Dünya insanının tanıdığı Türkiye’nin gururu:Bodru

  • 0
  • 2.711
Yazı Boyutu:

Bu kez işim zor. Bodrum’u yazacağım. Nereden başlasam diye inanın iki saat düşündüm. Bodrum’u Bodrum yapan büyük şair ve yazar Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kentin girişindeki “Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin, sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler” sözleri inanın çok doğru. 20 yıl önce Londra’da İngilizce eğitimi gördüğüm sırada tanıştığım arkadaşlarım Yalçın Kaplan, Fehmi Hanoğlu, Nurgün Güner ile geleneksel hale getirdiğimiz 5’nci Bodrum buluşmamızı gerçekleştirdik. Yalçın Kaplan IBM, Microsoft, General Motors, Unilever, Samsung, Philips, Toyota ve HSBC gibi dünyanın pek çok dev şirketine bilgi işlem hizmeti veren I.T. Associates Ltd. şirketinin yöneticiliğini, Nurgün Güner University of Cambridge’de sınav soruları yönetmeni, Fehmi Hanoğlu ise Londra Hackney Community College Bilgi İşlem Başkanlığını yürütüyor. Nurgün’ün Torba’da yazlık evi var. 

Sığacık ve Urla
Ancak, Yalçın ve Fehmi 2 gün önce İzmir’e gelip bana sürpriz yaptılar. Londra’da okudukları haberlerden Seferihisar Sığacık ve Urla’yı görmek istedikleri söylediler. O’nlara önce Tanju Okan’ın yaşamının son yıllarını geçirdiği ve Nobel ödüllü dünyaca ünlü Yunanlı şair Yorgo Seferis'in doğduğu evin bulunduğu Urla’yı gezdirdim. Türkiye’nin ilk sakin şehri (cittaslow) seçilen Seferihisar ve Sığacık’ı gezdirdim. Hayran kaldılar ve birer yazlık ev alabileceklerini söylediler. Sonraki durağımız tabiî ki Bodrum Torba oldu. Daha önce torba’ya gitmiştim ancak bu kadar detaylı gezmemiştim.

Torba ünlülerin sığınağı  
Torba sahilinde kalacağımız oteli ararken Ferdi Özbeğen, Fedon, Akrep Nalan’ı gördüm. Torba, Turgutreis, Gümbet, Yalıkavak, Gündoğan, Akyarlar, Ortakent, Bitez, Türkbükü’den küçük bir yer. Arkası kızıl çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil ve sakin sessiz bir yer. Deniz kenarındaki Torbahan Hotel’e (02523671073) yerleştik. Sahibi Selim Morhayim çok candan ve güler yüzlü bir kişi. Otelin her yerinden karşınıza çıkabiliyor ve tüm müşterileriyle yakından ilgi. Otelin önündeki 100 kişinin faydalanabileceği şık tahta iskele gündüz denize girmek ve akşam ise bar ve restoran işlevi görmek üzere tasarlanmış. Meslektaşım Savaş Ay’ın müzisyen oğlu Ulaş Ay da gece Torbahan’da canlı müzik yapıyordu. İspanyol gitarıyla 10 dilde şarkılar söyleyen Ulaş A’ı dinlemeye gelen babası Savaş Ay ile yıllar sonra tekrar bir araya gelme imkanı yakaladık.

Türklerin Avrupa’daki başarısı
Ulaş, beni İsveç Kraliyet ailesinin yıllardır tek fotoğrafçısı olan dayısı Erhan Güner ile tanıştırdı. Oturduğum masadaki dostlarımın Avrupa’daki başarılarını düşününce çok mutlu oldum. Aslında bizler ülke olarak olmasa da insanlarıyla Avrupa Birliği’ne çoktan kabul edilmişiz. IBM, Microsoft, General Motors, Unilever, Samsung, Philips, Toyota ve HSBC gibi dünyanın pek çok dev şirketine bilgi işlem hizmeti veren I.T. Associates Ltd. şirketinde yöneticilik yapan Yalçın Kaplan, University of Cambridge’de sınav soruları yönetmeni Nurgün Güner, Londra Hackney Community College Bilgi İşlem Başkanlığını yürüten Fehmi Hanoğlu ve İsveç Kraliyet ailesinin fotoğrafçısı Erhan Güner Avrupa’daki Türklerin gurur kaynağı. Erhan Güner son derece mütevazi bir kişi ve 40 yıllık eşi Jutta, çocukları Emre, Sibel ve Kerim’e süper derece Türkçe öğretmiş.

Zülfü Livaneli büyüledi
Erhan Güner’in sayesinde Zülfü Livaneli’nin Bodrum Antik Tiyatro’da verdiği konsere gittik. Erhan Güner, İsveç’te yaşadığı sırada Zülfü Livaneli’nin çok yakın arkadaşıymış. Genç kuşağın bile ezbere bildiği klasikleşmiş şarkıları ile herkesin mest olduğu Zülfü Livaneli konserinde, Türk sinemasının hala unutamadığı artistlerinden Filiz Akın, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve milletvekili Claudia Roth, Spordan Sorumlu Eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı ve İzmir Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Vatan Gazetesi Genel Yayın Müdürü Güngör Mengi, eşi Ruhat Mengi, Hıncal Uluç, Öcal Uluç, Nebil Özgentürk vardı. Konser sonrası Bodrum’un merkezdeki barlarına dalıp canlı müzik eşliğinde sabahın 05’e kadar yılın yorgunluklarını attık. Bodrum’ddan ayrılma zamanım gelmişti artık. Ancak, 8 Nisan’da kaybettiğim çok değerli bir insan olan ve Bodrum’u el yapımı sandaletiyle dünyaya duyuran Ali Güven’in Gümbet’teki mezarını ziyaret etmeden ayrılmadım. Bodrum’u Bodrum yapan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı gibi mekanın cennet olsun Ali Güven.

YORUM YAZ