KÜRESEL ISINMA DURDURULMALI

  • 0
  • 567
Yazı Boyutu:

“Türkiye’nin sera gazı salınımı yüzde 272 arttı”. Bu tespitigeçen hafta Tüketici ve İklimi Koruma Derneği (Tüvik-Der), Çevre ve ŞehircilikBakanlığı’nın İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı’nı incelediktensonra açıkladı. Öncelikle sera gazının ne olduğuna sonra da nedenkaynaklandığına bakalım. İnsanların yol açtığı gazların atmosferde sera etkisi yaratması sonucu dünya yüzeyinde sıcaklığınartmasıdır. Diğer bir adıyla küresel ısınma.
 
Küreselısınmanın insana zararları en anlaşılabilir şekliyle dünyanın bazı bölgelerindekasırgalar, seller ve taşkınların şiddeti ve sıklığı artarken bazı bölgelerdeuzun süreli, şiddetli kuraklıklar ve çölleşme etkisi yapıyor. Örneğingeçtiğimiz ay Avrupa şiddetli yağmur ve su baskınlarına teslim oldu. Kezaküresel ısınma nedeniyle ilkbahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor,hayvanların göç dönemleri değişiyor. İşte bu değişikliklere dayanamayan bitkive hayvan türleri de ya azalıyor ya da tamamen yok oluyor.  İnsanlarda kalp, solunum yolu, bulaşıcı,alerjik, şeker hastalı ve diğer hastalıklar artıyor. Uluslararası Şeker Hastalığı Birliği’nin yayınladığı raporda, düşük veorta gelir düzeyindeki ülkelerde şeker hastalığı vakaları son yıllarda artmış. İklim değişikliği etkilerinin insanların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ana nedenigösteriliyor. Dünya üzerinde 366 milyon şeker hastası yaşıyor. 2030 yılında 500milyon kişide görüleceği tahmin ediliyor. Şeker hastalığı yılda 4 milyon 600bin kişinin ölümüne ve küresel ölçekte 465 milyar dolar değerinde sağlık harcamalarına neden oluyor.
 
Tüketici ve İklimiKoruma Derneği’nin açıkladığı raporda, Türkiye’nin hızla artan sera gazı salımı konusunda önlem almadığı ve büyümepolitikaları doğrultusunda salınımı azaltmak için bir hedefinin olmadığıvurgusu yapılmış. Küresel ısınmayı tetikleyen etkenler, fosil yakıtlarınkullanılması ki Türkiye bu konuda en çok kömür tüketen ülkeler arasında.Ormansızlaşma, hızlı nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğiliminin artmasıgibi nedenlerle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazların atmosferdekiyığılması küresel ısınmayı en yüksek noktaya taşıyor. Küresel ısınmayla ilgilison bir not: Amerikalı Bilimadamları Çin’de hava kirliliğine bağlı ölümleriincelemiş ve 1950-1980 yılları arasında dağıtılan bedava kömürlerin ortalamaömrü 5.5 yıl kısalttığı tespit etmişler. Raporda, “Bedava kömürlerin 90 şehirdeısınmayı sağlamak gibi övgüye değer bir amacı vardı ancak sağlık açısındansonuçları felaket oldu” denilmiş. Başka söze gerek yok.

Orman etrafındaki şüpheli kişilere dikkat!
Aşırı sıcaklarla birlikte arman yangınları yine başladı.Aliağa, Menderes, Çeşme, Manisa, Urla, Bergama ve daha saymakla bitmeyen.Yüreğim sızlıyor ancak yazmak ve uyarmaktan başka elimden bir şey gelmiyor. EgeBölgesi olarak orman yangınlarında mayıs ve eylül ayları arası birinci derecedehassas bölgeyiz. Maalesef şu ana kadar 95 orman yangında 439 hektar alan yandı.İstatistikler yüzde 92’sini insan kaynaklı gösteriyor. Ancak dikkatinizi birtarafa çekmek istiyorum. Önceki gece TV kanalların İstanbul Beykoz’daki ormanyangını haberini verirken “5 ayrı yerden başlayan” bölümü dikkatimi çekti.Nasıl oluyor da orman yangını aynı anda 5 ayrı yerden başlayabiliyor.  Bunun adı açık net kundaklamadır.  Başka bir adı arazi açmak, rant elde etmegirişimidir. İşte bu noktada çevreye, doğaya duyarlı insanlara büyük görevdüşüyor. Ormanlık alanların etrafında şüpheli davranışlar içinde olanlarıJandarma 156, Polis 155 ve Orman 177 nolu ücretsiz olan telefonları arayıpbildirmeniz gerekiyor. Bu bir vatandaşlık görevidir.   

Çeşme Belediyesi’ni alkışlıyorum
Ağaç dikmeyen eve elektrik ve su izni verilmeyecekmiş. Çeşmeher geçen gün büyüyor ve binalar artıyor. Binalar çoğalırken yeşilin ve doğanıneksilmemesi gerekiyor. Yani İzmir’deki gibi olmasın. Çeşme Belediye BaşkanıFaik Tütüncüoğlu çok iyi düşünmüş. Her ev sahibi, oturma raporu alabilmek içinevin inşaat alanında kalan bölümün dışındaki arsasının her 40 metrekaresi içinbir ağaç dikmek zorunda. SİT alanlarında bu 25 metrekareye bir ağaç olarakdeğişiyor. Dikilecek ağacın cinsi, yükseklik ve genişliğe ulaşan türlerdenseçilmesi gerekiyor. Öyle süs ve çalı türevindeki ağaçlar geçerli sayılmayacak.Bu şartlara uymayanlara oturma raporu verilmeyecek. Başka türlü de olmayacakherhalde.

YORUM YAZ