Son bir ay

  • 0
  • 3.974
Yazı Boyutu:

Haftanın Sözü : “Ormanın kıymetini çöle düşenler anlar” Arap Atasözü

Son bir ay yaz mevsiminde yanan ormanları AĞAÇLANDIRMAK için…

Geçen yaz mevsiminde İzmir ve çevresinde 490 hektar (4 bin 900 metrakare) orman alanı insan ve insana bağlı etkenlerden dolayı yandı. Birleşmiş Milletler Örgütü, 2011 Yılını Uluslararası Orman Yılı ilan ederek insan yaşamında ormanın önemini vurguladı. Bu nedenle herkes görev başına… 

Bahar geldi her taraf papatyalarla doldu. Bir ay sonra sıcaklar bastırır. Ağaç dikmek için toprağın yaş olması gerekiyor. Bu son bir ayı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sorumsuz ve gözünü para hırsı bürümüş insanların yolaçtığı orman yangınlarında geçen yaz mevsiminde yine yüzbinlerce ağacımız kül oldu. Aşırı orman yangınları nedeniyle dünya dengesinin bozulduğuna dikkat çeken bilimadamları mevsimlerinde dengesizleştiğini belirtiyorlar. Geçen yaz mevsiminde Rusya’da yaşanan orman yangını yüzyılın felaketi olarak adlandırıldı.  300 bin hektar (3milyarmetrekare) orman alanı yok oldu. Düşünebiliyormusunuz haftalar süren bu orman yangınının atmosfere, dünyaya verdiği zararı. 240 bin kişi, 25 bin araç, 226 uçak ve helikopter ancak söndürebildi. Tam 1260 ev kül oldu.

Ormanların önemini bilmek zorundayız
Bu sadece Rusya’da yaşanmıştı. İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’daki orman yangınlarında yaklaşık 50 bin hektar orman alanı yok oldu. Avrupa’da ortalama olarak her yıl 500 bin hektar ormanlık alan yok oluyor. Yüzde 95′i ise ne yazık ki Akdeniz bölgesinde. Daha bir ay önce Avustralya’da 800 hektar orman alını yandı. 2011 yılı ocak ayında acilen toplanan Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), ormanların insanların yaşamındaki önemini vurgulamak için 2011’i luslararası Orman Yılı ilan etti. Bakın size çok önemli bir araştırmadan sözedeceğim. Japon bilim adamları park veya ormanlık alanlara yakın oturan insanlar ile kent merkezinde ve beton yığınları arasında yaşamını sürdürenler arasında bir araştırma yapmışlar. 80 yaşın üzerinde 3 bin 100 emekliği 5 yıl süreyle incelemeye almışlar. Araştırma sonucunda, yeşil alanların yakınında oturan ve evlerinin pencereleri güneş ışığı alan emeklilerin yaşam kalitesinin artığı ve ömürlerinin uzadığı ortaya çıkmış. Araştırma sırasında 900 emeklinin öldüğünü belirleyen Japon bilim adamları, ölenlerin çoğunun beton yapılar ve kötü çevre koşullarından kaynaklandığını tespit etmişler ve şehir planlamacılarına "İnsanların sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmeleri için yeşil alanları çoğaltın" şeklinde bir rapor sunmuşlar.

Ağaç diken sonsuzluğa inanır
1994 yılında “Gelecek kuşaklar orman yok demesin” fikriyle kurulan ve 17 yıldır Ege bölgesinde yanan ormanlara milyonlarca ağaç dikerek önemli bir görev üstlenen Ege Orman Vakfı, fidan dikmenize yardımcı olabilir. Cem Bakioğlu Başkanlığı’nda kurulan vakıf, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yanı sıra özel, tüzel kuruluşlarla işbirliği yaparak, ağaçlandırmaya teşvik ederek ÇEVRE olgusuna katkıda buluyor. Yeşil örtü ve orman alanlarını genişletmek için mücadele eden Ege Orman Vakfı, rekreasyon alanları ve fidanlıklar kuruyor, sel baskınkarı ve erozyonu önleyici çalışmalar yapıyor, okullarda ormanların korunması, ağaç ve orman sevgisinin yaygınlaştırılması konularında eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürüt üyor. Ege Orman Vakfı’na 0232- 464 51 60 / 0232- 463 80 80, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 0232-369 50 55 nolu telefonlarından ulaşarak yanan ormanların tekrar yeşertilmesine bir katkıda siz koyun.

Sağlık yaşam için ormanların Faydaları...kutu içinde verilecek 
1- Ormanlar; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak hava, su , ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen ekosistemler olup, dünya yaşamı için vazgeçilmezdirler.
2- Ormanlar yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır. Bunun yanı sıra bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl, kum vb.hammadde kaynaklarının bir kısmı da ormanlardan elde edilmektedir.
3- Ormanlar, bitkiler ve hayvanlar için doğal bir su kaynağıdır. Kar ve yağmur biçimindeki yağışı yapraklı, dalları, gövdesi ve kökleri ve tutarak sellerin ve taşkınların oluşmasını önler. Ayrıca yer altı sularının oluşmasına yardım eder.
4- Ormanlar erozyonu önler. Ormanlar rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.
5- Ormanlar, yaban hayatı ve av kaynaklarını koruru. Nesli tükenmekte olan hayvanların üretimi, korunması ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Bu sahalar milyonlarca canlının yuvasıdır.
6- Ormanlar bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından, ikim üzerinde olumlu etkiler yapar. Aşırı sıcaklıkları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken, kış sıcaklığını artırır, radyasyonu önler.
7- Su buharını yoğunlaştırarak yağmur haline gelmesini sağlar. Rüzgar hızını azaltarak toprak ve kar savurmalarını ve rüzgarın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda gündüzler serin geceler ise sıcaktır.
8- Ormanlar, eğelenme, dinlenme ve boş zamanları değerlendirme imkanı sağlar. Havası, suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Bu yönüyle insanların beden ve ruh sağlığı üzerinde olumlu rol oynar.
9- Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi ile insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Ormanların insan sağlığı üzerindeki bütün bu olumlu yararları nedeniyle büyük kentlerin çevresinde ormanlar yetiştirilmekte, dinlenme yerleri kurulmaktadır.
10- Ormanlar, orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır.
11- Ormanlar, ulusal savunma ve güvenlik bakımından da çok önemlidir. Askeri birliklerin savaş tesisleri ile araç ve gereçlerinin gizlenmesinde, savaş ekonomisi bakımından değer taşıyan reçine, katran ve tanenli maddelerin elde edilmesini sağlar.
12- Ayrıca ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke turizmine katkıda bulunur.
13- Ormanlar, doğal güzellikleri ve sayılmayacak kadar çok faydalarıyla iyi baktığımız takdirde tükenmez bir doğal kaynaktır.

Türkiye’deki Anıt ağaçlar


Antalya-Çamkuyu-1150-Yaşındaki-Sedir-Ağacı


Konya'daki-207-Yıllık-Ardıç-Ağacı


Karaburun-Bin-Yıllık-Zeytin-Ağacı


Marmaristeki-400-Yıllık-Çınar-Ağacı

YORUM YAZ