yapıldığında güneş enerjisi santrali kurmanın çok kolay olduğunu ifade etti.
 
Haydi çocuklar TEMA gönüllüsü olun,  sınıfınızı TEMA Gönüllüsü yapın
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile ‘Su ve Kuraklık’ temalı toprağa saygı yürüyüşü düzenledi. Tarım alanlarının yüzde 59'unda, meralarının yüzde 64'ünde ve ormanların yüzde 54'ünde erozyon yaşanıyor. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekiyor. Gençlere çok güvenen TEMA, onları gönüllü olmaya çağırıyor. İl temsilciliği, ilçe gönüllü sorumluluğu ya da genç TEMA topluluğuna katılıp, başta topraklarımız olmak üzere tüm doğal varlıklarımızın korunmasına destek olabilirsiniz. Bir sınıfın tüm öğrencileri TEMA gönüllüsü olduğunda, o sınıfın kapısına üzerinde “Bu Sınıfın Öğrencileri TEMA Gönüllüsüdür” yazılı bir yeşil yaprak asılıyor ve çocukların gönüllü kartları ve sınıf yapraklarıyla çekildikleri fotoğrafları TEMA Vakfı resmi Facebook sayfasında “Bu Sınıfın Öğrencileri TEMA Gönüllüsüdür” albümünde yayınlanıyor.
 
Bu görüntülere fırsat vermeyin
Havalar soğudu ve sobalar yanmaya başlayınca karon monoksit gazından zehirlenip ölüm vakaları da arttı. Bütün dünya kömürün zararın konuşup yenilenebilen enerji yöntemlerine geçerken Türkiye ise, kömür tüketiminde Çin, Hindistan ve Rusya’dan sonra 4’ncü sırada yer alıyor. bacalarından kara dumanların fışkırmaya başladığı İzmir’de bu görüntülerin yaşanmasına fırsat vermeyin. binaları İzmir Çevre İl Müdürlüğü’nün 0232-461 33 77 telefonuna bildirin. Havayı kirleten ve küresel ısınmaya yol açan  kömür insan sağlığına da zararlı. İngiltere’deki Harvard Üniversitesi’nin İtalya’da iki bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan küçük parçacıkların kanın pıhtılaşarak beyne gitmesine sebep olduğu ortaya çıkarılmış. Bu parçacıkların kalp hastalıkları ve felç riskini arttırdığı belirtiliyor.
 

YORUM YAZ