Organik Tarım Hızla Yaygınlaşmalı

  • 0
  • 653
Yazı Boyutu:

 
 
 
 
 
Sağlıklı bir yaşam sürmenizin sırrı yediklerinize özen göstermenizden geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser vakalarının her yıl katlanarak arttığını açıklaması üzerine GDO’lu besinler tartışması yine alevlendi.
 
Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor.
 
Daha önce yapılan açıklamalarda GDO’lu besinlerin, insanlarda alerjik reaksiyona neden olduğu, antibiyotik direncini zayıflattığı, GDO'lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuşların türlerinin tükendiği, canlı türleri açısından bioçeşitliliği yok ettiği, GDO'lu ekinlerin tozlaşma yoluyla aynı türden akrabalarının da genlerini değiştirebildiği açıklanmıştı.
 
Şimdi bu etkilere bir yenisini Fransız Bilim Adamları ekledi.
Genetiği değiştirilmiş gıdalarla beslenen kobay farelerin daha genç öldüğü ve daha sık kansere yakalandığı, dişi farelerin yüzde 93’ünde meme tümörlerinin belirlendiğini, erkek farelerin çoğunun ise böbrek ve karaciğer sorunları nedeniyle öldüğünü açıkladılar.

İzmir’in toprakları çok verimli  
İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organik tarımla ilgilenen çiftçi sayısının İzmir’de 2013 yılında 2 bin 431, 2014 yılında 3 bin 211’e çıktığını açıkladı. Çok güzel bir gelişme. “İzmir, Türkiye tarımına önemli katkı sağlıyor.
Türkiye’nin hiçbir yerinde Küçük Menderes, Bakırçay ve Gediz havzaları gibi verimli topraklara sahip il yok. Kentin sanayisi, turizmi gelişsin ancak tarımsal üretim de hiçbir zaman gözardı edilmemeli” diyor İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal.
Doğru söze şapka çıkarılır. İzmir’de organik tarımın bayraktarları organik kekik üretiminde Gürel Grubu, organik zeytinyağı üretiminde İnci Holding'den Emel Önal Özkaya ile gelini Aygül Akar Önal, Urladan markası ile organik tarım ürünleri üreten tekstilci Işın Yılmaz ve yine Urla'nın Yağcılar köyünde Ayerya Organik Tarım Çiftliği işleten Pelin Omuroğlu Balcıoğlu’nun örnek alınmasını tavsiye ederim.

Organik tarımı çocuklara öğretiyorlar
Çevre-Yaşam köşesinin yakın takipçilerinden Pınar Aydınoğlu Yıldız beni arabasıyla alıp Menemen Seyrek’te Laçin ailesine ait organik karadut ve armut bahçesine götürdü.
Emekli olduktan sonra beton yığınlarıyla kaplı kentten kaçıp kendini tarıma adayan Osman Laçin, kısa sürede eşi çocukları, gelinleri ve torunlarını dahi organik tarım sevdalısı yapmış.
 
Ailenin en aktif fertleri Gözde Laçin Çangırılı ve gelinleri Meltem Laçin, “Ağaç yaşken eğilir” projesini geliştirerek ilkokulları dolaşıp organik tarımı çocuklara anlatmaya başlamışlar. 
Hatta hiç üşenmeyip çocukları özel otomobilleri ile bahçelerine götürüp organik tarımın nasıl yapıldığını, karadut ve armutun dalında nasıl yetişip büyüdüğünü gösterip çocukların meyveleri dalından koparıp yemelerini sağlamışlar.
 
Çocukların yedikleri ve içtikleri şeylerin nasıl yapıldığını ve nerede yetiştiğini öğrenmelerini sağlamak üzere  yola çıktıklarını söyleyen Gözde Laçin Çangırılı ve Meltem Laçin, “7 yaş grubunda 200 çocuğu toprak, bahçe, ağaç  ve doğa ile buluşturup onların yedikleri ürünlerin mekanını tanımalarını sağladık.
Bu çalışmayı gücümüz yettiğince çocuklara aşılamaya devam edeceğiz” diyorlar. İyi ki sizin gibi sorumluluk sahibi insanlar var. Allah gücünüzü arttırsın.

YORUM YAZ