AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ

  • 0
  • 923
Yazı Boyutu:

Bir diş hekimi bayan, gazetede, “Hangi gıdalar ağızda koku yapıyor?” diye bir başlık atıp, röportaj vermiş. Oruç tutan insanların ağız kokusu sorununun üzerinden giderek dikkat çekmeye, prim yapmaya çalışmış gibi olmuş, yani olmamış... Aşağıdaki maddeler ağız kokusuna sebep olarak sıralanmış. Her maddeyle ilgili yorumlar, yanlarında parantez içinde yer almaktadır.
·         Sarımsak, soğan (Bunu bilmeyen yok. Kükürtlü bileşiklerin olağan sonucudur)
·         Yumurta ve süt ürünleri (Hiçbir ilgisi yok. Su içseniz bile önlenebilir. Bu koku her besinde olan kadardır. Sakız, ağız çalkalama solüsyonları ve karanfil, diş fırçalama ile anında geçen, önlenebilir bir kokudan bahsediyor. Yumurta, süt ve ürünleri son derece besleyicidir. Mutlaka her gün tüketilmesi gereken besinlerdir. Özellikle Ramazan Ayı’nda oruç tutanların kan şekerinin dengelenmesi, iştahının kontrol edilebilmesi, zihinsel, bedensel performansının çok çabuk düşmemesi için çok çok değerli besinlerdir.)
·         Şeker (Ağız kokusu yaptığına dair tek bir bilimsel araştırmaya rastlanamadı. Şeker tüketimi abartıldığında diş fırçalama alışkanlığı da yoksa meydana gelen diş çürüklerinin sonucunu kastediyor olmalı…)
·         Baharatlı gıdalar(Burada; sarımsak, soğan, çemen ve sarımsak tozlu baharat karışımlarının, hazır çeşnilerin ağızda koku yaptığını söylemek mümkün... Kuru nane, pul biber, karabiber, kimyon gibi klasik baharatların da ağız kokusu yapmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Baharat tüketmek sağlıklıdır ve az yağ kullanarak lezzetli yemek yapmanın en değerli yardımcısıdır.)
·         Diyet ve zayıflama ilaçları (Burada diş hekimimiz diyetin ne olduğunu bilmiyor, şok diyetle karıştırıyor. Sadece şok diyette yani çok düşük kalorili diyetlerde keton cisimciklerine bağlı ağız kokusu gelişir. Diyet uzmanı ile birlikte enerjisi kişiye özel hesaplanan, şok diyetlerden daha yüksek kalorili zayıflama diyetlerinde bu sorun yaşanmaz. Herkesi zayıflatır” iddiası olan, standart ve çok düşük kalorili diyetlerde böyle bir sorun yaşanır. )
·         Enerji içecekleri(3 dk için koku yapabilir. Tüm gıdalarda olduğu gibi sakız, bol su veya diş fırçalama ile geçer gider. Üzerinde durmaya gerek yoktur.)
·         Sigara, çay, kahve ve kola(kesinlikle evet… Ancak burada da sakız, ağız çalkalama solüsyonları ve bol su diş fırçalamayla önlenemeyen bir sorun değil, ya da sarımsak soğan kadar kalıcı bir koku sorunu değil),
·         Lokmaları az çiğnemek(Bu ilginç bir tez çok şakacı buldum)
·         Et ve şarküteri ürünleri (YİNE ZOR AŞILAN KOKU SORUNUNA SEBEP OLARAK SADECE kükürtlü bileşiklerin kaynağı olan sarımsak, soğan, çemen ve bunları bulunduran hazır paketli çeşnileri gösterebiliriz. Bir de tüm bunlarla yapılan et ve şarküteri ürünleri için geçerlidir. Klasik baharatlar, sade et faydalı ve kokusuzdur.)
·         Sahurda diş fırçalamamak (İlla ki… Ayrıca fırçalasanız bile, oruç tutanlarda gün içinde, vücudunuzda yakıt azaldığında meydana gelen atık ürünler dediğimiz “keton cisimcikleri oluşur ve ağız kokusu yol açar. Bunu önleyemezsiniz. Süt, yumurta, baharatlar gibi masum besinlere de bu kokuyu bağlayamazsınız. İnsanları gereksiz yere bu sağlıklı besinlerden bu dönemde uzaklaştırmamalısınız.
 
Gelin, isterseniz, sakız çiğneyince, diş fırçalayınca, bol su içilince kalmayan kokularla insanları ürkütmeyelim… Yetersiz beslenmelerine yol açacak talihsiz açıklamalarla dikkat çekme çabasını bırakalım. Gerçek nedenlerinin ne olabileceğini konuşalım.
İşte size önlenemeyen ağız kokusunun” en sık rastlanan nedenleri:
·         Sarımsak,
·         Soğan,
·         Sigara ve
·         Her ne yerseniz yiyin; diş fırçalama alışkanlığının olmaması en yaygın nedenlerden biridir.
·         Sinüzit
·         Reflü, gastrit gibi mide şikayetleridir.
Bunların dışındaki tüm kokular;
·         Bol su içmeyle,
·         Diş fırçalamayla,
·         Özel ağız çalkalama solüsyonlarıyla,
·         Karanfil ve sakız gibi maddelerle önlenebilirdir.
 
Baharat, süt, yumurta, çeşnisiz et, enerji içecekleri, kalorisi çok düşük olmayan, kişiye özel planlanmış sağlıklı diyetlerden; ağız kokusu yapıyor diye korkmayın. Diş hekimimizin haberinin bu kısmı, “uydurma” olmuş.

YORUM YAZ