Yazı Boyutu:
Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar Bankası, yenilenebilir enerji kaynaklarına desteği arttıracağını, kömürle ilgili yatırımlarını kesinlikle desteklemeyeceklerini açıkladı.
Nedeni açık, küresel ısınmanın ürkütücü noktalara ulaşması. Dünyada yatırımlar konusunda önemli rol oynayan üç bankanın almış olduğu karar çevre adına önemli bir mesaj değil midir? Neden kömür santrallerine ya da kömürle ilgili yatırımlara kredi verilmiyor?. Çünkü dünyanın kötü gidişatını onlarda gördü mutlaka. Çünkü, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ile Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları fosil yakıtların (odun, kömür, doğal gaz, petrol ) dünyaya verdiği zararları ortaya açıkça koyuyor. Dünya Kaynakları Enstitüsünün (WRI) yayınladığı Küresel Kömür Risk Değerlendirmesi raporunda dünya üzerinde çalışılan 1200 kömür santralinin iklimlerin değişmesi bakımından büyük tehlike oluşturduğunu belirtiyor. Tüm dünyada kömür santrallerinden sadece bir yılda 8 milyar ton karbondioksit salımı gerçekleştiği ve bu santrallerin neden olduğu hava kirliliği yüzünden her yıl Çinde 190 bin, Hindistanda 60 bin, ABDde 13 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Keza hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışı insan eliyle atmosferdeki karbon dengesinin bozulduğunu da gösteriyor.Karbon miktarı 1,5 milyar ton azalacakDünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi, dünyadaki rüzgar enerjisinin kullanımı halinde karbon salımının yılda 1,5 milyar ton azalacağını açıklıyor. Ulusarası Enerji Ajansı (IEA), jeotermal, biyoyakıt, güneş ve rüzgârdan oluşan yenilenebilir enerji sektörünün 5 yılda yüzde 40 artacağını, 2018de doğalgazı geçip kömürden sonra ikinci sıraya yerleşeceğini söylüyor. Yine Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi, Rüzgâr Enerjisi Görünümü Raporunda rüzgâr enerjisiyle 2020 yılına dek dünya elektrik ihtiyacının yüzde 12si, Türkiyede ise yüzde 20sini karşılama potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu gelişmeler 1 milyon 400 bin insana iş istihdamı da yaratacak. Türkiye'de toplam rüzgâr enerjisi potansiyeli 47 GW ve bu potansiyel önümüzdeki yıllarda rüzgâr pazarında hızlı bir ilerlemeye olanak tanıyor. 2015 yılında 5 GW, 2023 yılına kadar 20 GW'a kadar çıkarması planlanıyor. Türkiyenin güneş enerjisi bakımından İspanyadan sonra Avrupanın en büyük potansiyeline sahip olduğunu belirten Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Özer, 2015 yılına kadar yerli yabancı yatırım 500 milyon Euroyu bulacak diyor. Yani İzmir, Ege ve hatta Türkiye rüzgar, güneş ve jeotermal enerji bakımından dünyada eşi benzeri olmayan zenginliğe sahip olduğunu düşünürsek, Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar Bankasının bu enerji türüne desteği için haydi bu fırsatı kaçırmayın.
EGE TVDE ÇEVRE-YAŞAMI KONUŞTUK
Ege TVde İlkay Kıyakın hafta içi her gün hazırlayıp sunduğu Hayat Sevince Güzel programına katıldım. Çevre yazılarımı yakından takip eden başarılı sunucu İlkay Kıyak, dünyanın en önemli sorunu olan küresel ısınmanın zararları, ormanların küresel ısınmaya etkisinin olup olmadığını, enerji tasarrufu ve geri dönüşümün ekonomi, insan yaşamı ve dünyaya olan faydalarını sordu. Bir saat süren programda çevre ve yaşam üzerine önemli mesajlar aktardık.