Yazı Boyutu:
Çarşamba günü motivasyonu çok yüksek İzmirin EXPO 2020 adaylık süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısından çıkıp soğuk bir havada ister istemez bacalarından kara dumanlar tüten ve hava kirliğinin yaşandığı kış günleri aklıma gelince Dünya kenti olmaya aday İzmire artık bu görüntüler yakışmaz dedim. Valilik, Belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yanı sıra tüm vatandaşların üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmak durumunda.
Motivasyonu çok yüksek dememin sebebi, EXPO dünyanın en kapsamlı ve görkemli evrensel organizasyonu olarak kabul ediliyor. 6 ay süreyle üst düzey yöneticiler tarafından temsil ediliyor. En az 140 ülkenin katıldığı ve yaklaşık 40-45 milyon ziyaretçisi oluyor. 50 milyar dolar getirisi ve binlerce kişiye iş imkanı demek. Yani EXPOyu alan şehirler, örneğin Londra, Paris, Madrid gibi Dünya çapında turizm kenti haline geliyor. Bu açıdan önemli işte bacalardan kara dumanların tütmemesi. Parkları, bahçeleri ve yeşilliği bol, havası temiz, trafiği düzenli bir İzmir olmalı. Daha bir hafta önce Katarı Başkenti Dohada yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında aşırı kömür tüketen ülkelerin başında yer aldığımız için hem uyarı hem de fosil ödülü aldık. Gelişmiş ülkeler dünya en zararlı yakıt türü olarak kömürü gösteriyor. Havayı kirleten ve küresel ısınmaya yol açan kömür insan sağlığına da zararlı. İngilteredeki Harvard Üniversitesinin İtalyada iki bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan küçük parçacıkların kanın pıhtılaşarak beyne gitmesine sebep olduğu ortaya çıkarılmış. Bu parçacıkların kalp hastalıkları ve felç riskini arttırdığı belirtiliyor. Kirliliği en aza indirebilmek için yapılacak olanlar da var. Valilik, Belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yanı sıra tüm vatandaşların üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmak durumunda. Eğer kömür yakma zorunluluğu varsa kömür parçalarının büyüklüğünün 40 santimden küçük olmamasına dikkat edilmeli. Kaliteli kömür kükürt ve kül oranı düşük, kalori değeri yüksek olan kömürdür. Kalitesiz kömür çabuk dağılır, tozlu, taşlı, kirli, pul, pul ve sarı görünümlü olur. Vatandaşlarda baca temizleme alışkanlığı bulunmuyor. Sadece odanın içindeki soba borusunun bocaya girdiği bölümdeki kurum temizleniyor. Oysa baca temizliği, oda içinden çatının üzerindeki duman çıkan son yere kadar temizlenmesi gerekiyor. Her yıl çok sayıda insanının ölümüne neden olan karbon monoksit zehirlenmelerinde en önemli sebep bacalar. Bacaların standart olmaması, temizlenmemesi adeta kömür sobalarını ölüm makinesi yapıyor.
Kömürden maksimum seviyede enerji temin etmek için mutlak surette üstten tutuşturulması gerekiyor. Hava kalitesinin korunması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri sık sık ölçüm yapmalı ve kömür satış depoları denetlemeli.
EGZOZ GAZI DA HAVA KİRLETİCİ
Keza diğer bir hava kirletici ise egzoz gazı. Egzoz gazının zararlarını saymakla bitmez. Egzoz dumanı solunması sonucu akciğer dokusunda önemli hasarlar meydana geliyor. Bilim insanları, kan, kemik ve sinir sistemlerine zarar veren ağır metal kurşunun yol açacağı zararların telafisinin zor olduğunu belirtiyor. Environmental Health Perspectives dergisi kadınlarda yaygın olarak görülen meme kanserini egzoz gazlarının tetiklediği uyarıda bulundu. Araçlar çalıştığında egzozlarından havaya, karbonmonoksit, azotoksit ve hidrokarbon gazlarıyla ağır metal kurşun karışıyor. Renksiz, kokusuz bir gaz olan karbonmonoksit kapalı ortamlarda zehirleyici, hatta ölüme yolaçıyor. İzmir Çevre Müdürlüğü ciddi tedbirler almalı. Bacalarından siyah duman çıkan binaları İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 0232-4613377 telefonuna ve ezgozlarından gaz kusan araçların plakalarını trafiğe bildirmeniz göreviniz olmalı.
DAHA FAZLA AĞAÇ DİKMELİ
Kirli havayı yani fosil yakıt odun, kömür, petrolün havaya saldığı korbon monoksit gazını yok edicisi en önemli unsur ağaçtır. Özellikle iğne yapraklı ağaçlar korbonmonoksit gazını emip oksijen olarak geriye verir. Mevsim olarak ağaç dikmenin tam zamanıdır. Kirli hava solumamak ve yaz mevsiminde yanan ormanlarımızı tekrar kazanmak için ormanlarımızı çoğaltmamız gerekiyor. İzmir yeşil bakımından çok fakir bir kent. Her aile nüfusu kadar bir ağaç fidanı dikse 4 milyon 500 bin ağaç yapar. Beton yığınları yerine ormanlar arasında temiz hava soluyup sağlıklı yaşamak istemez misiniz. Bir fidan 5 lira Ege Orman Vakfı (0232-4645160) ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne (0232-3695055) başvurup birer fidan dikin. Şimdi tam zamanı...