Yazı Boyutu:
Özgörkey Holding Gediz Nehrini kurtaracak çalışma başlatıyor, Tansaş ormanlar kuruyor, Migros kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına yönelik çalışmalar sürdürüyor, Vaillant Türkiye, Burdur Gölünü kurtarmak için kolları sıvadı. Yine DYO Dilovası Fabrikasının, Kocaeli Sanayi Odasının en büyük çevre ödülünü alması, Aliağada havayı kirleten demir çelik, haddehaneler ve rafineri tesislerine örnek olmasını dilerim.
Çevreye yönelik güzel çalışmaları duymasa insan, karamsarlığa kapılır. Aliağada demir çelik, haddehaneler ve rafineri tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği son günlerde arttı, Gediz Nehri yok oldu, GDOlu besinler kanser yapıyor, Ozon tabakasının tahribi, Küresel ısınma ve iklim değişikliği, Su kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğin azalması, Doğal bitki örtüsü ve toprak kaynaklarının tahribi, Ormanların yok edilmesi gibi çevre sorunlarını bilmeyen yok. Hani halk arasında bir tabir vardır; Zararın neresinden dönersen kardır. Allahtan bazı sorumlu şirketler güzel çalışmalar yapılıyor da keyfim yerine geliyor. Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsu olan ve kirliliği kangren haline gelen Gediz Nehrine, Egenin en güçlü Holdinglerinden Özgörkey neşter vurmak üzere çalışma başlatmış.
Rahmetli Nevzat Özgörkey'in vasiyeti ile kurulacak olan vakfın ilk projesi Gediz Nehrinin kurtarılması olacak açıklaması yüreklere su serpti. Nevzat Özgörkey Su ve Çevre Vakfının başkanlığını yürütecek olan Cemal Özgörkey Suyun babamızın hayatında çok büyük önemi vardı. Su ve çevre sorunları geleceğimiz için tehditkar hale geldi. Vakfımız Türkiye'de su ve çevre konusunda çok önemli bir rol oynayacak diyor. Bravo doğrusu. Ege topraklarından kazandıklarını yine bu toprakların yararına harcamak ne kadar anlamlı. Yine İzmir çıkışlı olup Türkiyeye marketler zinciri kuran Tansaşın, Egenin değişik kentlerine ormanlar kurması takdire şayandır. Türkiye genelinde 241 mağazasında Küresel Isınma İçin Çözüm Siz Olun: Fidan Dikin, Ege Ormanları Sizinle Yeşeriyor sloganıyla küresel ısınmaya karşı halkı bilinçlendirmeyi hedefleyen Tansaşın Ege'nin tahrip olmuş ve yanmış ormanlık alanlarına diktikleri fidan sayısı 300 bine ulaşmıştır. Keza Migrosun Türkiye çapında başlattığı, Doğada çözünebilen poşet uygulaması sektöründe öncü bir davranıştır. Normal bir plastiğin doğada en az 100 yılda çözünebildiği bu sorunu Oxo-bio çözünür teknoloji 24 ay gibi kısa bir süreye indirdi. Poşet kullanımında azalma gözlemleyen Migros, müşterisine yeni bir çevreci seçenek olarak bez çantaları sundu.
Migros kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına yönelik çalışmalar da sürdürüyor. Bir başka çevreci şirket ise Vaillant Türkiye. Tüketicilerine sunduğu yüksek teknolojili ürünleriyle Türkiyede 20 yılı geride bırakan Vaillant Türkiye ise, Doğa Derneği tarafından yürütülen Burdur Gölünün kurtarılması için kolları sıvadı. Küresel ısınma, fosil yakıtlardaki hızlı tükenme ve ekolojik sorunların insan yaşamına olumsuz etkilerini yakından takip eden Vaillant Türkiye, doğayı korumaya yönelik sürdürülebilirlik ilkesi ile Burdur Gölünün kurtarılması için mücadele verecek. Yine DYO Dilovası Fabrikasının Kocaeli Sanayi Odası Çevre Ödülünü alması, Aliağada havayı kirleten demir çelik, haddehaneler ve rafineri tesislerine örnek olmasını dilerim. DYO Dilovası Fabrikası o ödülü 17 kişilik jürinin, çevre dostu ürün ve teknolojilere sahip olma, üretim sonucu oluşan atıkların en az düzeye indirilmesi, atıkların geri dönüşüm ile birlikte tekrar üretime kazandırılması, geri dönüştürülemeyen atıkların ise çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi, doğal kaynak tasarrufu ve özellikle enerji verimliliği konusunda başarılı çalışmalar yapma, Çevre Yönetim Planı'na sahip olma ve Çevre Yönetim Sistemi'nin uygulanması gibi kriterlere sahip olduğu için almış. Demek istenilince oluyor. Bakın bir örnek kuruluş da yurt dışından. Arama motoru Google, bugüne kadar yenilenebilir enerji kaynakları için 680 Milyon Dolar yatırım yapmış. Oklahomada yaptığı 20 yıl ömürlü rüzgar tribünleri ile çevreye olan duyarlılığını ortaya koydu. Bu şirketler örnek olsun. Kızıldereli reisinin Son ağaç kesildikten, son ırmak kuruduktan ve son balık avlandıktan sonra paranın yenmeyeceğini anlayacaksın sözü gerçekleşmeden tüm şirketlerin çevreyi sosyal sorumluluk projelerine eklemesi gerekir.