Medeniyetler diyarı Kapadokya’da Klasik Keyifler

  • 0
  • 1.231
Yazı Boyutu:

 
İnsan, evladının başarılarını görmek için 12 saat yolculuk veya 800 kilometre yolu bile göze alıyor. Klasik Keyifler Müzik Festivali’nde davet edilen kızım Nehir Akansu’nun sayesinde dünyanın 7’nci harikası kabul edilen Kapadokya’yı da görme imkanı buldum. Kapadokya’yı sizlere gezdirmeden önce dünyanın dört bir yanından genç ve usta müzisyenleri 5 yıldır Kapadokya’nın büyülü mekanlarında bir araya getirip konserler veren Klasik Keyifler Müzik Festivali’nden bahsetmek istiyorum. Ellen Jewett ve Hüsam Süleymangil’in organizasyonunda birçok sponsorun desteği ile hayata geçirilen festival 3 hafta sürüyor. Türkiye’nin tek uluslararası oda müziği festivali olan Klasik Keyifler, kampında, atölye (Birebir dersler ) çalışmaları, konservatuar öğrencilerinin katılımıyla oda müziği ve bireysel ders çalışmalarının yanı sıra Mustafapaşa Eleni Kilise, Saklı Vadi, Ürgüp Sinasos Kilise, Uçhisar Argos Oteli Bezirhane,Göreme Belediye Salonu’nda halka açık konserler verildi. Kapadokya’nın büyülü mekanlarında gerçekleşen konserleri yüzlerce yabancı turistin izlemesi beni bölgenin tanıtımı adına çok mutlu etti. Keman, viyola, flüt, obua, trampet ve genç besteciler için düzenlenmiş “Besteciler Kazanı” etkinliğiyle geniş içerli bir programdı. Böyle bir organizasyonu düzenleyip dünya çapında ünlü müzisyenleri ülkemize getiren Ellen Jewett ve Hüsam Süleymangil yürekten kutluyorum.
 
Lav ve küllerin oluşturduğu doğa harikası Kapadokya
Kapadokya, (Kappadokia) Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Hititler'in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hrıstiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma İmparatorluğu'nun baskısından kaçan Hıristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir. Kapadokya bölgesi, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir. Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir. Coğrafi olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır. İnsan yerleşimlerinin Paleolitik döneme kadar uzandığı Kapadokya'nın yazılı tarihi Hititlerle başlar. Tarih boyunca ticaret kolonilerini barındıran ve ülkeler arasında ticari ve sosyal bir köprü kuran Kapadokya, İpek Yolu'nun da önemli kavşaklarından biridir.
 
Kapadokya’nın kalbi Ürgüp
Ürgüp, Göreme, Ortahisar, Uçhisar, Mustafapaşa, Avanos’u içine alan bölgenin tamamına Kapadokya denmiş. Ürgüp,  Kapadokya’nın kalbi olarak nitelendiriliyor. Ürgüp ve çevresindeki bilinen ilk yerleşim antik adı Tomissos olan Damsa Çayı'nın doğusundaki Avla Dağı etekleridir. Roma dönemine ait kaya mezarları da önemli bir yer tutmaktadır. Bizans döneminde de önemli bir dini merkez olan Ürgüp, çevresinde bulunan yerleşim yerlerindeki ve vadilerdeki kilise ve manastırların piskoposluk merkezi durumundaydı. Kapadokya İsa Peygamberin doğduğu topraklar olarak kabul ediliyor ve ölüm yıldönümü nedeniyle 2000 yılında milyonlarca yabancı turistin geldiği bölgede nerelere nasıl gidilir?, neler yapılır? nerelerde kalınır? ne yenir? ne içilir? ne tür turlar yapılır?. Kapadokya gezinizi muhteşem bir maceraya dönüştürmek için gerekli ipuçlarını vereceğim sizlere.
 
Kapadokya’nın balon turları dünya çapında popüler
Dünyanın pek çok ülkesinden milyonlarca yabancı turistin geldiği ve her yıl artarak arttığı Kapadokya gezimin bu bölümünde binlerce heykeltıraşın gerçekleştiremeyeceği bu doğal güzelliklere eşlik eden balon turları, seramik, çanak atölyeleri, antika eşya, sanat eserleri ve pek bilinmese de Kapadokya halı ve kilim dokumacılığını da mutlaka görüp yöresel lezzetlerini tatmanızı tavsiye ederim. Kapadokya’nın kendisi kadar ünlü diğer bir özelliği ise balon gezmek olmuş. Sadece Kapadokya’yı gökyüzünden görmek için gelen binlerce yabancı turist varmış. Yani Kapadokya’nın balon turları dünyaca ünlü . Türk orta direk ailesi için pek uygun olmasa da balonla Kapadokya semalarında gezmek 110-200 Euro arasında değişiyor. Yılda yaklaşık yüz bin turistin gezdiği tahmin edilen balon gezisinden ülkeye giren döviz girdisini siz düşünün. Ben de Kapadokya’nın ikinci büyük firması Göreme Balloons ile gezimi gerçekleştirdim. Babasının kurduğu Göreme Balloons’u, 16 firma arasında titiz ve başaralı işletmeciliği ile ikinci sıraya taşıyan genç Genel Müdürü Hayri Özarslan’dan bilgiler aldım. Yaklaşık 25 yıl önce yabancı bir firmanın deneme amacıyla başlattığı balon uçuşları, bugün dev bir sektör haline gelmiş. Kapadokya semalarında balon turu düzenleyen şirket sayısı 16′ya, balon sayısı ise 110’a ulaşmış. 3 ile 36 kişilik yolcu taşıma kapasitesi olan balonlar, yerli ve yabancı turistlere Kapadokya’yı gök yüzünden keşfetme imkanı veriyor. Balona binenlerin büyük çoğunluğunu yabancı turistler oluşturuyor. Kimi zaman 700-800 metre yüksekliğe çıkan kimi zamanda alçalarak, Kapadokya uygarlığının yürüyerek ulaşılamayacak eşsiz vadileri arasında süzülen balonlar, hava koşullarına göre 45 ile 1,5 saat arasında gökyüzünde kalabiliyor. Eğer bu turu yapmak isterseniz tan ağarmadan yani 04’de yatağınızdan kalmanız gerekiyor.
 
Avanos el sanatlarıyla ünlü
Kapadokya’da Avanos’un toprak kaplarıyla (çömlek) ünlü bir yer olduğunu sık sık duyarsınız ve gitmeden yapamazsınız. Bazı sahneleri Kapadokya'da çekilen ''Hayalet Sürücü 2'' filminin Oscar ödüllü başrol oyuncusu Nicolas Cage’in yaptığı gibi bende yörenin en ünlü ustası Chez Ali’nin mekanı ziyaret ettim. Yabancı turistlerin Chez Ali olarak bildiği Ali Çareci, bir vazonun yapımını çok kısa sürede tamamlarken bir yandan da bilgiler verdi: “Volkanik bir arazi üzerine kurulu olan Avanos bir yandan Kızılırmak'ın getirdiği çamur öte yandan yakın çevredeki elverişli kil yatakları dolayısıyla yoğun bir çömlek üretimi için çok uygun. Çeşitli işlemlerden geçilerek üstün nitelikli yağlı kırmızı toprak basit görünüşlü atölyelerde şekil kazanıyor. Son yıllarda Hitit ve Frig seramikleri basta olmak üzere Anadolu'nun en eski formlarını tekrarlayan hediyelik eşya üretimi de  başladı”. Yine Avanos’ta bölgeye ait olan ve onyx adı verilen doğal taştan yapılan otantik gümüş takılar yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. 1963'te el işçiliği ile onyx taşından biblo yaparak bu alanda arz talep üzerine bilgisini ve vizyonunu genişleten Sayan Onyx firması yeni bir kazanç kapısı oluşturmuş. Dünyanın 7. harikası olarak gösterilen Kapadokya’dan ayrılmadan önce tesadüfen Nicolas Cage’in de alış veriş yaptığı Ürgüp Cumhuriyet Meydanı’ndaki Naturel Kuruyemişci’den dostlarıma yöreye has dövüşmüş cevizin içinde olduğu pestil baklavası aldım. 400 çeşit ürünün olduğu rengarenk Naturel Kuruyemiş dükkanının sahibi Yunus Turhan , 11 paket cevizli pestil baklavasından almama çok şaşırdı ve bir pakette kendisi hediye etti. Sizlerde gittiğinizde dostlarınıza alın çünkü müthiş bir lezzet.

YORUM YAZ