Çevre ve doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay ve az masraflıdır Bion
Çok değil 2-3 yıl öncesine kadar televizyonlarda izlediğim, gazetelerden okuduğum ÇEVRE haberlerinin çoğu olumsuzdu. Şimdi olumlular çoğaldı. Kömürün dumanı tarihe karışıyor, İzmir Körfezi'nde koli basili sıfırlandı, Körfez yeniden doğdu, Rüzgar enerjisine yatırımlar artıyor, İZSUdan 1 milyon fidan, Ekin Koleji öğrencilerinin Gediz Deltası projesi, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin çevre eğitimi için 15 müfettiş görevlendirdi, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği doğadaki Ayak İzlerimiz adlı kitap yayınladı, İzmir Deniz Ticaret Odası 5 bin 100 çocuğa denizin önemini anlattı, Migrosta çevreci aileler yarışacak, İzmir'de orman yangını eğitim merkezi kurulacak, Uşak'ta tarım ilacı kullanımı azalıyor, Halkın tepkisi üzerine Başbakanlık asit fabrikasına inceleme başlattı. Aslında daha var ama diğer yazılarımda paylaşacağım. Ellerimi ovuşturarak çocuklar gibi seviniyorum.
Sahte yumurta 'ya dikkat
Tabi ki her şey bu kadar parlak değil. Olumsuz çevre haberleri de var. Denizin dibinde onaylı katliam. 300e yakın teknenin bakanlıktan aldığı izinle deniz patlıcanı avcılığı ekosisteme ciddi yaralar açıyor, Çamur Gedizi öldürüyor . Çiğlideki arıtma tesisinden çıkan çamurun, uluslararası anlaşmalarla koruma altındaki Gediz Deltasını tehdit ettiğini öne sürüldü, Aliağa'nın kirlilik haritası açıklansın gibi. Pes dedirtecek bir haber ise Sahte Yumurta 'ya dikkat. Sahte yumurta üretimi Çin'den diğer ülkelere de sıçramaya başlamış. Türkiyeye de gelmiş olabilir. Para için Çinlileri yapmayacağı yok. Tavuk yumurtası için gerekli yem, veteriner, barınma ve tabi tavuğu da aradan çıkardığınızda yumurta çok ucuza geliyormuş. Yumurtanın şekli normal değil, yüzeyi pürüzlü, kırıldığı zaman sarısını beyaza bağlayan beyaz zar yoksa, yumurta sarısı hızla beyaza karışıyorsa ve yumurta sarısı koyu renkte ise sahte. Aman dikkat. Yumurta uyarıdan sonra olumlu çevre haberlerine dönmek istiyorum.
Kömür dumanı tarihe karışıyor
Bence ağır kış şartlarını yaşadığımız şu günlerde en önemli çevre haberi dumansız kazan üretimi. Bilgi Teknoloji Mühendislik Firması (Biltem) kurucusu Ali Nizami Özcan, fosil yakıtlardan ortaya çıkan karbonmonoksit gazını (Zehirli Duman) kendi içinde yakıp çevreye doğalgaz dumanından daha zararsız duman bırakan cihaz geliştirmiş. Orta Doğu Teknik Üniversitesi master tezi ile sonuçlanan akademik çalışmadan yola çıkan Özcan, dünyada bir ilke imza atmış. Büyük şehirlerde insan sağlığını tehdit eden hava kirliliği, dumansız kazan sistemiyle orta kalkacak. Üstelik 400 lira maliyeti var. Bravo demek istiyorum. Migrostan da çevreci bir adım.
Ambalaj atığı getiren yarışacak
Migros anne-baba ve çocuklarda sürdürülebilir çevre bilinci oluşturmak amacıyla aileleri yarıştıracak. Katılma şartı en az 10 adet evsel ambalaj atığı getirilmesi. 150 ailenin şansı var. Çevreci ailelerden birinciye 150 TL, ikinciye 100 TL, üçüncüye ise 50 TL para ödülü ve tüm katılımcılara Migros çevreci bez çanta hediye edilecek. Bu kadar güzel gelişmeden sonra Urla Özbek ve Çeşmealtı bölgesindeki deniz patlıcanı avcılığının ekosisteme verdiği zararı yazmak istemem ancak yetkilileri uyarmak da gerekiyor. Çünkü geç olmadan önlemi alınmalı. İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, Aşırı yapılan deniz patlıcanı avcılığı çok çok zararlı diyor. Denetimsizlik sebebiyle kompresörle dalış yapan avcılar deniz dibinde işe yarayan ne var ne yoksa avlıyorlarmış. Denizlerimizin sonu olmadan tedbir alınmalı.
Bir fotoğraf ve alınması gereken ders. TRT İzmirde kameramanlık yapan İlhan Arga bir fotoğraf atmış ki biz insanların doğaya nasıl zarar verdiğimizi açık ve net bir şekilde anlatıyor.